ΑΘΗΝΑ
03:05
|
19.09.2024
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση εφ' όλης της ύλης, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα την αφήσει σε χλωρό κλαρί.
Δημήτρης Κουτσούμπας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε «χλωρό κλαρί» δεν θα αφήσει την κυβέρνηση το ΚΚΕ όσο εφαρμόζει αντιλαϊκή πολιτική, τόνισε σήμερα το απόγευμα μιλώντας στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοοσύνης αλλά κάνοντας κριτική στο κυβερνητικό έργο εφ’ όλης της ύλης…

 Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αναμασά την καραμέλα της «επιτάχυνσης στην απονομή δικαιοσύνης» ενώ στην πραγματικότητα δεν θέλει να εξυπηρετήσει τους εργαζόμενους και τον λαό. Ούτε τους χιλιάδες μικρούς αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους. Ούτε τους δικαστικούς υπαλλήλους. Αλλά τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις τράπεζες και τα funds «που “τρίβουν” τα χέρια τους και με αυτό το νομοσχέδιο.

Δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων…

Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «επιταχύνει τη δημιουργία στα δικαστήρια τμημάτων για τις υποθέσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος και όχι για τις υποθέσεις που ταλανίζουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που βλέπουν ότι η προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη τους κοστίζει όλο και περισσότερο σε χρόνο και χρήμα», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση διευκολύνει με το νομοσχέδιο τους πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας.

Επισήμανε την ανάγκη προσλήψεων στον χώρο της Δικαιοσύνης με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την ανάγκη της χρηματοδότησης για σύγχρονα ασφαλή κτίρια και υποδομές με αντισεισμική θωράκιση και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδοχή και μηχανοργάνωση.

Αναφέρθηκε και σε πιο ειδικά προβλήματα, όπως των εργαζόμενων διανομέων, με τους οποίους συναντήθηκε και μετέφερε τα «δίκαια αιτήματά τους για αξιοπρεπείς μισθούς και ένταξή τους στα ΒΑΕ» και των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ εκ των οποίων «ελάχιστοι έχουν ενταχθεί στα προγράμματα ανεργίας και διεκδικούν 1.000 ευρώ σε κάθε άνεργο έως ότου ξεκινήσει η πληρωμή τους από τα προγράμματα» ενώ «το εργοστάσιο, το μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ευρώπη, έκλεισε μετά από εξήντα χρόνια λειτουργίας και μετατράπηκε σε ξέφραγο αμπέλι».

Εμπαίζει συνταξιούχους και εργαζόμενους η κυβέρνηση

Είπε ότι οι συνταξιούχοι «υπόκεινται σε έναν ξεδιάντροπο εμπαιγμό όταν ακούνε δήθεν αυξήσεις έως 2,5% την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις, τους πήραν πολλαπλάσια, έκοψαν τα δώρα και αυξάνουν συνεχώς τις τιμές των φαρμάκων».

«Οι συνταξιούχοι δεν ζητούν ελεημοσύνες. Ζητούν τα “δώρα” που τους έχετε περικόψει όλες οι κυβερνήσεις. Ζητούν άμεσες πραγματικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις με ενσωμάτωση της “προσωπικής διαφοράς”, τα αναδρομικά, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καταβολή του 70% στις συντάξεις χηρείας. Αυτά είναι που πρέπει να κάνετε, γιατί τα δικαιούνται, έχουν δουλέψει και έχουν πληρώσει για αυτά» είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε επίσης για τους εκπαιδευτικούς που «αύριο παρουσιάζονται στα σχολεία με τους αναπληρωτές να μην έχουν πού να μείνουν και τους μαθητές στοιβαγμένους σαν σαρδέλες στα τμήματα μετά τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων».

Πύρινα βέλη για διαχείριση υγείας, ακρίβειας, στεγαστικής κρίσης

Αναφερόμενος στην Υγεία είπε ότι η κυβέρνηση «παρουσίασε ως κοσμογονία» τη θέσπιση οικονομικού κινήτρου για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας σε άγονες και προβληματικές περιοχές, δίχως να ομολογεί πως επιδεινώνει τους όρους παροχής αυτού του κινήτρου.

Κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης για την ακρίβεια, όπου «αντί να λάβει μέτρα ανακούφισης του λαού με κατάργηση του ΦΠΑ και άλλων φόρων, η κυβέρνηση επιλέγει τη μείωση των φόρων και των εισφορών που θα ωφελήσει την πολύ μεγάλη εργοδοσία».

Για το στεγαστικό σημείωσε ότι η κυβέρνηση «αντί να εφαρμόσει κρατικά προγράμματα για λαϊκή και φοιτητική στέγη, φέρνει προγράμματα που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τραπεζών και κατασκευαστικών ομίλων».

Αναφερόμενος στην πολιτική προστασία, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «αξιοποιεί τις καταστροφές ως ευκαιρία για νέες μπίζνες, στο όνομα της ατομικής ευθύνης προωθεί την υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων, την ώρα που η κρατική ευθύνη δεν μπορεί να ανακόψει τη φωτιά που έφθασε στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας».

Περί των πολιτικών της ΕΕ και την έκθεση Ντράγκι

«Οι πολιτικές της κυβέρνησης αποτελούν συνειδητές πολιτικές επιλογές, που θυσιάζουν τις ανάγκες του λαού στον βωμό των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, της περαιτέρω εμπλοκής της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και την πολεμική σας εμπλοκή, παίζοντας τη ζωή του λαού κορόνα- γράμματα» επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας.

Τόνισε ότι «τη μετατροπή της ευρωπαϊκής οικονομίας σε πολεμική, θα την πληρώσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί» ενώ «στη χώρα μας η κυβέρνηση έχει απογειώσει την υπόθεση των πολεμικών δαπανών».

Αναφέρθηκε στην Έκθεση Ντράγκι «που χτυπά τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη της αύξησης των επενδύσεων στην πολεμική βιομηχανία ώστε να αναβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και ο γεωπολιτικός της ρόλος». Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «όσα περιγράφει η έκθεση, προμηνύουν νέα δεινά για τον λαό και ο κίνδυνος μια γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης είναι πιο ορατός από ποτέ».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε επιπλέον ότι «όλες αυτές οι επιλογές συναντούν μεγάλη αμφισβήτηση μέσα στον λαό, που θα εκφραστεί πιο έντονα και το επόμενο διάστημα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 260 οι νεκροί από τον τυφώνα Yagi στην Μιανμάρ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Λίβανο, μετά το νέο κύμα εκρήξεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα