ΑΘΗΝΑ
11:16
|
19.09.2024
Μετά την εισβολή (χερσαίων δυνάμεων), στην περιφέρεια Κουρσκ, οποιεσδήποτε συνομιλίες είναι αδύνατες, τόνισε ο Λαβρόφ.
Σεργκέι Λαβρόφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αποκλείεται το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με το Κίεβο μετά την έναρξη της ουκρανικής επίθεσης στις 6 Αυγούστου στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ δήλωσε απόψε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό στο φόντο της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Μπακού.

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές πως μετά τις επιθέσεις, ακόμη και εισβολή (χερσαίων δυνάμεων), στην περιφέρεια Κουρσκ, οποιεσδήποτε συνομιλίες είναι αδύνατες», είπε ο Λαβρόφ στη ρωσική κρατική τηλεόραση, στο φόντο της επίσκεψης Πούτιν στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανέφερε επίσης ότι ο Πούτιν θα παρουσιάσει σύντομα μια αποτίμηση της κατάστασης. Ο Λαβρόφ διέψευσε ως αβάσιμες αναφορές ΜΜΕ για δήθεν επαφές μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, με τη μεσολάβηση του Κατάρ ή της Τουρκίας, τονίζοντας πως αυτό δεν ήταν τίποτα παραπάνω από φήμες.

Οι ΗΠΑ πίσω από το σαμποτάζ στο Nord Stream

Την εκτίμηση πως η δολιοφθορά στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream το Σεπτέμβριο του 2022 στη Βαλτική διατάχθηκε από τις ΗΠΑ έκανε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε προς την εφημερίδα Izvestia.

«Ακόμη κι αν (…) οι Ουκρανοί συμμετείχαν σε αυτό, είναι σαφές πως δεν μπόρεσαν να το κάνουν μόνοι τους. Είναι σαφές πως για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίθεση, η διαταγή ήρθε από το πιο υψηλό επίπεδο, όπως λένε, και το πιο υψηλό επίπεδο για τη Δύση, είναι βέβαια η Ουάσινγκτον» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός.

Αφορμή για τις δηλώσεις του υπουργού και την επαναφορά στο θέμα δολιοφθοράς των αγωγών έδωσε η έκδοση εντάλματος σύλληψης γερμανικού δικαστηρίου σε βάρος ενός Ουκρανού επαγγελματία καταδύσεων που θεωρείται ύποπτος για εμπλοκή στην υπόθεση με άλλους δύο ομοεθνείς του.

Την Πέμπτη το Κίεβο χαρακτήρισε από την πλευρά του “απόλυτη ανοησία” τα περί εμπλοκής του στην επιχείρηση αυτή κατά του Nord Stream, μετά το σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, που λέει πως στηρίχθηκε κυρίως σε ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, η επίθεση με εκρηκτικά στον βυθό της Βαλτικής πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του τότε επικεφαλής του γενικού επιτελείου της Ουκρανίας, Βαλέρι Ζαλούζνι, κι αυτό παρά τη μεταστροφή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην πορεία, ο οποίος ζήτησε να σταματήσει το σχέδιο αυτό.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης, που αποκάλυψαν την πρόσφατη εξέλιξη της δικαστικής έρευνας, είναι πολύ πιο επιφυλακτικά σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή των ανώτατων αρχών της Ουκρανίας και τείνουν αντίθετα «να αθωώνουν» τον Πρόεδρο Ζελένσκι.

Το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel προτιμά αντίθετα την πιθανή εμπλοκή του Βαλέρι Ζαλούζνι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Με shutdown απειλείται ξανά η κυβέρνηση

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη με φόντο την ηλεκτρική διασύνδεση

Υβριδική επίθεση στη Βηρυτό: Προοίμιο χερσαίας επίθεσης ή απόγνωσης;

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα