ΑΘΗΝΑ
22:50
|
09.09.2024
Σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης Χασίνα, αντιμετώπισε μια σειρά από κατηγορίες διαφθοράς. αρνούμενος κάθε κατηγορία και κάνοντας λόγο για «πολιτική σκευωρία».
Ο Γιουνούς, ο επονομαζόμενος και «τραπεζίτης των φτωχών», τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2006
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον σχηματισμό μιας νέας προσωρινής κυβέρνησης υπό τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης οικονομολόγο Μοχάμεντ Γιούνους, ζητούν οι διαδηλωτές στο Μπαγκλαντές, μία ημέρα μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα και τη φυγή της στο εξωτερικό, μετά από εβδομάδες πολύνεκρων ταραχών.

Όπως ανέφερε σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας εκ των βασικών διοργανωτών των κινητοποιήσεων, οι επικεφαλής των φοιτητών έχουν ήδη συνομιλήσει με τον Γιούνους -ο οποίος βρίσκεται στην Ευρώπη- και συμφώνησε να αναλάβει τα ηνία της χώρας και νωρίτερα χαρακτήρισε την παραίτηση της πρωθυπουργού ως «δεύτερη ημέρα απελευθέρωσης» της χώρας.

Ο Γιουνούς, ο επονομαζόμενος και «τραπεζίτης των φτωχών», τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2006 για την προσφορά του στην καθιέρωση ενός πρωτοποριακού συστήματος μικροχρηματοδοτήσεων δανείων που βοήθησε να βγουν εκατομμύρια άνθρωποι από τη φτώχεια.

Σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης Χασίνα, αντιμετώπισε μια σειρά από κατηγορίες διαφθοράς και δικάστηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού, αρνούμενος κάθε κατηγορία και κάνοντας λόγο για «πολιτική σκευωρία» εναντίον του.

Η Χασίνα παραιτήθηκε, μετά από 15 χρόνια στο τιμόνι του Μπαγκλαντές και αναζήτησε καταφύγιο στην Ινδία, χθες Δευτέρα, μετά από εβδομάδες πολύνεκρων διαμαρτυριών ενάντια στο σύστημα ποσοστώσεων για κυβερνητικές θέσεις των οποίων ο χαρακτήρας σύντομα διευρύνθηκε. Μετά τη φυγή της, ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Σαχαμπουντίν και ο ανώτατος διοικητής του στρατού, Γουάκερ-Ουζ-Ζαμάν που ανέλαβε προσωρινά τον έλεγχο της χώρας, δήλωσαν ότι θα σχηματιστεί μια προσωρινή κυβέρνηση σύντομα.

Η βία λίγο πριν και μετά την παραίτησή της πρωθυπουργού άφησε πίσω της τουλάχιστον 109 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες το τελευταίο διήμερο, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα ξενοδοχείο που ανήκει σε ηγέτη του κόμματος της Χασίνα στη νοτιοδυτική πόλη Γιασόρεμ ενώ στη νοτιοδυτική συνοικία Σατκίρα, 596 κρατούμενοι δραπέτευσαν από μια φυλακή μετά από επίθεση στις εγκαταστάσεις, ανέφερε το πρακτορείο United News του Μπαγκλαντές, εν μέσω του χάους που επικρατεί στη χώρα, καθώς αστυνομικά τμήματα και αξιωματούχοι ασφαλείας δέχθηκαν επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο επικεφαλής του στρατού υποσχέθηκε ότι ο στρατός θα διεξάγει έρευνες για την καταστολή των τελευταίων εβδομάδων που άφησε πίσω της τουλάχιστον 300 νεκρούς από τα μέσα Ιουλίου, ενώ περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις χειρότερες ταραχές στη χώρα από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας του 1971.

Η Χασίνα, εν τω μεταξύ, προσγειώθηκε σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Νέο Δελχί τη Δευτέρα αφού έφυγε από τη Ντάκα και συνάντησε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της Ινδίας Ατζίτ Ντόβαλ, ανέφερε η εφημερίδα Indian Express. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η πρώην πρωθυπουργός μεταφέρθηκε σε ασφαλές σπίτι και είναι πιθανό να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε η Λίλα Χριστοφορίδου-Βερυβάκη

Πάνω από 130 δισ. ευρώ οι επενδύσεις σε κινέζικες στρατηγικές βιομηχανίες

Καθολική αποχή δικηγόρων στις 16 Σεπτεμβρίου

Καταχρεωμένοι πολλοί Δήμοι σε Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα