ΑΘΗΝΑ
13:40
|
19.09.2024
Στη φυγή του Πάβελ Ντούροφ από τη Ρωσία μετά από σύγκρουσή του με τις αρχές το 2014 αναφέρθηκε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Telegram, Πάβελ Ντούροφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο διευθύνων σύμβουλος της Telegram, Πάβελ Ντούροφ, δεν προχώρησε σε καμία ειδική συμφωνία με τη ρωσική κυβέρνηση, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στο διάστημα που ακολούθησε την φυγή του Ντούροφ από τη Ρωσία μετά από σύγκρουση με τις αρχές το 2014.

Ο Ντούροφ, ο οποίος είναι πολίτης τεσσάρων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, συνελήφθη στο Παρίσι το περασμένο Σάββατο και κατηγορήθηκε για συνέργεια σε παράνομες δραστηριότητες από χρήστες της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων. Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι το Παρίσι προσπαθεί να τον εκφοβίσει ώστε να παραβιάσει το απόρρητο των πελατών του Telegram και να επιβάλει αυστηρότερο έλεγχο του δημόσιου περιεχομένου σε ευθυγράμμιση με τις γαλλικές πολιτικές.

Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος σήμερα εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έφυγε από τη Ρωσία το 2014, αφού οι αρχές επιβολής του νόμου τον κατηγόρησαν ότι προστατεύει τρομοκράτες αρνούμενος να δώσει στους Ρώσους ερευνητές πρόσβαση στις επικοινωνίες υπόπτων. Ισχυρίστηκε τότε, όπως και σε άλλες περιπτώσεις όπου κλήθηκε από άλλες κυβερνήσεις να πράξει το ίδιο, ότι η πλατφόρμα του σχεδιάστηκε με τρόπο που καθιστά κάτι τέτοιο αδύνατο.

Η διαμάχη ουσιαστικά έληξε το 2020, όταν η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι δεν είχε πλέον κανένα πρόβλημα με το Telegram. Υπήρχαν φήμες εκείνη την εποχή ότι η διοίκηση της εταιρείας και η ρωσική κυβέρνηση είχαν έρθει κρυφά σε συνεννόηση.

«Δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ του Κρεμλίνου και του Ντούροφ», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε αν υπήρχε τέτοια σχέση.

Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε προσωπικά με τον Ντούροφ, ο εκπρόσωπος της προεδρίας είπε πως δεν γνωρίζει να συνέβη ποτέ τέτοια συνάντηση.

Προηγουμένως υπήρχαν ισχυρισμοί σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης ότι οι Πούτιν και Ντούροφ είχαν συνάντηση στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν στα μέσα Αυγούστου. Ο Πεσκόφ το διέψευσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Την Τετάρτη, ο Ντούροφ παρευρέθηκε σε δικαστήριο στο Παρίσι, το οποίο του απήγγειλε επίσημα κατηγορίες και τον άφησε ελεύθερο με εγγύηση 5 εκατομμυρίων ευρώ. Του έχει απαγορευτεί να φύγει από τη Γαλλία όσο εκκρεμεί η υπόθεση.

Ο Ντούροφ αντιμετωπίζει δυνητικά μακρά ποινή φυλάκισης στη Γαλλία με την κατηγορία της «διαχείρισης διαδικτυακής πλατφόρμας» που χρησιμοποιείται από εγκληματίες και της άρνησης να συνεργαστεί με τις αρχές στην έρευνά τους. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε ότι η υπόθεση εναντίον του Ντούροφ έχει πολιτικό χαρακτήρα. Δημοσίευμα της WSJ θέλει τον Μακρόν να γευμάτισε με τον Ντούροφ το 2018 προτείνοντάς του τη μεταφορά των κεντρικών γραφείων της Telegram στη Γαλλία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά από το 1996 το συνδικάτο των φορτηγατζήδων δε στηρίζει Δημοκρατικούς

Στο φόντο της ηλεκτρικής διασύνδεσης η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη (upd)

Νατζίμπ Μικάτι: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που αγνοεί όλους τους νόμους»

Γερουλάνος για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ: Δυο σπίτια που καίγονται δεν τα βάζεις μαζί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα