ΑΘΗΝΑ
21:23
|
20.09.2024
Κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ-Αιγύπτου και Κατάρ αναφέρεται σε αμερικανική πρόταση-γέφυρα και σε συνέχιση τεχνικών διαβουλεύσεων στο Κάιρο.
Από πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν με Άραβες αξιωματούχους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα και ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων γεννά η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα οι κυβερνήσεις ΗΠΑ, Αιγύπτου και Κατάρ κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις στη Ντόχα των μεσολαβητών των τριών χωρών και της ισραηλινής αντιπροσωπείας σε συνεννόηση με τη Χαμάς.

Σε κοινή δήλωση εξέδωσαν σήμερα λίγο μετά τις 17.30 (ώρα Ελλάδας) μέσω του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, οι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ, Αίγυπτο και Κατάρ αναφέρουν πως πραγματοποιούνται εντατικές διαβουλεύσεις των μεσολαβητών με σκοπό «την ολοκλήρωση συμφωνίας για εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων».

Οι συνομιλίες χαρακτηρίζονται «σοβαρές και εποικοδομητικές» που πραγματοποιήθηκαν σε «θετική ατμόσφαιρα».

Συμβιβαστική πρόταση-γέφυρα από τις ΗΠΑ

Εξηγούν επίσης πως οι ΗΠΑ «με την υποστήριξη της Αιγύπτου και του Κατάρ, «παρουσίασαν στις δύο πλευρές (Ισραήλ-Χαμάς) μία «πρόταση-γέφυρα» που είναι συμβατή με τις βασικές αρχές της πρότασης που ανακοίνωσε στις 31 Μάη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και την απόφαση 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η οποία «κλείνει» και τα εναπομείναντα κενά με τρόπο που επιτρέπει μία «γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας».

Οι ομάδες εργασίας θα συνεχίσουν τις τεχνικές διαβουλεύσεις τις επόμενες μέρες για λεπτομέρειες που αφορούν την εφαρμογή μίας συμφωνίας όπως διευθετήσεις που αφορούν εκτενείς ανθρωπιστικές αποστολές και ειδικά θέματα που σχετίζονται με ομήρους και κρατούμενους.

«Ανώτεροι αξιωματούχοι από τις κυβερνήσεις μας θα συγκαλέσουν συνάντηση στο Κάιρο πριν το τέλος της επόμενης βδομάδας με σκοπό να ολοκληρώσουν τη συμφωνία υπό τους όρους που τέθηκαν σήμερα. Όπως δήλωσαν την περασμένη βδομάδα οι ηγέτες των τριών χωρών «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χρονοτριβή, ούτε δικαιολογίες από καμία πλευρά για περαιτέρω καθυστέρηση. Είναι ώρα να απελευθερωθούν οι όμηροι και οι κρατούμενοι, να αρχίσει η εκεχειρία και να εφαρμοστεί η συμφωνία».

Νέα πιθανή αποστολή του Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ

Στο μεταξύ, ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν το απόγευμα πως ο Αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται αυτή την Κυριακή στο Ισραήλ προκειμένου να ασκήσει νέες πιέσεις για αποδοχή της συμφωνίας εκεχειρίας από την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα