Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, είπε στο BBC ότι μετά το αίτημα για έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ η δικαιοσύνη θα πρέπει να αποδοθεί.
Ο Χαν υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να αποδειχθεί ότι το δικαστήριο θα κρατήσει για όλα τα κράτη τα ίδια μέτρα και σταθμά σε σχέση με φερόμενα εγκλήματα πολέμου. Χαιρέτισε επίσης την απόφαση της νέας κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να άρει την προηγούμενη βρετανική αντίθεση στα εντάλματα σύλληψης.
«Υπάρχει διαφορά τόνου και σκέφτομαι την ουσία σε σχέση με το διεθνές δίκαιο από τη νέα κυβέρνηση. Και νομίζω ότι είναι ευπρόσδεκτο», είπε ο εισαγγελέας στον Νικ Ρόμπινσον του BBC.
Ο εισαγγελέας έχει επίσης ζητήσει να εκδοθούν εντάλματα για τρεις ηγέτες της Χαμάς, δύο εκ των οποίων έχουν ήδη δολοφονηθεί από το Ισραήλ. Πρόκειται για τον δολοφονημένο στην Τεχεράνη Ισμαήλ Χανίγια, τον Μοχαμάντ Ντέιφ, του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς, για τον οποίο το Ισραήλ έχει δηλώσει πως είναι νεκρός μετά από επιδρομή του με τη Χαμάς να το αρνείται και τον Γιαχία Σινουάρ, που αντικαθιστά τον Χανίγια ως επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της οργάνωσης.
Σε μια εκτενή συνέντευξη, εξήγησε ότι το ΔΠΔ έπρεπε να ζητήσει εντάλματα για ηγέτες και στις δύο πλευρές για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πίστευαν ότι το δικαστήριο εφάρμοζε «τον νόμο εξίσου με βάση κάποια κοινά πρότυπα».
«Αν κάποιος είχε κάνει αίτηση για εντάλματα σε σχέση με Ισραηλινούς αξιωματούχους και όχι για τη Γάζα, [κάποιοι] θα έλεγαν: “καλά, αυτό είναι άσεμνο” και “πώς στο καλό είναι δυνατόν;”», είπε στο BBC ο Καρίμ Χαν.
«Δεν μπορείς να έχεις μία προσέγγιση για χώρες όπου υπάρχει υποστήριξη, είτε αυτή είναι η υποστήριξη του ΝΑΤΟ, η ευρωπαϊκή υποστήριξη [και] ισχυρές χώρες πίσω σου, και μια διαφορετική προσέγγιση όπου έχεις σαφή ετυμηγορία», πρόσθεσε.
Τον Μάιο, ο ο εισαγγελέας της Χάγης δήλωσε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, και οι Σινουάρ, Χανίγια και Ντέιφγ φέρουν ποινική ευθύνη για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και έπειτα.
Ωστόσο, το αίτημα για τα εντάλματα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ.
Ο Καρίμ Χαν είπε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είναι ύποπτοι για εγκλήματα, όπως η λιμοκτονία αμάχων ως μέθοδος πολέμου, η δολοφονία, η σκόπιμη διεύθυνση επιθέσεων εναντίον αμάχου πληθυσμού και η εξόντωση.
Κατηγόρησε τους ηγέτες της Χαμάς για εγκλήματα όπως εξόντωση, δολοφονία, ομηρεία, βιασμό και σεξουαλική βία και βασανιστήρια.
Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η αίτηση για εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών ηγετών ήταν «εξωφρενική».
Ο είπε στο BBC ότι σε αντίθεση με τους επικριτές του, είχε δει τα στοιχεία στα οποία βασίζονταν τα αιτήματα για ένταλμα.
«Έχω τουλάχιστον ένα πλεονέκτημα. Ας ελπίσουμε ότι ακόμη και αυτοί θα παραδεχτούν ότι έχω δει τα στοιχεία. Δεν το έχουν», είπε.
«Η αίτηση δεν είναι δημόσια. Είναι εμπιστευτική. Κατατίθεται στο συμβούλιο. Οπότε μαντεύουν [μόνο] τι στοιχεία έχουν υποβληθεί».
Η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε δηλώσει ότι σχεδίαζε να υποβάλει υπόμνημα στο δικαστήριο, έχοντας αμφισβητήσει το δικαίωμα του εισαγγελέα να ζητήσει ένταλμα κατά των Ισραηλινών ηγετών.
Όμως, τον Ιούλιο, ένας εκπρόσωπος της νέας κυβέρνησης των Εργατικών είπε ότι το θέμα ήταν «θέμα του δικαστηρίου» και ως εκ τούτου δεν θα υποβάλει σχετική ένσταση.
Ο Χαν είπε στο BBC ότι είχε πιεστεί από ορισμένους παγκόσμιους ηγέτες να μην εκδώσει εντάλματα.
«Αρκετοί ηγέτες και άλλοι μου μίλησαν και με συμβούλεψαν και με προειδοποίησαν», είπε.
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Χαν είπε ότι πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, «θα δει το εσωτερικό μιας δικαστικής αίθουσας», επισημαίνοντας ιστορικές υποθέσεις άλλων ηγετών του κόσμου που προσήχθησαν ενώπιον του δικαστηρίου.
«Τίποτα δεν είναι μόνιμο. Η ζωή είναι παροδική. Και κάθε πολιτικός βίος καταλήγει σε αποτυχία», είπε.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο, δεν συνελήφθη κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στη Μογγολία, που αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, παρά το σε ισχύ ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει σε βάρος του το δικαστήριο.
Ο Ρώσος ηγέτης καταζητείται για την υποτιθέμενη παράνομη μεταφορά παιδιών ουκρανικής υπηκοότητας στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου το 2022.
Η Μόσχα έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς και δήλωσε ότι τα εντάλματα είναι «εξωφρενικά».