ΑΘΗΝΑ
01:19
|
20.09.2024
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο αναφέρθηκε στην παρουσία νεοναζί στις τάξεις του ουκρανικού στρατού με το Κίεβο να απαντά εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε το χώρο του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης Σερέντ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπάρχουν μονάδες στον ουκρανικό στρατό που φέρουν ναζιστικά σύμβολα και συχνά λειτουργούν με τρόπο που αντιστοιχεί στα σύμβολα αυτά, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, με το Κίεβο να απαντά εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας επισκέφθηκε το μουσείο ολοκαυτώματος που βρίσκεται στον χώρο του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης Σερέντ τη Δευτέρα στη σημερινή δυτική Σλοβακία.

Μιλώντας στα ΜΜΕ, ο Φίτσο τόνισε την ανάγκη να εκπαιδεύονται οι νέες γενιές για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ύπαρξη νεοναζί στις τάξεις του ουκρανικού στρατού.

«Όλοι μιλάμε για φασισμό, ναζισμό, ενώ ανεχόμαστε σιωπηλά μονάδες που κινούνται σε όλη την Ουκρανία που έχουν πολύ σαφή προσανατολισμό και συνδέονται με κινήματα που θεωρούμε επικίνδυνα και απαγορευμένα σήμερα. Δεδομένου [όμως] ότι υπάρχει μια γεωπολιτική αντιπαράθεση, κανείς δεν ενδιαφέρεται», είπε ο Φίτσο.

Σήμερα, ο χαρακτηρισμός του «φασίστα» χρησιμοποιείται εύκολα και καταχρηστικά, υποστήριξε, ενάντια σε έχοντες αντίθετες απόψεις.

«Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στα θύματα του ολοκαυτώματος, όχι με έναν θλιβερό λόγο, αλλά με ένα κάλεσμα για δράση», πρόσθεσε. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει ότι τα στρατεύματα που χρησιμοποιούν ναζιστικά διακριτικά, τα οποία συχνά φαίνεται και να ενεργούν ως τέτοια, δεν μπορούν να πολεμούν στην Ουκρανία».

«Απογοητευμένο» από τις διατυπώσεις του Φίτσο το Κίεβο

Η Ουκρανία εξέφρασε τη Δευτέρα την απογοήτευσή της για τους ισχυρισμούς του Φίτσο.

«Στο Κίεβο, υπάρχει απογοήτευση σχετικά με τη δήλωση του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, προς τους Ουκρανούς στρατιώτες, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το υπάρχον επίπεδο εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Σλοβακίας», σχολίασε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν επανειλημμένα μαγνητοσκοπηθεί να φέρουν ναζιστικά σύμβολα στις στολές και τα όπλα τους, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης εισβολής στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Βιβλιοθήκη και τα Αρχεία του Καναδά στην Οτάβα εξέφρασαν επιφυλάξεις κατά της δημοσιοποίησης του καταλόγου των περίπου 900 φερόμενων ναζί εγκληματιών που κατέφυγαν στη χώρα μετά τον πόλεμο. Η δημοσιοποίηση των ονομάτων μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση την ουκρανική κοινότητα της χώρας και να ισχυροποιήσει τα επιχειρήματα της Ρωσίας περί «αποναζιστικοποίησης», είπαν αξιωματούχοι στα μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα