ΑΘΗΝΑ
05:52
|
20.09.2024
Η αναβάθμιση των δορυφορικών συστημάτων είναι ένδειξη πολεμικής προετοιμασίας και όχι για κάποιον «εχθρό» δεύτερης κατηγορίας.
Συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενόσω η Δύση βρίσκεται σε μία κατάσταση πολεμικής προετοιμασίας την ώρα που ήδη συμμετέχει έμμεσα (Ουκρανία, Παλαιστίνη) αλλά και άμεσα (Υεμένη) σε πολεμικά μέτωπα, ενδιαφέρουσες ειδήσεις έρχονται από το πρακτορείο Bloomberg όπου πληροφορούμαστε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν νέα επίγεια συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) στο έδαφός τους μέχρι το τέλος του έτους για να καταστέλλουν δορυφόρους της Ρωσίας και της Κίνας σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης».

Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές διαστημικές δυνάμεις δήλωσαν στο δίκτυο Bloomberg ότι το σύστημα έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και δεν αποσκοπεί στην προστασία των αμερικανικών δορυφόρων από τα ρωσικά και κινεζικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά στην αντιμετώπιση των δυνατοτήτων των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων της Μόσχας και του Πεκίνου.

Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Σημαίνει πως τα αμερικανικά συστήματα που πρόκειται να αναπτυχθούν, δεν θα καταστρέψουν τους μηχανισμούς ενός πιθανού εχθρού, αλλά μόνο θα τους θέτουν εκτός λειτουργίας. Εκπρόσωποι των διαστημικών δυνάμεων των ΗΠΑ πρόσθεσαν ότι 24 συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου θα αναπτυχθούν στη χώρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, 11 από αυτά τους επόμενους μήνες.

Η πολεμική και κατασκοπευτική χρήση των δορυφόρων, όπως εξήγησα σε προηγούμενο άρθρο που έχει επισυναφθεί παραπάνω, δεν είναι κάτι καινούργιο. Το είδαμε τον Μάρτιο του 2022 όταν κατόπιν συμφωνίας, η Starlink παραχώρησε τα δορυφορικά της συστήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, κάτι που έδωσε στην τελευταία ένα πολύ ισχυρό αμυντικό προβάδισμα έναντι της Ρωσίας. Χάρις στα συστήματα της Starlink η Ουκρανία κατάφερε να εκμηδενίσει το ρωσικό αιφνιδιαστικό πλεονέκτημα, καθιστώντας κάθε απόπειρα blitzkrieg άχρηστη, δεδομένου ότι οποιαδήποτε μαζική συγκέντρωση στρατευμάτων εντοπίζονταν από drones και κατόπιν αυτού «λούζονταν» από βροχή βλημάτων πυροβολικού.

Δεν το είδαμε όμως μόνο εκεί. Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2022, το πρακτορείο Reuters παρέδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός κινεζικού πυρηνικού υποβρυχίου επίθεσης, το οποίο θεωρούνταν νέας κλάσης και μάλιστα υπήρχε αναφορά από το Πεντάγωνο σχετικά με αυτό.

Όμως, η κατασκοπευτική χρήση των δορυφόρων είναι ένα πράγμα και η επίθεση εναντίον αυτών είναι άλλο. Ήδη από το 2022, Αμερικανοί αξιωματούχοι – με διδακτορικό στην τρομολαγνεία -άρχισαν να μοιράζουν non-papers στα δυτικά πρακτορεία ειδήσεων όπου ισχυρίζονταν πως είχαν πληροφορίες σχετικά με χρήση πυρηνικών όπλων στο διάστημα από πλευράς Ρωσίας, με τον στόχο να είναι τα αμερικανικά δορυφορικά συστήματα. Θα μπορούσα να κάτσω να γράψω φυσικά για το πώς τα ρωσικά ειδησεογραφικά και αξιωματούχοι αναφέρουν συνεχώς για το πόσο επικίνδυνο είναι να μεταφερθεί ο πόλεμος στο διάστημα, αλλά εν προκειμένω δεν έχει τόσο σημασία αυτό, όσο το ότι οι ΗΠΑ ένιωσαν για πρώτη φορά -επίσημα- να χάνουν το τεχνολογικό προβάδισμα στην τέχνη του πολέμου.

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς. Οι ρωσικές επιθέσεις με τη χρήση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου εναντίον των δορυφόρων της Starlink ήταν κάτι πρωτοποριακό και κάτι που δεν περίμενε κανείς, αν και η αλήθεια είναι ότι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν αναφέρει ότι κάποια στιγμή οι δορυφόροι δεν θα την γλιτώσουν. Και γιατί να τη γλιτώσουν άλλωστε; Δεν συμμετέχουν άμεσα στον πόλεμο; Τα ουκρανικά drones που χτυπάνε πολιτικούς στόχους στη ρωσική επικράτεια δεν λειτουργούν κάνοντας χρήση των σημάτων και δεδομένων της Starlink; Για ποια ακριβώς «άνευ προηγουμένου προβοκατόρικη επίθεση» μιλάνε;

Οι μόνοι προβοκάτορες στο Ρωσοουκρανικό είναι οι Δυτικοί που ανατινάζουν ενεργειακούς αγωγούς, καθοδηγούν τους Ουκρανούς στα χτυπήματα εναντίον υποδομών και έχουν καλλιεργήσει μια τέτοια ρωσοφοβία, που μπροστά της ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ και η προπαγανδιστική αφίσα «Der Untermensch» (μφτρ. «Ο Υπάνθρωπος») μοιάζουν playmobil.

Εν προκειμένω όμως, -και το διακύβευμα είναι αυτό- η αναβάθμιση των δορυφορικών συστημάτων είναι άλλη μία ένδειξη πολεμικής προετοιμασίας και όχι για κάποιον «εχθρό» δεύτερης κατηγορίας, αλλά φαίνεται ότι ο πόλεμος που έρχεται θα ‘ναι πολύ μεγάλης εμβέλειας. Μέχρι τότε βέβαια οι ενδείξεις θα πληθαίνουν και οποιαδήποτε καινοτομία του σήμερα ίσως θεωρείται απαρχαιωμένη σε 3 χρόνια από τώρα. Άλλωστε ο πόλεμος, συν τοις άλλοις, η κατάσταση στην οποία οι επιστημονικές εξελίξεις σε κάθε πεδίο -είτε πρόκειται για τεχνολογικές, είτε για πολιτικοοικονομικέςκινούνται με ταχύτητα φωτός.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα