ΑΘΗΝΑ
03:26
|
19.09.2024
Χρειάζονται «προσπάθειες» για να διασφαλιστεί ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών δεν θα εκτραπεί σε σύγκρουση, σημείωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ο Γουανγκ Γι με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Τρίτη, ο Γουάνγκ Γι, επικεφαλής του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κ.Κ. Κίνας, πραγματοποίησε ένα νέο γύρο συνομιλιών για τη στρατηγική επικοινωνία Κίνας-ΗΠΑ με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν στο Πεκίνο.

Κατά τη συνάντηση, ο Κινέζος διπλωμάτης τόνισε ότι το πρωταρχικό καθήκον του νέου γύρου συνομιλιών περιστρέφεται γύρω από την εφαρμογή των συμφωνιών που είχαν προηγουμένως επιτευχθεί από τους Προέδρους Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν το 2023.

Τον Νοέμβριο του 2023, οι Σι και Μπάιντεν συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο με στόχο τη σταθεροποίηση της ταραχώδους διμερούς σχέσης, συμφωνώντας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου φαιντανύλης και για το εκ νέου άνοιγμα στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας. Ωστόσο, αυτή η συνάντηση ανέδειξε την ένταση μεταξύ των δύο δυνάμεων σχετικά με την Ταϊβάν.

Πριν τις συνομιλίες, ο Γουανκ Γι εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συναντήσεις θα βοηθήσουν στην προώθηση «υγιών και σταθερών» σχέσεων μέσω «ουσιαστικών και εποικοδομητικών συνομιλιών».

«Οι δεσμοί μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας ήταν γεμάτη οπισθοδρομήσεις και αντιξοότητες», δήλωσε ο Κινέζος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αντληθούν μαθήματα» και τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει προσπάθεια για «αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία».

«Ελπίζω η επικοινωνία μας να είναι στρατηγική και ουσιαστική, όπως πάντα, αλλά και εποικοδομητική. Πρέπει να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τη σχέση προς το “όραμα του Σαν Φρανσίσκο” και να επιτύχουμε πραγματικά σταθερούς, υγιείς και βιώσιμους δεσμούς», είπε.

Από την πλευρά του, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι ελπίζει να συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με τον Γουανγκ, «συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα οποία συμφωνούν οι δυο χώρες, αλλά και εκείνων όπου υπάρχουν διαφορές που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και ουσιαστικά».

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος στις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Σι ότι είναι αφοσιωμένος στη διαχείριση της σχέσης με υπευθυνότητα. Η δουλειά που έχουμε κάνει από τότε το αποδεικνύει αυτό», σχολίασε ο Σάλιβαν, σύμφωνα με την South China Morning Post.

Δήλωσε επίσης ότι χρειάζονται «προσπάθειες» για να διασφαλιστεί ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών δεν θα εκτραπεί σε σύγκρουση. «Πρέπει να βρούμε τρόπους να ευθυγραμμίσουμε τα συμφέροντά μας και να συνεργαστούμε. Και αυτό απαιτεί στρατηγικούς, ουσιαστικούς και εποικοδομητικούς διαλόγους», πρόσθεσε.

Η Κίνα θα παρουσιάσει τις «ακλόνητες απαιτήσεις» για το ζήτημα της Ταϊβάν στους απεσταλμένους των ΗΠΑ. Στις συναντήσεις, και οι δύο πλευρές αναμένεται επίσης να συζητήσουν τις εμπορικές τους διαφορές, τις εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την υποτιθέμενη υποστήριξη που παρέχει η Κίνα στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας – έναν ισχυρισμό που το Πεκίνο αρνείται.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Λίβανο, μετά το νέο κύμα εκρήξεων

Σχέδιο για τον Μπάιντεν καταστρώνει ο Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα