ΑΘΗΝΑ
22:01
|
19.09.2024
Η πρώτη σημαντική απόφαση σε μια σειρά υποθέσεων που αφορούν φερόμενα μονοπώλια στη Big Tech.
Ξοδεύει δισεκατομμύρια για να εγκαταστήσει τη μηχανή αναζήτησής της ως προεπιλεγμένη επιλογή σε νέα κινητά τηλέφωνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένοχη για παραβίαση του αντιμονοπωλιακού νόμου κρίθηκε, χθες Δευτέρα, η Google από δικαστήριο των ΗΠΑ που έκρινε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει ένα παράνομο μονοπώλιο για τη μηχανή αναζήτησής του.

Η απόφαση του δικαστηρίου τόνισε τα δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύει η Google κάθε χρόνο για να εγκαταστήσει τη μηχανή αναζήτησής της ως προεπιλεγμένη επιλογή σε νέα κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικά gadget. Μόνο το 2021, η Google ξόδεψε περισσότερα από 26 δισεκατομμύρια δολάρια για να κλείσει τέτοιες προεπιλεγμένες συμφωνίες, είπε ο δικαστής.

Οι δικηγόροι του Υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριξαν ότι το μονοπώλιο της Google της επέτρεψε να χρεώνει τεχνητά υψηλές τιμές στους διαφημιστές, ενώ απολάμβανε επίσης την πολυτέλεια να μην χρειάζεται να επενδύσει περισσότερο χρόνο και χρήμα για τη βελτίωση της ποιότητας της μηχανής αναζήτησής της – μια χαλαρή προσέγγιση που βλάπτει τους χρήστες.

Η Google «απολαμβάνει μερίδιο 89,2% της αγοράς για υπηρεσίες γενικής αναζήτησης, το οποίο αυξάνεται στο 94,9% στις κινητές συσκευές», αναφέρεται στην απόφαση που χαρακτηρίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, ως «ιστορική νίκη για τον αμερικανικό λαό». «Καμία εταιρεία –ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η επιρροή της– δεν είναι υπεράνω του νόμου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση αντιπροσωπεύει μια σημαντική οπισθοδρόμηση για την Google και τη μητρική της εταιρεία, την Alphabet, η οποία είχε υποστηρίξει ότι η δημοτικότητά της προήλθε από τη συντριπτική επιθυμία των καταναλωτών να χρησιμοποιήσουν μια μηχανή αναζήτησης που έχει γίνει συνώνυμη με την αναζήτηση πραγμάτων στο διαδίκτυο.

Η μηχανή αναζήτησης της Google επεξεργάζεται περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ερωτήματα κάθε μέρα παγκοσμίως, σχεδόν διπλάσιος ημερήσιος όγκος σε σχέση με πριν από 12 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της επενδυτικής εταιρείας BOND.

Ο πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Google, Κεντ Γουόκερ, δήλωσε ότι η εταιρεία θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η διαδικασία προσφυγής είναι πιθανό να διαρκέσει χρόνια, ωστόσο, είναι πιθανό να καθυστερήσει τυχόν άμεσο αντίκτυπο στους χρήστες και τους διαφημιστές.

Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για τον προσδιορισμό πιθανών διορθωτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς μιας διάλυσης της Alphabet, η οποία θα άλλαζε το τοπίο του κόσμου της διαδικτυακής διαφήμισης στον οποίο η Google κυριαρχεί εδώ και χρόνια.

Η απόφαση είναι η πρώτη σημαντική απόφαση σε μια σειρά υποθέσεων που αφορούν φερόμενα μονοπώλια στη Big Tech, συμπεριλαμβανομένης της Meta, η οποία κατέχει το Facebook και το Instagram, την Amazon και την Apple

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υβριδική επίθεση στη Βηρυτό: Προοίμιο χερσαίας επίθεσης ή απόγνωσης;

Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ακύρωσε πρόστιμο 1,49 δισ. ευρώ στη Google

Ig Nobel και Επιστήμες: Ανύπαρκτοι υπερεκατοντούτεις, Περιστέρια πύραυλοι και Πρωκτική αναπνοή

Επίθεση κρατικής τρομοκρατίας η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο λέει ο Σνόουντεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα