ΑΘΗΝΑ
04:00
|
19.09.2024
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κινητοποίηση ενός «μόνιμου στρατού» ειδικών αστυνομικών ώστε να καταστείλουν τις συγκρούσεις
Κιρ Στάρμερ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Γρήγορες καταδίκες» σε βάρος των ακροδεξιών ταραχοποιών που πρωταγωνιστούν στα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν και το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε απόψε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, μετά το μπαράζ συλλήψεων που προηγήθηκε μία βδομάδα μετά τη φονική επίθεση ενός 17χρονου Άξελ Ρουντακουμπάνα, ρουαντέζικης καταγωγής γεννημένου στη Βρετανία, στο Σάουθπορτ με αποτέλεσμα το θάνατο τριών μικρών κοριτσιών.

Κιρ Στάρμερ

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κιρ Τάρμερ ανακοίνωσε την κινητοποίηση ενός «μόνιμου στρατού» ειδικών αστυνομικών ώστε να καταστείλουν τις συγκρούσεις, τις οποίες κατήγγειλε ως περιπτώσεις «καθαρής βίας και όχι διαμαρτυρία».

«Δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις εναντίων τεμενών ή μουσουλμανικών κοινοτήτων» διεμήνυσε, διαβεβαιώνοντας πως ο «νόμος θα έχει ολική ισχύ σε βάρος όσων έχουν ταυτοποιηθεί πως συμμετείχαν». Πρόσθεσε επίσης με νόημα πως το ποινικό δίκαιο «εφαρμόζεται εντός και εκτός Διαδικτύου».

Κατά τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου σε διάφορα αστικά κέντρα, όπως το Λίβερπουλ, το Μπέλφαστ και το Μπρίστολ, συνελήφθησαν περίπου 400 άτομα και τραυματίστηκαν 12 αστυνομικοί. Συνελήφθησαν επίσης έξι άτομα με την υπαρχηγό της αστυνομίας του Σάουθ Γιόρκσαϊρ, Λίντσεϊ Μπάτερφιλντ, να διαβεβαιώνει πως ο αριθμός των συλλήψεων θα αυξηθεί «σημαντικά τις επόμενες ημέρες».

Τέτοιες ταραχές είχαν να σημειωθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το θάνατο ενός μιγά, του Μαρκ Ντάγκαν, το 2011 από την αστυνομία στο Βόρειο Λονδίνο.

Και κόντρα Ίλον Μασκ-Στάρμερ

Στο μεταξύ σήμερα ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού αποδοκίμασε έντονα τον δισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ που σε ανάρτησή του στην δική του πλατφόρμα Χ εκτίμησε πως «είναι αναπόφευκτος» ένας «εμφύλιος πόλεμος» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοια σχόλια», απάντησε ο εκπρόσωπος του Στάρμερ τη Δευτέρα όταν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τα σχόλια. «Αυτό που έχουμε δει σε αυτή τη χώρα είναι οργανωμένος τραμπουκισμός που δεν έχει θέση στους δρόμους μας ή στο διαδίκτυο».

«Μιλάμε για μια μειοψηφία τραμπούκων που δεν εκπροσωπούν τη Βρετανία… Ο πρωθυπουργός δεν συμμερίζεται αυτά τα συναισθήματα [του Μασκ]», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

Ο Μασκ δεν απάντησε. Επέλεξε ωστόσο να ενεργοποιήσει εκ νέου τον λογαριασμό του Βρετανού ακροδεξιού Τόμι Ρόμπινσον στην πλατφόρμα X.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 260 οι νεκροί από τον τυφώνα Yagi στην Μιανμάρ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Λίβανο, μετά το νέο κύμα εκρήξεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα