ΑΘΗΝΑ
21:51
|
16.09.2024
Η ελληνική όψη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι δεν είναι μόνον Τεντόγλου και Μανόλο. Έχει και άλλους, αφανείς ήρωες, όπως ο κολυμβητής Άλκης Κυνηγάκης.
Άλκης Κυνηγάκης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπορεί την ελληνική «παράσταση» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού να έκλεψαν ο Μίλτος Τεντόγλου και ο Εμμανουήλ Καραλής (Μανόλο), ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: Οι πρωταθλητές που πάλεψαν μόνοι τους, χωρίς μεγάλους χορηγούς, χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα συνέχεια πάνω τους, χωρίς τους διθυράμβους και τα εγκωμιαστικά σχόλια χιλιάδων χρηστών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στο πλευρό τους.

Ανάμεσα στους αθλητές της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς του Παρισιού ξεχώρισε σήμερα ο κολυμβητής Άλκης Κυνηγάκης που συμμετείχε στον αγώνα 10 χιλιομέτρων ανοιχτής θαλάσσης κολυμπώντας στα βρώμικα νερά του Σηκουάνα. Ο Κυνηγάκης κατέλαβε την 10η θέση με κάνοντας χρόνο 1:52:37.2 και σε σύντομες δηλώσεις που έκανε σήμερα σε ρεπόρτερ της ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο μοναχικό αγώνα που έδωσε έχοντας μοναδικό συμπαραστάτη τον προπονητή του Σπύρο Γιαννιώτη. Όπως τόνισε ο θρύλος της ελληνικής κολύμβησης «ήταν ο μοναδικός που στάθηκε δίπλα του σε αυτό το δύσκολο ταξίδι και έκανε τα πάντα για μένα και εγώ προσπάθησα καθημερινά, από το Δεκέμβριο που πήγα στην Κέρκυρα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό…».

Ο Άλκης Κυνηγάκης σήμερα στον αγώνα 10 χιλιομέτρων ανοιχτής θαλάσσης

Ο 26χρονος αθλητής Άλκης Κυνηγάκης με όσα είπε μπροστά στην κάμερα εξέφρασε την πίκρα για το μοναχικό του προπονητικό αγώνα του τελευταίου χρόνου, υπαινισσόμενος με διακριτικότητα και χαμηλούς τόνους την εγκατάλειψη των υποδομών του πρωταθλητισμού από τη μεριά της ελληνικής πολιτείας  και των αρμόδιων φορέων που είθισται να είναι πρώτοι στα «συγχαρητήρια» σε περίπτωση νίκης, αλλά άφαντοι όταν πρέπει να παράσχουν τα στοιχειώδη στους αθλητές για την καθημερινή τους προπόνηση.

«Αντί να μου ανοιχτούν οι δρόμοι μετά το Τόκιο, εμένα σφίξανε οι δρόμοι. Δεν καταλαβαίνω το λόγο γιατί έγινε αυτό το πράγμα και δεν καταλαβαίνω γιατί με αντιμετωπίσανε κατά αυτόν τον τρόπο…Ξέρουν αυτοί πώς με αντιμετωπίσανε. Εγώ έδωσα την ψυχή μου σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ξυπνούσα και σκεφτόμουν αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήρθε δεν ήρθε…Δεν ήρθε! Ξέρω μέσα μου ότι έκανα τα πάντα!» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αποτυχία του απευθύνοντας έκκληση στους αρμόδιους να είναι πιο κοντά στους αθλητές και να τους αγαπήσουν περισσότερο και «όχι να τους βλέπουν σαν εχθρούς γιατί είμαστε μία ομάδα, μία χώρα, και στα κακά και στα άσχημα να δίνουμε λύσεις και όχι να δίνουμε σφαλιάρες γιατί μπορούμε…»

Οι δηλώσεις του πρωταθλητή Κυνηγάκη είναι γροθιά στο στομάχι. Αντικατοπτρίζουν αφενός την «άλλη πλευρά» των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς δεν είναι όλα φωτεινά και χαρούμενα.

Στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις συνηθίζουν να είναι «ακριβές στα πίτουρα και φθηνές στ’ αλεύρι» δίνοντας ψίχουλα για τον αθλητισμό και τις υποδομές στη χώρα. Γι ‘ αυτό και συχνά η πάλη πολλών αθλητών για την διάκριση και τη βράβευση γίνεται πάνω σε κακοτράχαλο δρόμο. Και αυτός ο δρόμος συμπεριλαμβάνει και την ήττα και την απογοήτευση και τους μοναχικούς αγώνες χωρίς ουσιαστική στήριξη και υποδομές.

Ώσπου να έρθει το μετάλλιο, ελάχιστοι θυμούνται αυτούς τους σπουδαίους αλλά αφανείς ήρωες.

Ίσως, ήρθε η ώρα, αυτή η κακή κατάσταση, επιτέλους, να αλλάξει…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Έκρηξη σε χημική βιομηχανία και πετρελαιαγωγό στο Τέξας

Κακοκαιρία Boris: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Κεντρική Ευρώπη (upd)

Νέα φωταγώγηση του Ναού του Ποσειδώνα και συναυλία Ξαρχάκου στο Σούνιο (live streaming)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα