ΑΘΗΝΑ
02:31
|
21.09.2024
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, τα βακτήρια Azospirillum συνθέτουν πολυσακχαρίτες απαραίτητους για τα φυτά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένα βακτήρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία σπόρων σιταριού προκειμένου να βελτιωθεί η αντοχή του στα τοξικά φυτοφάρμακα, δήλωσε στο RIA Novosti το Ρωσικό Επιστημονικό Ίδρυμα (RPF).

Όπως εξήγησαν, κατά την καλλιέργεια των περισσότερων γεωργικών καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, χρησιμοποιούνται ευρέως φυτοφάρμακα-χημικές ενώσεις που επιτρέπουν στα φυτά να απαλλαγούν από έντομα-παράσιτα, μυκητολογικές ασθένειες και ζιζάνια. Ωστόσο, τα φυτοφάρμακα έχουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις στα ίδια τα φυτά, τα οποία υποτίθεται ότι προστατεύουν. Συγκεκριμένα, υπό την επίδρασή τους, τα μιτοχόνδρια -οι «σταθμοί παραγωγής ενέργειας» των ζωντανών κυττάρων- διαταράσσονται, γεγονός που οδηγεί σε επιδείνωση της αναπνευστικής διαδικασίας και σε οξειδωτικό στρες. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες αναζητούν ασφαλείς και αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για τα φυτοφάρμακα.

Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Βορόνιεζ και το Νότιο Επιστημονικό Κέντρο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (Ροστόβ-να-ντονού), στο πλαίσιο ενός έργου που υποστηρίζεται από επιχορήγηση του Ρωσικού Επιστημονικού Ιδρύματος, διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια του εδάφους από το γένος Azospirillum μπορούν να εξουδετερώσουν εν μέρει τις τοξικές επιδράσεις των φυτοφαρμάκων. Οι συγγραφείς επέλεξαν αυτούς τους μικροοργανισμούς για τη μελέτη επειδή, όπως έχει ήδη αποδειχθεί, αυξάνουν την παραγωγικότητα του σιταριού και την αντοχή του σε αντίξοες συνθήκες. Το αποτέλεσμα αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια Azospirillum συνθέτουν πολυσακχαρίτες απαραίτητους για τα φυτά, ρυθμίζουν την παραγωγή φυτοορμονών σημαντικών για την ανάπτυξη και πτητικών ενώσεων που προστατεύουν τα φυτά από τα παράσιτα.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων διαπιστώθηκε ότι τα φυτά που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με βακτήρια και φυτοφάρμακα δεν υστερούσαν σχεδόν καθόλου σε ανάπτυξη από το σιτάρι χωρίς επεξεργασία.

Η υπεύθυνη του έργου, Μαρία Γκουρέγιεβα, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Βιοχημείας και Κυτταρικής Φυσιολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Βορόνιεζ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως:

Παρά την αναδυόμενη παγκόσμια τάση προς την «πράσινη βιοτεχνολογία», είναι ακόμη πρόωρο να πούμε ότι την επόμενη δεκαετία θα υπάρξει πλήρης εγκατάλειψη της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων, καθώς η επισιτιστική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο εξαρτάται από αυτά. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αναπτυχθούν προσεγγίσεις για την ελαχιστοποίηση των ζημιών που προκαλούν τα φυτοφάρμακα στις ίδιες τις καλλιέργειες. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν δεν είναι μόνο θεμελιώδους, αλλά και πρακτικής σημασίας, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων βιολογικών φαρμάκων που μπορούν να αυξήσουν την απόδοση και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα του σιταριού στα φυτοφάρμακα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Κίνα: Ζωολογικός κήπος έβαφε σκύλους στα χρώματα των πάντα για να προσελκύσει επισκέπτες

Πυρκαγιές στην Πορτογαλία: 7 νεκροί και 1.000.000 στρέμματα στάχτη-Ημέρα πένθους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα