ΑΘΗΝΑ
07:33
|
20.09.2024
Η ΔΟΕ δεσμεύτηκε, ότι θα προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η αντίπαλός της Καρίνι της ζήτησε συγγνώμη.
Ιμανί Κελίφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα κύμα τρανσφοβίας έχει κατακλύσει το διαδίκτυο με επίκεντρο τη συμμετοχή της ιντερσεξ Αλγερινής αθλήτριας του μποξ, Ιμανί Κελίφ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 που διεξάγονται στο Παρίσι. Αφορμή στάθηκε ο πρώτος της αγώνα στην κατηγορία των 66 κιλών την Πέμπτη (⅛) , στον οποίο κέρδισε την Ιταλίδα Καρίνι μέσα σε 46 δευτερόλεπτα.

Η Καρίνι και η Κελίφ αντάλλαξαν κάποιες γροθιές, με την Ιταλίδα να πυγμάχο να παραιτείται αμέσως μετά την έναρξη του αγώνα. Στη συνέχεια η ίδια αρνήθηκε να δώσει το χέρι στην αντίπαλό της και έφυγε από το ρινγκ κλαίγοντας. Σε δηλώσεις της ανέφερε ότι αποχώρησε από τον αγώνα λόγω ενός ισχυρού χτυπήματος, που την έπληξε περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη ζωή της. Ένα πρώτο χτύπημα αποσύνδεσε το ιμάντα του κράνους της και ένα δεύτερο χτύπημα τη βρήκε στο πηγούνι, γεμίζοντας με αίμα τα σορτς της.

«Είμαι συντετριμμένη,» δήλωσε η Καρίνι. «Πήγα στο ρινγκ για να τιμήσω τον πατέρα μου. Μου είπαν πολλές φορές ότι είμαι πολεμίστρια, αλλά προτίμησα να σταματήσω για την υγεία μου. Ποτέ δεν έχω αισθανθεί τέτοιο χτύπημα».

«Μετά το δεύτερο χτύπημα, ένιωσα έναν έντονο πόνο στη μύτη. Είπα “αρκετά”, γιατί δεν ήθελα να συνεχίσω. Είμαι συντετριμμένη, γιατί είμαι μαχήτρια, με έμαθαν να είμαι πολεμίστρια. Πάντα προσπαθούσα να συμπεριφέρομαι με τιμή, πάντα εκπροσωπούσα τη χώρα μου με αφοσίωση. Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερα γιατί δεν μπορούσα να παλέψω άλλο. Ανεξάρτητα από το άτομο που είχα μπροστά μου, κάτι που δεν με ενδιαφέρει, ήθελα μόνο να κερδίσω».

«Δεν είναι ήττα για μένα, για μένα αν μπεις στο ρινγκ, έχεις ήδη κερδίσει, ανεξαρτήτως όλων των άλλων. Δεν είμαι εδώ για να κρίνω. Δεν είναι δικό μου να πω αν είναι δίκαιο ή όχι. Απλώς έκανα τη δουλειά μου. Κατάφερα να φύγω με το κεφάλι ψηλά. Είμαι ώριμη γυναίκα, όταν νιώθω ότι δεν μπορώ να συνεχίσω, δεν είναι παραίτηση, είναι η αξιοπρέπεια να πεις “αρκετά”. Ήμουν πεπεισμένη ότι θα κερδίσω, ήμουν συγκεντρωμένη, ήρεμη. Αλλά αυτά τα χτυπήματα στη μύτη πόνεσαν, είπα “αρκετά”».

«Ευχαριστώ τον αλγερινό λαό. Αυτή είναι η πρώτη νίκη και ελπίζω να κερδίσω τη δεύτερη για να εγγυηθώ το μετάλλιο. Στη συνέχεια, ελπίζω να κερδίσω ένα χρυσό μετάλλιο», δήλωσε από τη μεριά της η Κελίφ.

