ΑΘΗΝΑ
22:05
|
20.09.2024
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας και ο Φιλιππινέζος ομόλογός του δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών τους.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius και ο υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων Gilberto Teodoro δίνουν τα χέρια πριν από τη διμερή τους συνάντηση, στο Makati, Metro Manila, Φιλιππίνες, 4 Αυγούστου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Φιλιππίνες και η Γερμανία δεσμεύτηκαν την Κυριακή να υπογράψουν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας φέτος, δεσμευόμενοι να υποστηρίξουν τη βασισμένη σε διεθνείς κανόνες τάξη στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, αναφέρει το Reuters.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και ο Φιλιππινέζος ομόλογός του Γκιλμπέρτο Τεοντόρο δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών τους για να επεκτείνουν την εκπαίδευση και τις διμερείς ανταλλαγές, να διερευνήσουν ευκαιρίες για επέκταση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών και να συμμετάσχουν σε κοινά έργα.

Οι δυο τους συναντήθηκαν στη Μανίλα κατά τη διάρκεια της πρώτης τέτοιας επίσκεψης Γερμανού υπουργού Άμυνας, καθώς οι χώρες τους συμπληρώνουν 70 χρόνια διπλωματικών σχέσεων.

Ο Τεοντόρο είπε ότι οι Φιλιππίνες, επιδιώκοντας να εκσυγχρονίσουν τον στρατό τους για να ενισχύσουν την εξωτερική άμυνα, «θα προσπαθήσουν να δεσμεύσουν τη Γερμανία ως πιθανό προμηθευτή αυτών των δυνατοτήτων».

«Αυτά βρίσκονται στον τομέα διοίκησης και ελέγχου, εναέριας άρνησης κατά της πρόσβασης, θαλάσσιου τομέα, εναέριου τομέα και σε υψηλότερο τεχνολογικά ικανό εξοπλισμό», είπε ο Τεοντόρο σε συνέντευξη Τύπου με τον Πιστόριους.

Η Μανίλα και το Βερολίνο εμβαθύνουν τους στρατιωτικούς δεσμούς καθώς οι εντάσεις έχουν φουντώσει τους τελευταίους μήνες μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων, οι οποίες ανταλλάσσουν κατηγορίες για επιδρομές σε αμφισβητούμενες περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών που η Κίνα εμπόδισε σκόπιμα σκάφη του πολεμικού ναυτικού της Μανίλα τραυματίζοντας σοβαρά έναν Φιλιππινέζο ναύτη.

Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία στο μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που διεκδικούν ως αποκλειστικές οικονομικές ζώνες το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και η Ινδονησία. Το 2016, το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης είπε ότι οι ισχυρισμοί του Πεκίνου δεν είχαν νομική βάση. Η Κίνα απορρίπτει αυτή την απόφαση.

«Αυτή η απόφαση παραμένει έγκυρη, χωρίς καμία εξαίρεση», είπε ο Πιστόριους. «Είναι υποχρέωσή μας να ενισχύσουμε τα θαλάσσια σύνορα και το τηρούμε».

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι ένας ζωτικής σημασίας εμπορικός δρόμος με περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πλοία που διέρχονται από αυτήν κάθε χρόνο.

Ο Τεοντόρο είπε ότι οι Φιλιππίνες δεν προκαλούν την Κίνα και δεν επιδιώκουν πόλεμο, αλλά επανέλαβε τη θέση της Μανίλα ότι η μόνη αιτία σύγκρουσης στην πλωτή οδό «είναι η παράνομη και μονομερής προσπάθεια της Κίνας να οικειοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Η Κίνα έχει εκφράσει ανησυχία για τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και των ασιατικών χωρών όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι Φιλιππίνες, καθώς η Ουάσιγκτον και οι εταίροι της επεκτείνουν τις συμμαχίες και τις συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καλύπτουν τον κόσμο.

Η Γερμανία εντάχθηκε την Παρασκευή στη Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών υπό τις ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, και έγινε το 18ο έθνος σε μια ομάδα που βοηθά στην αστυνόμευση των ισχυρά οχυρωμένων συνόρων με τη Βόρεια Κορέα και έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τον Νότο σε περίπτωση πολέμου.

Ο Πιστόριους είπε ότι αυτή η κίνηση ήταν απόδειξη της ισχυρής πεποίθησης του Βερολίνου ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια συνδέεται στενά με την ασφάλεια στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Οι δεσμεύσεις και οι δεσμεύσεις της Γερμανίας στην περιοχή «δεν στρέφονται εναντίον κανενός», δήλωσε ο Πιστόριους στη Μανίλα. «Αντίθετα, εστιάζουμε στη διατήρηση της τάξης που βασίζεται σε κανόνες, στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και στην προστασία των εμπορικών οδών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Ζαχάροβα: Θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης τα ουκρανικά κέντρα κράτησης στο Κουρσκ

Ινδία: «Παραπλανητικό» το δημοσίευμα ότι πουλήσαμε οβίδες στους Ουκρανούς

Κλιμακώνεται η ένταση στον Λίβανο: Δεκάδες θέσεις της Χεζμπολάχ έπληξε το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα