ΑΘΗΝΑ
06:17
|
13.09.2024
Το κάλεσμα του ΚΚΦ μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε συλλογικά των αγώνα που διεξάγουν εδώ και δεκαετίες, αλλά και για άλλα κινήματα.
All eyes on philippines
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ΚΚ Φιλιππίνων καλεί σε διεθνή δράση τη Δευτέρα 26/8 για αναγνώριση του αγώνα που διεξάγει από το ’60 κατά των διαδοχικών δικτατορικών και ημιδικτατορικών κυβερνήσεων αλλά και των ΗΠΑ που τις στηρίζουν άνευ όρων.

Η ημέρα είναι άκρως συμβολική καθώς είναι εθνική γιορτή, η Εθνική Ημέρα των Ηρώων (Pambansang Araw ng mga Bayani), όπου γιορτάζονται οι αγωνιστές που πολέμησαν κατά της Ισπανικής Αυτοκρατορίας σε έναν αντι-αποικιοκρατικό, αντι-ιμπεριαλιστικό και εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα (1896-1898).

Ως ιστορική συνέχεια αυτού του αγώνα, οι σύγχρονοι Φιλιππινέζοι επαναστάτες του Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων και του Νέου Λαϊκού Στρατού (το στρατιωτικό παράρτημα του ΚΚΦ) συνεχίζουν την πάλη ενάντια στη νεο-αποικιοκρατία των ΗΠΑ και των εγχώριων κομπραδόρων συνεργατών της (κυβέρνηση Μάρκος Τζούνιορ).

Όπως αναφέρει το κάλεσμα:

Friends of the Filipino Peoples (FFPS):

Υποστηρίξτε την επανάσταση των Φιλιππίνων μέχρι την απελευθέρωση! Σε αυτή την 26η Αυγούστου 2024, εμείς ως Φίλοι του Φιλιππινέζικου Λαού σε Αγώνα (FFPS) καλούμε σε μια Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για να αναδείξουμε και να υποστηρίξουμε την αντίσταση του Φιλιππινέζικου λαού στην ξένη κυριαρχία.

Για αιώνες, ο λαός των Φιλιππίνων έχει αντιμετωπίσει την καταπίεση και την εκμετάλλευση από τις ξένες δυνάμεις. Ωστόσο, η σθεναρή αντίστασή τους στην ξένη κυριαρχία επιμένει για εξίσου μεγάλο χρονικό διάστημα. Από την εξέγερση της 26ης Αυγούστου 1896 ενάντια στους Ισπανούς αποικιοκράτες μέχρι τη σημερινή λαϊκή δημοκρατική επανάσταση ενάντια στο καθεστώς των μαριονετών των ΗΠΑ, ο λαός των Φιλιππίνων έχει επιδείξει ακλόνητο θάρρος και ανθεκτικότητα.

Ο σημερινός πρόεδρος των Φιλιππίνων, ο Μάρκος Τζούνιορ, ανταποκρίνεται πραγματικά στον τίτλο του «προέδρου-μαριονέτας». Το τεύχος Απριλίου-Ιουνίου 2024 της Liberation International περιγράφει: «Οι Φιλιππινέζοι είναι η μόνη χώρα που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο:

Η υποτέλεια του Μάρκος Τζούνιορ στις ΗΠΑ και η προδοσία της κυριαρχίας των Φιλιππίνων είναι οι λόγοι για τους οποίους η χώρα σύρεται σε έναν πόλεμο που δεν έχει καμία σχέση με τα εθνικά της συμφέροντα. Σε αντάλλαγμα για στρατιωτική βοήθεια και πολιτικές χάρες, το καθεστώς Μάρκος Τζούνιορ ακολουθεί τυφλά τις επιθυμίες και τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού για την κατασκευή περισσότερων βάσεων και εγκαταστάσεων.

Το επαναστατικό κίνημα των Φιλιππίνων υπήρξε το κύριο εμπόδιο στον ολοκληρωτικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Μέσω ενός ισχυρού και παρατεταμένου ένοπλου αγώνα, ο καταπιεσμένος και εκμεταλλευόμενος λαός των Φιλιππίνων αποτελεί πραγματική πρόκληση για την ιμπεριαλιστική ηγεμονία και κυριαρχία των ΗΠΑ στα νησιά των Φιλιππίνων.

Είναι σωστό να σταθούμε στο πλευρό των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων μαζών και να υποστηρίξουμε τον δίκαιο και συνεχιζόμενο αγώνα τους για απελευθέρωση. Ο λαός των Φιλιππίνων, το ευρύτερο ενιαίο επαναστατικό μέτωπό του, το Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο των Φιλιππίνων (NDF), και η ολοκληρωμένη εθνικοδημοκρατική επανάστασή του με σοσιαλιστική προοπτική αξίζουν την υποστήριξη των φιλειρηνικών και φιλολαϊκών δυνάμεων του κόσμου.

Χωρίς την επανάσταση και τον ένοπλο αγώνα που διεξάγει, ο λαός των Φιλιππίνων θα έμενε χωρίς δόντια για να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην επίθεση του ιμπεριαλισμού. Ως FFPS αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του λαού των Φιλιππίνων στην αυτοδιάθεση και το δικαίωμά του να αγωνίζεται για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.

Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός βρίσκεται σε στρατηγική παρακμή. Αλλά στην παρακμή του, ξεσπά και δείχνει τον χαρακτήρα του ως μια ετοιμοθάνατη, απελπισμένη αυτοκρατορία. Καθώς αντιμετωπίζει προκλήσεις για την κυριαρχία του σε όλο τον κόσμο, έχει εντείνει τους πολέμους καταστολής και επίθεσης, συμπεριλαμβανομένου του βάναυσου αντεπαναστατικού πολέμου του εναντίον του λαού των Φιλιππίνων. Καθώς ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να επισκεφθούν τις Φιλιππίνες στις 30 Ιουλίου, οι ΗΠΑ φέρονται να βρίσκονται στο τελικό στάδιο της έγκρισης σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρόσθετη «βοήθεια ασφαλείας» προς τον Ινδο-Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένων 500 εκατομμυρίων δολαρίων για το καθεστώς των ΗΠΑ-Μάρκος.

Είναι επομένως ακόμα πιο επείγον για τους αντιιμπεριαλιστές να σταθούν σε πλήρη αλληλεγγύη με τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και προς ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Το πρόσφατο Διεθνές Λαϊκό Δικαστήριο (IPT) ανέδειξε την αυξανόμενη αναγκαιότητα και το δίκαιο του αγώνα του λαού των Φιλιππίνων, καθώς και τα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τις μαριονέτες του. Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης, ας συνεχίσουμε να διαδίδουμε τα πορίσματα του IPT και τη δικαιοσύνη του πολέμου του λαού των Φιλιππίνων.

Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης υπογραμμίζουμε ότι σε όλο τον κόσμο, από την Παλαιστίνη μέχρι την Ινδία και τις Φιλιππίνες, οι καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι λαοί προωθούν τους επείγοντες και δίκαιους αγώνες τους. Καθώς οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διεξάγουν πόλεμο εναντίον τους, οι λαοί έχουν κάθε δικαίωμα να αγωνιστούν πιο αποφασιστικά για την απελευθέρωση και να υπερασπιστούν τη γη και τα μέσα διαβίωσής τους.

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης, καλούμε όλα τα μέλη και τους συμμάχους να κινητοποιηθούν ή/και να πραγματοποιήσουν προπαγανδιστικές δράσεις που θα αναδεικνύουν τον συνεχή αγώνα του λαού των Φιλιππίνων κατά της ξένης κυριαρχίας. Αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν μαχητικές διαδηλώσεις σε λαϊκά μέρη ή σε βασικούς θεσμούς, όπως εθνικά κοινοβούλια, κτίρια του Κογκρέσου κ.λπ. Οι δράσεις προπαγάνδας μπορεί να περιλαμβάνουν διανομή φυλλαδίων και ενημερωτικών φυλλαδίων σε δημόσιους χώρους, αφισοκόλληση, δημιουργία δημιουργικών καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων ή οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού.

Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ότι είναι το NDFP και οι μαχόμενες φιλιππινέζικες μάζες που αγωνίζονται για να απελευθερώσουν τις Φιλιππίνες από τα δεινά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, της εγχώριας φεουδαρχίας και του γραφειοκρατικού καπιταλισμού. Ας δείξουμε την υποστήριξή μας στην υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού των Φιλιππίνων και όλων των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων λαών του κόσμου να αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους.

Η επανάσταση του φιλιππινέζικου λαού δεν έχει ολοκληρωθεί! Υποστηρίξτε την επανάσταση των Φιλιππίνων μέχρι την απελευθέρωση!

Προτεινόμενα συνθήματα:

«Ζήτω ο μαχητικός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας του λαού των Φιλιππίνων»!

«Υποστηρίζουμε την φιλοδοξία των Φιλιππινέζων: Εθνική Απελευθέρωση ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό!»

«Υποστηρίζουμε την επανάσταση των Φιλιππίνων για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη!»

«Αμερικανός ιμπεριαλιστής, #1 τρομοκράτης!»

«Ο πόλεμος του λαού είναι για την ειρήνη του λαού!»

«Οι επαναστάτες δεν είναι τρομοκράτες!»

«Υποστηρίξτε τη γνήσια δημοκρατία, υποστηρίξτε το NDF!»

Δράσεις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα υπάρχει το κάλεσμα της Αντι-ιμπεριαλιστικής Πρωτοβουλίας στην Θεσσαλονίκη όπου καλεί σε συγκέντρωση στο Φιλιππινέζικο Προξενείο, την Δευτέρα 26/8, 19.30.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

Στα πλαίσια της κλιμάκωσης της παγκόσμιας σύρραξης, οι ΗΠΑ κινούνται ολοένα και πιο ενεργά στον Ειρηνικό Ωκεανό προχωρώντας σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με χώρες-συμμάχους (Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Αυστραλία, Φιλιππίνες) αλλά και εξοπλίζοντας τες με πολεμικό υλικό.

Ο ρόλος αυτών των χωρών σε αυτή την φάση είναι να λειτουργούν ως «περικυκλωτική αλυσίδα», αναχαιτίζοντας το κινεζικό ναυτικό και λειτουργώντας ως παράγοντας αποτροπής ενάντια σε οποιαδήποτε πιθανή κινεζική απόπειρα κατά της Ταϊβάν.

Για την Φιλιππίνες βέβαια υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας, μία νεοαποικιοκρατική ρύθμιση η οποία πλαισιώνει αυτές τις τελευταίες εξελίξεις. Βάσει της Συμφωνίας Στρατιωτικών Βάσεων των ΗΠΑ (MBA) του 1947, περίπου 70.000 εκτάρια γης είχαν καταληφθεί από στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ από το 1947 έως το 1992. Η κατασκευή αυτών των στρατιωτικών βάσεων είναι μάρτυρας της μακράς ιστορίας της κατάσχεσης δημοσίων γεωργικών γαιών, της υποταγής και της έξωσης των εθνικών μειονοτήτων και των αγροτικών μαζών.

Επιπλέον, η Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας του 1951 δένει τις Φιλιππίνες στο άρμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και αποτελεί το θεμέλιο για τη συμμετοχή των Φιλιππίνων σε πολέμους που δημιούργησαν οι ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των επιθετικών πολέμων και των επεμβάσεών τους στην Κορέα, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Λάος, το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Εκτός αυτών, η κυβέρνηση του Μάρκος Τζούνιορ επωφελείται λόγω της συνεργασίας με τις ΗΠΑ για έναν άλλο λόγο: την καταστολή του εσωτερικού εχθρού που δεν είναι άλλος από τους κομμουνιστές αντάρτες, οι οποίοι διεξάγουν επαναστατικό αγώνα τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά και διάφορες ιθαγενείς φυλές των Φιλιππινών οι οποίες έχουν να αντιμετωπίζσουν την βίαιη και δολοφονική καταστολή του καθεστώτος. Αν και το 1992 ο λαός και το επαναστατικό κίνημα των Φιλιππινών πήραν μια μεγάλη νίκη, όταν κατόπιν μεγάλων και μαζικών διαδηλώσεων η Γερουσία απέρριψε την πρόταση για επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην χώρα, ουσιαστικά οι Αμερικανοί παραμένουν παρόντες ως και σήμερα, σχεδιάζουν και εκτελούν στρατιωτικές ασκήσεις με τον Φιλιππινέζικο στρατό και εξοπλίζουν το καθεστώς Μάρκος Τζούνιορ με όπλα τα οποία έπεται να χρησιμοποιηθούν κατά του εξωτερικού Εχθρού, αυτή την στιγμή όμως – και ασταμάτητα από τις προηγούμενες δεκαετίες – δοκιμάζονται πάνω στον εσωτερικό Εχθρό.

Για αιώνες, ο λαός των Φιλιππίνων έχει αντιμετωπίσει την καταπίεση και την εκμετάλλευση από τις ξένες δυνάμεις. Έχει περάσει απο τρεις αποικιοκρατίες, αρχικά απο την Ισπανία, ύστερα απο την Αμερική και στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο απο την Ιαπωνία. Με την κήρυξη της εθνικής ανεξαρτησίας των Φιλιππίνων το 1946, οι Φιλιππίνες δεν πλησίασαν ποτέ την πραγματική ελευθερία και ανεξαρτησία, καθώς η χώρα ξανά έγινε νεοαποικία των ιμπεριαλιστικών ΗΠΑ και τις μετέτρεψαν απο τότε μέχρι τώρα σε στρατιωτική βάση, ώστε να εξυπηρετoύνται τα στρατηγικά συμφέροντά τους στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Αυτό συνέβη καθώς η θέση των Φιλιππίνων την καθιστά σημαντική χώρα για την στρατηγική περικύκλωσης της Κίνας από πλευράς ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι υποκινούμενες κυβερνήσεις, οι αμέτρητες στρατιωτικές βάσεις, οι δαπανηρές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, η αναβάθμιση των αστυνομικών δυνάμεων με τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ, συμφωνίες εξορύξεων για τα οικονομικά συμφέροντα ξένων εταιρειών και το εγκαθιδρυμένο φιλοδυτικό σχολικό σύστημα.Υπο την αποικιοκρατία της Αμερικής, οι Φιλιππίνες παραμένουν μια απο τις φτωχότερες χώρες. Η οικονομία τους έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον έλεγχο και τις επιταγές του αποικιοκρατικού εμπορικού προτύπου των ΗΠΑ και αποτελούν πηγή φτηνού εργατικού δυναμικού, πρώτων υλών και πλούσιες σε φυσικούς πόρους προς εκμετάλλευση. Οι χρηματοδοτήσεις που οι ΗΠΑ παρουσιάζουν ως ανθρωπιστική βοήθεια προς τις Φιλιππίνες δεν είναι παρά μόνο για στρατιωτικές δαπάνες που θα ενισχύσουν την καταστολή ενάντια στην φιλιππινέζικη αντίσταση, καθώς και θα εντείνουν τις πολεμικές εντάσεις με μια κλιμάκωση στη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Στον αντεπαναστατικό πόλεμο που διεξάγει η φιλιππινέζικη κυβέρνηση με την καθοδήγηση και την χρηματοδότηση των ΗΠΑ στα πλαίσια της καταπολέμησης των εξεγέρσεων, χρησιμοποιούνται αναβαθμισμένα όπλα που στοχεύουν αγροτικές κοινότητες και αμάχους μέσω εκτεταμένων βομβαρδιστικών εκστρατειών σε εθνικό επίπεδο. Η φιλιππινέζικη κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο τις τοπικές κοινότητες των επαρχιών, βομβαρδίζοντας αμάχους και καταστρέφοντας τα μέσα επιβίωσής τους,ενώ ήδη έχουν υποφέρει αρκετά απο τη ξηρασία του καιρικού φαινόμενου El Nino. Με την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ η καταστολή αναβαθμίζεται ενάντια στην φιλιππινέζικη αντίσταση. Το επαναστατικό κίνημα των Φιλιππίνων παραμένει τόσα χρόνια πραγματική πρόκληση για τις ιμπεριαλιστικές ΗΠΑ στις Φιλιππίνες μέσω ενός ισχυρού και παρατεταμένου ένοπλου αγώνα. Μέσα σε συνθήκες απόλυτης καταστολής με απαγωγές, βασανισμούς, βομβαρδισμούς, άπειρες εκτελέσεις, εκτοπισμούς, λογοκρισία και απειλές συγγενικών προσώπων, το επαναστατικό κίνημα των NDFP (Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο των Φιλιππίνων), του CPP (Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππίνων) και του NPA (Νέος Λαϊκός Στρατός) έχει κατορθώσει να ριζοσπαστικοποίησει και να πλαισιωθεί απο τις ιθαγενείς φυλές, την LGBTQ+ κοινότητα της χώρας, χριστιανούς, αγρότες, τη διασπορά των Φιλιππινώνν και ευρύτερα τον φιλιππινέζικο λαό, όλα αυτά προς μια σοσιαλιστική κατεύθυνση ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό και την αποικιοκρατία.

Με αφορμή το κάλεσμα του Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππινών για δράση στις 26/8, (ημέρα απελευθέρωσης των Φιλιππινών από τους Ισπανούς) για γνωστοποίηση του αγώνα τους, θεωρούμε διεθνιστική υποχρέωση και καθήκον να διαδώσουμε την δράση τους και στον τόπο μας.

Καλούμε σε συγκέντρωση την Δευτέρα 26/8, απέναντι από το Φιλιππινέζικο προξενείο στην Λεωφόρο Νίκης 61.

ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ! ΚΑΤΩ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΡΚΟΣ ΤΖΟΥΝΙΟΡ! ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ! ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ!

Αντι-ιμπεριαλιστική Πρωτοβουλία

Η σύνδεση των αγώνων παγκοσμίως, οι κοινές δράσεις μεταξύ των λαών και των πολιτικών φορέων τους είναι κάτι που δυστυχώς αυτή την στιγμή λείπει από την αριστερά του Παγκόσμιου Βορρά. Με εξαίρεση ίσως τις κινητοποιήσεις υπέρ της Παλαιστίνης, η αριστερά των χωρών της Δύσης έχει αναλωθεί στα συντεχνιακά αιτήματα για την τάδε ή την δείνα «κοινωνική μειονότητα» – το οποίο φυσικά δεν είναι κατακριταίο και καλώς γίνεται – όμως παραμένει εκεί, δίχως να προσπαθεί να συνδέσει τους αγώνες υπό μία ενιαία «πολιτική ομπρέλα» (ας μου επιτραπεί η έκφραση). Έτσι οι αγώνες μοιάζουν αποκομμένοι ο ένας από τον άλλον και χάνουν το ενδιαφέρον του κόσμου. (Πιο αναλυτικά τα γράφω εδώ).

Από την άλλη, το κάλεσμα των Φιλιππινέζων Κομμουνιστών μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε συλλογικά για τον αγώνα που διεξάγουν εδώ και δεκαετίες, αλλά και για τα παρόμοια κινήματα του Παγκόσμιου Νότου τα οποία δυστυχώς παραμένουν άγνωστα σε μεγάλη μερίδα του κόσμου. Κι όμως, οι αγώνες τους είναι πολύ πιο σοβαροί, μαζικοί και δυναμικοί και ήρθε ίσως η ώρα για τον Παγκόσμιο Βορρά και τα κινήματά του να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων τον λευκό σωβινισμό, την αποικιοκρατική νοοτροπία τους και να μάθουν από τον Παγκόσμιο Νότο, γιατί απ’ ό,τι φαίνεται κάτι κάνει πολύ σωστά. Πολύ πιο σωστά από μας.

Την Δευτέρα 26/8 λοιπόν, όλα τα μάτια στις Φιλιππίνες!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τελείωσε ο Κασσελάκης από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέει η Π.Γ.

Πρόστιμα σε ψηφιακές πλατφόρμες για παραπληροφόρηση σχεδιάζει η Αυστραλία

Είμαι εδώ, λέει ο Κασσελάκης, καταγγέλλοντας εκτροπή και προβοκάτσιες

Δημοσκόπηση Μetron Analysis: Δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ και η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα