ΑΘΗΝΑ
07:53
|
16.09.2024
Μετά τις αντιδράσεις για τον διορισμό του, ο Μπαρνιέ διαβεβαίωσε πως θα κυβερνήσει με σεβασμό και ενότητα.
Μισέλ Μπαρνιέ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης, ο νέος πρωθυπουργός και πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, που διορίστηκε σήμερα από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε πως θα κυβερνήσει προωθώντας «τον σεβασμό και την ενότητα» στη Γαλλία.

Όπως υποστήριξε, θα συνεργαστεί «με όσους έχουν καλή πίστη» για να προωθήσει περισσότερο  «σεβασμό και ενότητα» σε μία χώρα ο λαός της οποίας εδώ και πολύ καιρό ζει σε συνθήκες βαθιάς πόλωσης.

Ο Μπαρνιέ έκανε τις δηλώσεις αυτές στην αυλή του Ματινιόν, δίπλα στο νεαρό προκάτοχό του, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Μεταξύ των ξένων ηγετών που χάρηκαν για τον διορισμό του είναι ο (μη δημοφιλής στη χώρα του) Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν της Ε.Ε., Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που του ευχήθηκε «ψυχραιμία».

Λίγα χρόνια για τον Μπαρνιέ

Ο 73χρονος Μπαρνιέ είναι μέλος του δεξιού κόμματος «Ρεπουμπλικάνοι» (LR) με καταγωγή από τις γαλλικές Άλπεις και φήμη «ρεαλιστή». Συμμετείχε σε πολλές δεξιές κυβερνήσεις κατά τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, αναλαμβάνοντας διάφορα χαρτοφυλάκια (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Γεωργίας, Εξωτερικών κ.λπ.).

Επίσης, διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος δύο φορές, περιφερειακής πολιτικής (1999-2004) και αρμόδιος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες (2009-2014).

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση που αναδείχθηκε από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου είναι χωρισμένη σε τρία μπλοκ, της αριστεράς, της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Οι εκλογές κλάπηκαν από τον γαλλικό λαό», κατήγγειλε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που συμμετέχει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια ευρεία συμμαχία κομμάτων, από τους Σοσιαλιστές μέχρι την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, που ήρθε πρώτο στις εκλογές.

«Ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος είχε προκηρύξει. Δεν είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που βγήκε πρώτο στις εκλογές, που θα έχει τον πρωθυπουργό… Οι εκλογές λοιπόν εκλάπησαν από τον γαλλικό λαό. Το μήνυμα απορρίφθηκε», συνέχισε ο Μελανσόν.

Η Ματίλντ Πανό, βουλευτίνα της Ανυπότακτης Γαλλίας, έκανε λόγο για ένα «απαράδεκτο δημοκρατικό πραξικόπημα».

Αντίθετα, ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» (RN) φάνηκε να τηρεί στάση αναμονής, ξεκθαρίζοντας πως δεν θα προτρέξει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Μπαρνιέ, όπως δήλωσε ο αρχηγός του Ζορντάν Μπαρντελά.

Ο Μπαρντελά ανέφερε επίσης πως το κόμμα του «θα κρίνει εκ του αποτελέσματος την ομιλία για τη γενική πολιτική» του νέου πρωθυπουργού πριν καθορίσει τη στάση του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακάλεσε το πληρεξούσιο από τον γενικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Καθολική αποχή δικηγόρων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Στις 18-21 Σεπτεμβρίου το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Πάρκο Τρίτση

Έρευνα του FBI για «φερόμενη απόπειρα δολοφονίας» στο γήπεδο γκολφ του Τραμπ-«Είμαι ασφαλής και καλά»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα