ΑΘΗΝΑ
18:14
|
21.11.2024
Η πετρελαϊκή επένδυση Kingfisher κατηγορείται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεξουαλική βία, αναγκαστικές εξώσεις και περιβαλλοντική καταστροφή στην Ουγκάντα.
«Το έργο Kingfisher δεν αποτελεί μόνο μια επικίνδυνη βόμβα άνθρακα αλλά και μια καταστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα τεράστιο πετρελαϊκό έργο στην Ουγκάντα, συνιδιοκτησίας του γαλλικού ομίλου TotalEnergies και της κινεζικής CNOOC βάλλεται από ακτιβιστές για αναφορές για σεξουαλική βία, αναγκαστικές εξώσεις και περιβαλλοντική καταστροφή.

Η επένδυση των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει γεώτρηση πετρελαίου στην περιοχή της λίμνης Άλμπερτ, στη βορειοδυτική Ουγκάντα, και κατασκευή αγωγού μήκους 1.443 χιλιομέτρων για τη μεταφορά του αργού στο λιμάνι Τάνγκα της Τανζανίας στον Ινδικό Ωκεανό.

«Είναι αποτρόπαιο το γεγονός ότι ένα έργο που διαφημίζεται πως φέρνει ευημερία στον λαό της Ουγκάντα αφήνει πίσω του θύματα βίας, εκφοβισμού και φτώχειας», δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Climate Rights International (CRI), ενός μην κερδοσκοπικού οργανισμού που πήρε συνεντεύξεις από δεκάδες κατοίκους και συνέταξε έναν κατάλογο των παραβάσεων στην περιοχή.

«Το έργο Kingfisher δεν αποτελεί μόνο μια επικίνδυνη βόμβα άνθρακα αλλά και μια καταστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσθέτει, τονίζοντας ότι σύμφωνα με την έκθεση οι κάτοικοι των χωριών στην περιοχή του έργου κάνουν λόγο για «βίαιη εκδίωξη» από τη γη τους από στρατιώτες, χωρίς καμία προειδοποίηση. «Οι συνεντευξιαζόμενοι περιέγραψαν ότι έλαβαν εντολή να φύγουν με όσα λίγα υπάρχοντά τους ήταν σε θέση να κουβαλήσουν» αναφέρεται στην έκθεση και στη συνέχεια τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν.

Πολλοί κάτοικοι μίλησαν στην Climate Rights International για απειλές, εξαναγκασμό και εκφοβισμό, όταν αντιτάχθηκαν στην καταπάτηση της γης τους από την CNOOC», ενώ περιέγραψαν περιστατικά εκφοβισμού και βίας από αξιωματούχους της θυγατρικής της TotalEnergies και τους υπεργολάβους της προκειμένου να συμφωνήσουν σε χαμηλά επίπεδα αποζημίωσης, ανεπαρκή για να βρουν στέγη αλλού.

Με την άφιξη των εταιριών και του στρατού στην περιοχή, τα αλιευτικά σκάφη, η κύρια οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή, που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς κατασχέθηκαν ή συχνά πυρπολούνται από στρατιώτες αναφέρει η έκθεση.

Η CRI τονίζει επίσης ότι πολλές γυναίκες ανέφεραν περιστατικά σεξουαλικής βίας ως αποτέλεσμα απειλών, εκφοβισμού ή εξαναγκασμού από στρατιώτες στην περιοχή της επένδυσης. «Πολλές γυναίκες ανέφεραν ότι οι στρατιώτες τις απείλησαν με σύλληψη ή κατάσχεση των ψαριών τους αν δεν συμφωνούσαν να κάνουν σεξ μαζί τους», προσθέτει.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση προσθέτει, επίσης, ότι έλαβε καταγγελίες για σεξουαλική βία από διευθυντές και ανώτερα στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο έργο, συμπεριλαμβανομένης μιας που αφορούσε υπάλληλο της CNOOC.

Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές ζημιές, δύο άτομα που εργάζονταν για την China Oilfields Services Limited, ως εργολάβοι υπηρεσιών γεώτρησης, τόνισαν στην CRI ότι ο πρώην επόπτης τους, Κινέζος υπήκοος, τους έδωσε εντολή να αδειάσουν μολυσμένα ύδατα από το γεωτρύπανο απευθείας στη λίμνη ή στο χώμα.

Η TotalEnergies έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι οι εκτοπισμένοι από το πετρελαϊκό έργο έχουν αποζημιωθεί δίκαια και έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το πρώτο πετρέλαιο από την εγκατάσταση αναμένεται να εξαχθεί το 2025 και το έργο χαιρετίστηκε από τον πρόεδρο της χώρας Γιουέρι Μουσέβενι, ως έργο ύψιστης οικονομικής σημασίας για την Ουγκάντα, όπου πολλοί ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Ν.Φιλαδέλφεια στις 22/11 λόγω επίσκεψης του Πατριάρχη

Η ΠΟΕΔΗΝ για το θάνατο 10χρονου σε εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

Δισεκατομμύρια έκαναν φτερά μετά τις κατηγορίες κατά του ομίλου Adani

Μαλί: Οι στρατιωτικές αρχές προχωρούν σε αντικατάσταση του πρωθυπουργού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα