ΑΘΗΝΑ
22:20
|
20.09.2024
Μετά από 10 μήνες πολέμου και παρά τους ισχυρισμούς Νετανιάχου για συντριπτική νίκη, η Χαμάς παραμένει αξιόμαχη.
Μαχητές της Χαμάς στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου American Enterprise «Critical Threats Project», του «Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου» (Institute for the Study of War) και το αμερικανικό δίκτυο CNN δημοσιοποίησαν έκθεση που υποστηρίζει πως ο ισραηλινός στρατός μετά από 10 μήνες πολέμου στη Γάζα έχει εξουδετερώσει τα τρία από τα 24 τάγματα της Χαμάς.

Μαχητές της Χαμάς

Σύμφωνα με την έκθεση που επικαλείται δηλώσεις στρατιωτικών διοικητών της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού, αλλά και συνεντεύξεις από ειδικούς και αυτόπτες μάρτυρες, από τα άλλα 21 τάγματα, τα 13 έχουν υποστεί αρκετές απώλειες που έχουν υποβαθμίσει τις δυνατότητες της οργάνωσης αλλά παραμένουν μάχιμα διεξάγοντας κυρίως σποραδικές επιθέσεις ανταρτοπολέμου. Οκτώ από τα τάγματα της Χαμάς είναι πλήρως αποτελεσματικά στην ικανότητά τους για μάχη και αποστολές κατά Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα.

Τις λιγότερες απώλειες εκτιμάται πως έχουν υποστεί τάγματα της Χαμάς που δρουν στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και αυτό γιατί ο στρατός αποφεύγει τα μαζικά πλήγματα θεωρώντας πως εκεί βρίσκονται αρκετοί από τους δεκάδες Ισραηλινούς ομήρους.

Αναφέρεται επίσης πως 7 από 16 τάγματα της Χαμάς στη βόρεια και κεντρική Γάζα έχουν καταφέρει να ανασυγκροτήσουν αρκετές από τις δυνάμεις τους παρά τις εντεινόμενες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εδώ και 304 μέρες.

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις από το Ισραήλ που βασίζονται σε βαρείς βομβαρδισμούς με απουσία μεταπολεμικού σχεδίου βοήθησαν στην αναζωπύρωση της Χαμάς. Θεωρείται ενδεικτικό το γεγονός πως στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalya, το Ισραήλ δέχθηκε πρόσφατα «σκληρή» αντίσταση από τρία τάγματα της Χαμάς, παρά το γεγονός ότι ισοπέδωσε την περιοχή σε μια σχεδόν τρίμηνη εκστρατεία βομβαρδισμών το περασμένο φθινόπωρο.

Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα

Το Ισραήλ δηλώνει ότι σκότωσε τους μισούς διοικητές της Χαμάς και πάνω από 14.000 μαχητές της στη Γάζα, αλλά αυτό το αμφισβητεί η Χαμάς.

Σύμφωνα με τον σημερινό, νεότερο απολογισμό του Υπουργείου Υγείας της Γάζας, από τις 7 Οκτωβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους 39.623 άνθρωποι, αγνοούνται πάνω από 10.000 άλλοι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 91.469.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών: Κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα