Έχασε τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή ο 48χρονος τουρίστας που δέχθηκε το τσίμπημα δηλητηριώδους καφέ αράχνης στον Κατάκολο Πύργου αναζητώντας αρχικά βοήθεια από ιδιώτη γιατρό μετά από αφόρητους πόνους στο πόδι.
Ο γιατρός τον παρέπεμψε ανήσυχος στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, όμως παρά τις προσπάθειες των γιατρών η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία με αποτέλεσμα να καταλήξει.
Η διευθύντρια της χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους εξήγησε ότι κατέληξαν από τις περιγραφές που έκανε ο 48χρονος στους γιατρούς πως τον τσίμπησε καφέ αράχνη για την οποία δεν υπάρχει αντίδοτο.
Επισήμανε πως στην αρχή το τσίμπημα δεν προκαλεί ανησυχία, αλλά μέσα σε 72 ώρες μπορεί να έχει ραγδαία επιδείνωση προκαλώντας ακόμη και θάνατο.
Πάντως, το τσίμπημα της λεγόμενης αράχνης χήρας ή της αράχνης «Καφέ Ερημίτισσα» είναι σπάνια θανατηφόρο σε ενήλικες. Η πληγή που αφήνει η αράχνη «Καφέ Ερημίτισσα» μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες ή μήνες μέχρι να επουλωθεί και αφήνει μεγάλες ουλές.
Συμπτώματα
Σύμφωνα με το wikihealth.gr, συνήθως, όταν η αράχνη αυτή τσιμπάει κάποιον δεν είναι αισθητό, και επομένως είναι δυνατόν κάποιος να δαγκωθεί από αυτήν χωρίς να το αντιληφθεί, εάν δεν την δει πάνω στο σώμα του. Τα συμπτώματα από το δηλητήριο της αράχνης συνήθως εμφανίζονται μετά από αρκετές ώρες. Αρχικά το άτομο, πιθανόν θα νιώσει πόνο, τσούξιμο ή κάψιμο γύρω από την περιοχή του δαγκώματος, η οποία θα αρχίσει να γίνεται κόκκινη και ίσως σχηματίσει και μια μικρή λευκή φουσκάλα. Άλλα συμπτώματα, που μπορεί να εμφανιστούν μετά το τσίμπημα περιλαμβάνουν:
- Πυρετό.
- Ναυτία.
- Ρίγος.
- Έντονο τσούξιμο στην περιοχή του τσιμπήματος.
- Εφίδρωση.
- Γενικότερη αδιαθεσία.
- Δημιουργία εξανθημάτων.
Περίπου, 12 με 36 ώρες μετά το τσίμπημα θα σχηματιστεί ένα χαρακτηριστικό πρότυπο αποχρωματισμού στην περιοχή. Η περιοχή του τσιμπήματος θα αποκτήσει ένα βαθύ μωβ ή μπλε χρώμα και γύρω από αυτήν θα σχηματιστεί ένα υπόλευκο δαχτυλίδι, το οποίο συνήθως περιβάλλεται από μια εκτεταμένη κόκκινη περιοχή. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις η πληγή που έχει προκληθεί από το τσίμπημα μπορεί να επιμείνει και να παραμείνει ανοικτή για αρκετές εβδομάδες.
Πρώτα μέτρα
Εάν κάποιος θεωρεί πιθανό να έχει τσιμπηθεί από μια καφέ αράχνη ερημίτη, συνίσταται να επικοινωνήσει αμέσως με κάποιον ιατρό και να μεταφερθεί στο κοντινότερο νοσοκομείο. Επιπλέον, εάν είναι δυνατόν θα ήταν πολύ χρήσιμο να πιαστεί η αράχνη σε ένα βάζο και να δοθεί στον ιατρό, προκειμένου να ταυτοποιηθεί το είδος της και να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Τέλος, μέχρι να φτάσει κάποιος στον ιατρό μπορούν να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα, για την παροχή των πρώτων βοηθειών στο άτομο που έχει τσιμπηθεί.
- Άμεσο πλύσιμο της περιοχής του τσιμπήματος με σαπούνι και νερό.
- Ανασήκωμα της περιοχής στην οποία συνέβη το τσίμπημα.
- Εφαρμογή κρύας κομπρέσας ή πάγου στο σημείο του τσιμπήματος προκειμένου να μειωθεί το οίδημα και ο πόνος. Ο πάγος πρέπει να εφαρμόζεται για 10 λεπτά, κατόπιν 10 λεπτά διάλειμμα και επανεφαρμογή για άλλα 10 λεπτά.
Αγωγή μετά το τσίμπημα
Αρχικά, δεν υπάρχει κανένα συνιστώμενο αντίδοτο για το δηλητήριο της συγκεκριμένης αράχνης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής ανακάμπτει μόνος του και συνίσταται απλά ξεκούραση, εναπόθεση πάγου και ανύψωση της περιοχής του τσιμπήματος.
Ταυτόχρονα, μια ποικιλία φαρμακευτικών αγωγών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση δερματικών επιπλοκών εξαιτίας του τσιμπήματος. Παρ’ όλα αυτά, καμία από αυτές δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ως αξιόπιστη και αποτελεσματική θεραπεία για όλους τους ασθενείς, κατά του τσιμπήματος της καφέ αράχνης ερημίτη. Τα πιο συχνά συνιστώμενα φάρμακα περιλαμβάνουν:
- Κολχικίνη (Colcrys, Mitagare), ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την θεραπεία της αρθρίτιδας.
- Κορτικοστεροειδή, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως για την καταπολέμηση της φλεγμονής.
- Δαψόνη, ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για την θεραπεία της λέπρας.
- Διφαινυδραμίνη (Benadryl), μια ουσία με αντιισταμινική δράση.
- Υπερβαρικό οξυγόνο.
- Νιτρογλυκερίνη, μια ουσία για την θεραπεία καρδιακών παθήσεων.
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδης, όπως η ιβουπροφαίνη.
- Παυσίπονα.
Τέλος, ο ιατρός είναι πιθανό να χορηγήσει και αντιβιοτικά, σε περίπτωση που η πληγή από το δάγκωμα της αράχνης μολυνθεί.