Η στοιχοποίηση των ιντερσεξ αθλητριών

Αμέσως υπήρξαν αντιδράσεις με προεξάρχουσα την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι και υπουργούς της κυβέρνησής της. Ακολούθησε στοχοποίηση της Κελίφ στο διαδίκτυο, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και μια άλλη πυγμάχος η Ταϊβανέζα Λιν Γιου Τνγκ, με εκατοντάδες χιλιάδες άτομα να ζητούν τον αποκλεισμό τους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι δύο γυναίκες πυγμάχοι δεν είναι τρανς, αλλά ενδεχομένως είναι intersex άτομα, δηλαδή τα γεννητικά και αναπαραγωγικά όργανα ή τα χρωμοσώματά τους διαφοροποιούνται, με αποτέλεσμα τα σώματά τους να μην εμπίπτουν στις κανονιστικές νόρμες των «ανδρικών» και «θηλυκών» σωμάτων.

Η αντίδραση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

Με την κατάσταση να βγαίνει εκτός ελέγχου, η Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση.
Πιο συγκεκριμένα, η ΔΟΕ τόνισε, ότι τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν παραπλανητικές πληροφορίες για δύο αθλήτριες και δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, όπως και όλων των υπολοίπων συμμετεχόντων στους Αγώνες.

Ο λόγος για την Κελίφ από την Αλγερία που αγωνίζεται στα 66 κιλά και την Λιν Γιου-Τινγκ από την Ταϊβάν στα 57 κιλά, οι οποίες είχαν αποκλειστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) από το παγκόσμιο πρωτάθλημα που είχε γίνει πέρυσι στο Νέο Δελχί, καθώς δεν είχαν περάσει το τεστ καταλληλόλητας φύλου.

Η συγγνώμη της Καρίνι

Τελικά η ίδια η Ιταλίδα πυγμάχος αποφάσισε να παρέμβει ζητώντας συγγνώμη από την αντίπαλό της για όσα προκάλεσε η συμπεριφορά της. Όπως ανέφερε η αντίδρασή της οφειλόταν στην απογοήτευσή της για την ήττα της και δεν ήθελε να εκληφθεί ως μια μορφή διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή της Κελίφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Σε καμία περίπτωση δεν έκρινα την Ιμάνε. Ποια είμαι εγώ για να το κάνω; Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω πολλά για την αντίπαλό μου εκτός από ένα πράγμα: Δεν έχουμε για τίποτα να την κατηγορήσουμε και δεν έχει καμία ευθύνη. Είναι μια γυναίκα που αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως εγώ», τόνισε.

Ερωτηθείσα για τον λόγο που δεν της έδωσε το χέρι στο τέλος του αγώνα είπε: «Έκανα λάθος. Βγήκα από το ρινγκ γεμάτη με οργή. Δεν το έχω ξανακάνει ποτέ στη ζωή μου. Πάντα χαιρετούσα την αντίπαλό μου. Ζητώ συγγνώμη από την Ιμάνε που δεν της έδωσα το χέρι». Μάλιστα, διευκρίνισε ξανά – όταν ρωτήθηκε πως δεν υπέκυψε σε πιθανές πολιτικές πιέσεις.

«Όλη αυτή η διαμάχη με στεναχωρεί», είπε η Καρίνι σύμφωνα και με την Gazzetta dello Sport. «Λυπάμαι και για την αντίπαλό μου. Εάν η ΔΟΕ είπε ότι μπορεί να αγωνιστεί, σέβομαι αυτή την απόφαση». «Στην πραγματικότητα, θέλω να ζητήσω συγγνώμη από αυτήν και από όλους τους άλλους. Θύμωσα γιατί η παρουσία μου στους Ολυμπιακούς αγώνες είχε τελειώσει. Δεν έχω τίποτα εναντίον της Κελίφ. Στην πραγματικότητα, αν την ξανασυναντούσα θα την αγκάλιαζα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξανά στα δικαστήρια το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

Αυτοψία Λέκκα στο φαράγγι της Σαμαριάς μετά τον θάνατο τουρίστριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα