ΑΘΗΝΑ
13:29
|
23.09.2024
Όχι μόνον απολύθηκαν δίχως να φταίνε, ούτε παραμένουν απλήρωτοι, αλλά υπάρχουν ανάμεσά τους και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι με την ανοχή του Λιμεναρχείου Καρύστου.
Το πλοίο ΣΑΟΝΗΣΟΣ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον εμπαιγμό του πληρώματος του πλοίου «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» από την διοίκηση της εταιρίας Saos Ferries και τις λιμενικές αρχές καταγγέλλουν τα σωματεία ναυτεργατών ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καθώς οι εργαζόμενοι μία μέρα μετά την απόλυση του καπετάνιου του σκάφους στις 16 Αυγούστου έμαθαν πως απολύθηκαν και αυτοί μετά από επεισόδιο που σημειώθηκε στο λιμάνι της Άνδρου το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου με την καταπακτή του σκάφους. Έκτοτε, παραμένουν απλήρωτοι, άνεργοι και εντελώς αφημένοι στην τύχη τους!

Όπως σημειώνουν τα σωματεία των ναυτεργατών στις ανακοινώσεις τους, κανένας ναυτεργάτης, μέλος του πληρώματος του πλοίου, δεν ενημερώθηκε για την απόλυση του, μέχρι το Σάββατο 17 Αυγούστου, όταν και τους κάλεσαν στο λιμεναρχείο, για να τους ανακοινώσουν ότι απολύθηκαν την προηγούμενη μέρα «με την πρωτοφανή αιτιολογία απόλυσης στο φυλλάδιο τους, λόγω “απόλυσης πλοίαρχου”».

Όλοι οι ναυτεργάτες του πλοίου, εν αγνοία της απόλυσής τους, δούλεψαν κανονικά στο πλοίο, την Παρασκευή και το Σάββατο, με αναμμένες μηχανές και χωρίς μέτρα ασφαλείας.

Στο λιμεναρχείο της Καρύστου, δεν υπήρχε ναυτολόγος σε υπηρεσία, για να διευθετηθούν οι διαφορές που υπήρξαν στα δεδουλευμένα των μελών του πληρώματος, για την εξόφληση των μισθών τους αλλά και για τις αποζημιώσεις τους, όπως προβλέπεται από τη ΣΣΕ Ακτοπλοΐας και τον ΚΙΝΔ.

Αναλγησία λιμενικών στα ζητήματα του πληρώματος

Στις ερωτήσεις μελών του πληρώματος και στις διαμαρτυρίες τους, για τη μη εξόφληση τους, οι απαντήσεις που τους έδιναν οι λιμενικοί ήταν: «Δεν μας ενδιαφέρει πόσα θα πάρετε», «Δεν είμαστε λογιστές σας», «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ξέρουμε πόσα πρέπει να πληρωθείτε» και ότι «Εμάς το μόνο που μας νοιάζει είναι η δουλειά μας που είναι μόνο να σας απολύσουμε».

Σε συνέχεια αυτής της απαράδεκτης αντιμετώπισης των ναυτεργατών από τους λιμενικούς, οι τελευταίοι αρνήθηκαν να παραλάβουν και να πρωτοκολλήσουν, όπως υποχρεούνται, τις Υπεύθυνες Δηλώσεις των μελών του πληρώματος, όπου δήλωναν ότι επιφυλάσσονταν κάθε νόμιμου δικαιώματός τους, που αφορά τη διεκδίκηση των νόμιμων αποδοχών τους.

Για όσους τελικά αποχώρησαν από το πλοίο, μετά την απόλυση τους, η ναυτιλιακή εταιρεία και το λιμεναρχείο, δεν μερίμνησαν για την επιστροφή τους στους τόπους κατοικίας τους ή την διαμονή τους στην Κάρυστο και την κάλυψη των εξόδων τους.

Και η ανακοίνωση των σωματείων των ναυτεργατών επισημαίνει:

«Μέχρι και τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, στο “θέατρο που έχει στήσει” ο Μανούσης (πλοιοκτήτης) με το λιμεναρχείο Καρύστου, βρίσκονταν μέσα στο πλοίο, χωρίς ναυτολόγιο, ανασφάλιστοι ναυτεργάτες, που εργάζονταν και διέμεναν σε αυτό.

Καταγγέλλουμε την πρακτική που ακολούθησε το λιμεναρχείο της Καρύστου με εντολή του ΥΝΑΝΠ, να αφήσει εκτεθειμένους τους εργαζόμενους του πλοίου και το ίδιο το πλοίο, παραβιάζοντας κάθε κανόνα ασφάλειας στη θάλασσα.

Οι βαρύγδουπες δηλώσεις του υπουργού ΥΝΑΝΠ περί “μη εκπτώσεων σε θέματα ασφάλειας” είναι μόνο για τις εντυπώσεις, και όπως αποδεικνύεται η ασφάλεια “πάει περίπατο”, αφού ακόμα και 3 μέρες μετά από το κλείσιμο του ναυτολογίου υπάρχουν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στο πλοίο, με την ανοχή του λιμεναρχείου Καρύστου.

Απαιτούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, την εφαρμογή της ΣΣΕ Ακτοπλοΐας, καθώς και τη διερεύνηση όποιων εργατικών διαφορών έχουν προκύψει κατά την απόλυση των ναυτεργατών και την αποζημίωση τους, σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται από τον ΚΙΝΔ και να μεριμνήσουν για την εξόφληση τους.

Ζητούμε την έγγραφη ενημέρωση μας, για τη διαδικασία απόλυσης των μελών του πληρώματος του Ε/Γ-Ο/Γ “ΣΑΟΝΗΣΟΣ”, που ακολούθησε το λιμεναρχείο Καρύστου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κινητοποίηση για τη φωτιά στη Motor Oil

Φωτιά στην Κύθνο-Επιχειρούν και εναέρια μέσα

Hellenic Train: Στη δικαιοσύνη για την 24ωρη απεργία της Πέμπτης 26/9 (upd)

Νέα τραγωδία μετά από ναυάγιο-Νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι μετανάστες και πρόσφυγες στη Σάμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα