ΑΘΗΝΑ
01:18
|
19.09.2024
«Στο παράδειγμα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εισάγεται ένας νέος ολοκληρωτισμός».
Ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την στήριξή του προς τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο εξέφρασε με επιστολή του ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος, καταδικάζοντας την απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου να θέσει εκτός νόμου την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC).

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της Σερβικής Εκκλησίας, ο παναγιώτατος Πατριάρχης Πορφύριος στη Συνοδική επιστολή τονίζει ότι έχει όχι μόνο υποχρέωση, αλλά και έντονη προσωπική ανάγκη να ενημερώσει τον μακαριστό κ.κ. Ονούφριο ότι η είδηση για την απαγόρευση του έργου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έγινε δεκτή με βαθιά αγανάκτηση στην τοπική Εκκλησία του Αγίου Σάββα στη Σερβία.

Κάνοντας παραλληλισμούς με την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία βρέθηκε κι εκείνη υπό διωγμό, ο προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας τονίζει πως στην περίπτωση της UOC βρίσκει θέση ο λόγος του Αποστόλου Παύλου: «εἴτε πάσχει ἓν μέλος, συμπάσχει πάντα τὰ μέλη, εἴτε δοξάζεται ἓν μέλος, συγχαίρει πάντα τὰ μέλη» και τονίζει ότι «το έργο και η αποστολή της Εκκλησίας παρεμποδίζεται από ένα απροκάλυπτο ολοκληρωτικό, εγκληματικό καθεστώς-μαριονέτα φασιστικής σύλληψης» και η αδελφή Εκκλησία στην Ουκρανία διώκεται από μια κατά δήλωσή της «δημοκρατική» κυβέρνηση που αποτελείται από συμπατριώτες της, γεγονός που κάνει την κατάσταση δύσκολη και ασύγκριτα πιο παράλογη.

«Με αγωνία στις καρδιές μας, αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ, νιώθουμε ότι, στο παράδειγμα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εισάγεται ένας νέος ολοκληρωτισμός, στον οποίο ακόμη και το ρητό του Ισαποστόλου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου –Ο καθένας ας πιστεύει όπως θέλει η καρδιά του- που αποτελεί μια από τις βασικές γενικά αποδεκτές κοινωνικές αρχές, δεν ισχύει», τονίζει ο Πατριάρχης Πορφύριος και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι σαφές πως η υποβάθμιση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε απαγορευμένη οργάνωση νομιμοποιεί επιπλέον τις ήδη μόνιμες διώξεις, τις συλλήψεις και την παρενόχληση ιεραρχών και πιστών και επιτρέπει την περαιτέρω κατάσχεση της περιουσίας της ή, ακριβέστερα, «επαναλαμβάνει τον Γολγοθά και τη σταύρωση σε έναν νέο σταυρό οδύνης»

«Το σύνολο της ουκρανικής κοινωνίας επιστρέφει στην εποχή των ρωμαϊκών διωγμών της Εκκλησίας του Χριστού» τονίζει ο Σέρβος Πατριάρχης και προσθέτει: «Οι προσευχές μας, οι ελπίδες μας, οι σκέψεις μας, αλλά και οι ειλικρινείς ευχές μας είναι οι υπεύθυνοι να εγκαταλείψουν την οδό της ανοησίας και να επιστρέψουν στην οδό της αληθείας και να βασιλεύσει ξανά στην πατρίδα σας η ειρήνη, η αδελφική αγάπη και η αρμονία».

«Ενώπιον του Κυρίου, από την καρδιά κάθε πιστού του σερβικού λαού, εκφράζομε προς Εσάς την ανεπιφύλακτη υποστήριξή μας για την οποία δεν πρέπει να αμφιβάλλετε ποτέ. Με την ελπίδα για την πιο ευνοϊκή και δίκαιη λύση στην οδυνηρή κατάσταση και με μια προσευχή στον μεγαλύτερο πάσχοντα, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, να δώσει σε Εσάς και στο σύνολο της αγαπημένης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας τη δύναμη, την πίστη, την αγάπη και υπομονή να κουβαλήσει τον σταυρό μέχρι το ξημέρωμα της Ανάστασης», καταλήγει η επιστολή του προκαθήμενου της Σερβικής Εκκλησίας προς τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Ονούφριο.

Διαβάστε ακόμα:

Με αυτή του την απόφαση, το ουκρανικό κοινοβούλιο κλιμακώνει περαιτέρω τη δίωξη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησία, η οποία μετρά ήδη σειρά βίαιων περιστατικών, καταπατήσεων εκκλησιαστικών χώρων και συλλήψεων. Η Ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει να αντικαταστήσει πλήρως την UOC με την ιδρυθείσα μόλις το 2018 Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) που έχει ως επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο. Η OCU έλαβε αναγνώριση ως αυτοκέφαλη εκκλησία το 2019 από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, προκαλώντας μεγάλο σχίσμα μεταξύ των Ορθοδόξων πιστών.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτού του ιδιότυπου «πολέμου» αποτελούν οι ενέργειες της ουκρανικής κυβέρνησης απέναντι στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, εμβληματικό μοναστήρι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Λίβανο, μετά το νέο κύμα εκρήξεων

Σχέδιο για τον Μπάιντεν καταστρώνει ο Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα