ΑΘΗΝΑ
16:56
|
20.09.2024
Σε κυβερνητικό ανασχηματισμό προσανατολίζεται ο Ζελένσκι που έχει στη διάθεσή του τις παραιτήσεις του Κουλέμπα και επτά ακόμα υπουργών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια διαδικασία δομικού ανασχηματισμού βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία μετά την παραίτηση τουλάχιστον επτά υπουργών και την απόλυση ενός προεδρικού βοηθού.

Μεταξύ αυτών που παραιτήθηκαν αργά την Τρίτη και νωρίς την Τετάρτη 4/9 ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ηγήθηκε της προσπάθειας διατήρησης της δυτικής υποστήριξης, και ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Ολεξάντρ Καμίσιν, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την προσπάθεια της Ουκρανίας να αυξήσει την παραγωγή όπλων.

Ο Κουλέμπα υπέβαλε την παραίτησή του το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφαντσούκ, ο οποίος είπε ότι το αίτημα παραίτησης θα συζητηθεί από τους νομοθέτες, με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ως πιθανό διάδοχό του τον υφυπουργό Εξωτερικών Αντρέι Σίμπιχα.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όλια Στεφανίσινα καθώς και οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Επανένταξης παραιτήθηκαν επίσης, όπως και ο επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας, Βιτάλι Κοβάλ, με αποτέλεσμα περίπου το ένα τρίτο των θέσεων στο υπουργικό συμβούλιο να είναι πλέον κενές.

Ο Ζελένσκι, είχε ήδη από την περασμένη εβδομάδα προαναγγείλει μεγάλες αλλαγές στην κυβέρνηση. «Το φθινόπωρο θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ουκρανία. Και οι κρατικοί μας θεσμοί θα πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε η χώρα να επιτύχει όλα τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε -για όλους μας», είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια βιντεοσκοπημένου μηνύματος την ίδια ώρα που απέλυε και τον προεδρικό βοηθό Ροστισλάβ Σούρμα, αναπληρωτή επικεφαλής του προσωπικού που χειρίζεται την οικονομία.

Ο Ζελένσκι, του οποίου η θητεία έχει λήξει από τον Μάιο αλλά παραμένει στη θέση του επειδή η Ουκρανία βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο, έχει πραγματοποιήσει αρκετούς ανασχηματισμούς τα τελευταία δύο χρόνια. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, απέλυσε τον υπουργό Άμυνας Ολεκσέι Ρέζνικοφ, εν μέσω σειράς σκανδάλων διαφθοράς και πιο πρόσφατα αντικατέστησε τον ανώτατο διοικητή του στρατού μετά από αποτυχίες στο πεδίο της μάχης.

Αλλά οι τωρινές κινήσεις του είναι πολύ πιο διευρυμένες και έρχονται σε ένα κρίσιμο σημείο του πολέμου κατά των ρωσικών δυνάμεων που προελαύνουν στο ανατολικό μέτωπο και λίγο πριν το νέο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτόν τον μήνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ (upd)

Αναβάλλεται για λίγο η επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ

Ζαχάροβα: Θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης τα ουκρανικά κέντρα κράτησης στο Κουρσκ

Ινδία: «Παραπλανητικό» το δημοσίευμα ότι πουλήσαμε οβίδες στους Ουκρανούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα