Ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, έφτασε νωρίς την Τετάρτη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης του Ιράκ για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη σε άλλη χώρα από τότε που ανέλαβε τα νέα καθήκοντά του στα τέλη Ιουλίου, ξεκινώντας μια σημαντική τριήμερη επίσκεψη στη γειτονική αραβική χώρα.
Ο Ιρανός Πρόεδρος ηγείται μιας υψηλόβαθμης πολιτικής και οικονομικής αντιπροσωπείας και η επίσκεψη αναμένεται να περιλαμβάνει συναντήσεις με ανώτατους Ιρακινούς αξιωματούχους, υπογραφή διαφόρων συμφωνιών συνεργασίας και συζητήσεις με την ιρανική κοινότητα στο Ιράκ, ιδιαίτερα με επιχειρηματικούς ηγέτες.
Εκτός από τις επίσημες δεσμεύσεις του, ο Ιρανός πρόεδρος θα επισκεφθεί τις ιερές για το Ισλάμ πόλεις Νατζάφ και Καρμπάλα, όπου θα αποτίσει φόρο τιμής στα ιερά του Ιμάμ Αλί και του Ιμάμ Χουσεΐν.
Το δρομολόγιο του προέδρου Πεζεσκιάν περιλαμβάνει επίσης ένα ταξίδι στη Βασόρα στο νοτιοδυτικό Ιράκ, όπου θα επιθεωρήσει έργα που εκτελούνται από ιρανικές εταιρείες. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην περιοχή του Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ, όπου θα επισκεφθεί την πρωτεύουσά του Ερμπίλ και την πόλη Σουλεϊμανίγια μετά από πρόσκληση περιφερειακών αξιωματούχων.
Ο Πεζεσκιάν ξεκίνησε την επίσκεψή του καταθέτοντας στεφάνι στον τόπο της δολοφονίας του πρώην αρχηγού της δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί και του πρώην αρχηγού των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης Αμπού Μαχντί αλ Μουχάντις κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
Ο πρεσβευτής του Ιράν στο Ιράκ επιβεβαίωσε ότι θα υπογραφούν πολλά μνημόνια που θα καλύπτουν την πολιτική, οικονομική, εμπορική, ασφάλεια, γεωργική, τεχνική και αθλητική συνεργασία, καθώς και συμφωνίες στις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις τηλεπικοινωνίες.
Μιλώντας σε ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο πρέσβης Αλ-ε Σάντεκ εξήγησε ότι οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα επικεντρωθούν σε διμερή ζητήματα, καθώς και στη περιφερειακή και διεθνή συνεργασία, καθώς και στις πρόσφατες εξελίξεις στη Δυτική Ασία.
Αναφέρεται πως η επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου ήρθε μετά από πρόσκληση του Ιρακινού ομολόγου του, Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ και, πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Στα τέλη Αυγούστου, ο Αλ-ε Σάντεκ ανακοίνωσε ότι τα μνημόνια συμφωνίας, που αρχικά προοριζόταν να υπογραφούν από τον εκλιπόντα πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, θα οριστικοποιηθούν κατά την επικείμενη επίσκεψη του Πεζεσκιάν στο Ιράκ.
Όταν κέρδισε τις εκλογές στις αρχές Ιουλίου, ο Πεζεσκιάν δημοσίευσε ένα άρθρο στους Tehran Times στο οποίο περιέγραψε την προοπτική και την πολιτική της κυβέρνησής του.
Στο άρθρο, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι αφοσιωμένη στη διατήρηση της εθνικής αξιοπρέπειας και της παγκόσμιας υπόστασης του Ιράν «υπό οιεσδήποτε συνθήκες».
Ο Πεζεσκιάν είπε ότι η πολιτική του θα επικεντρωθεί στη διατήρηση ισορροπημένων σχέσεων με όλα τα έθνη σύμφωνα με τα οικονομικά και εθνικά συμφέροντα του Ιράν, επιπλέον των αναγκών για περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Επισημαίνεται πως σήμερα η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως προτίθεται να απαντήσει με ανάλογο τρόπο στις τελευταίες κυρώσεις που της επέβαλλαν Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες υποστήριξε ότι βασίζονται σε ψευδείς ισχυρισμούς για πωλήσεις όπλων στη Ρωσία.
Βαθιά ριζωμένος δεσμός
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ιρανού Προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν, στο Ιράκ, ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σύμβουλος του Ιρανού ηγέτη, Σαγέντ Αλί Χαμενεΐ για Διεθνείς Υποθέσεις, συζήτησε τη σημασία της επίσκεψης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Al Mayadeen.
Ο Βελαγιατί είπε στο Al Mayadeen Net: «Η πρώτη επίσκεψη του προέδρου της χώρας μας στο Ιράκ έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Ιράκ είναι μια χώρα υψηλής σημασίας για εμάς. Ο ιρανικός και ο ιρακινός λαός έχουν ένα βαθύ ιστορικό δεσμό που χρονολογείται από την αρχή του Ισλάμ και ακόμη νωρίτερα. Δεν υπήρχαν προβλήματα μεταξύ τους παρά μόνο κατά τη διάρκεια του μπααθικού καθεστώτος, που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους αντιδραστικούς πράκτορές τους στην περιοχή».
Ο σύμβουλος του Αλί Χαμενεΐ αναφέρθηκε στην ευκολία μετακίνησης και τους στενούς δεσμούς μεταξύ των πολιτών και των δύο χωρών, όπως το αφιερωμένο στον Χουσεΐν ιμπν Αλί προσκύνημα Arba’in και στις επισκέψεις Ιρακινών πολιτών στο Ιράν. Επιπλέον, τα θρησκευτικά σεμινάρια και στις δύο χώρες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη θρησκευτική συνοχή, επισήμανε.
Ο Βελαγιατί επισήμανε ιστορικές περιστάσεις που έφεραν κοντά τους δύο λαούς, όπως, μεταξύ άλλων, όταν ο Μίρτσα Τάκι Αλ-Σιραζί εξέδωσε φετφά για την υπεράσπιση του Ιράκ ενάντια στους Βρετανούς και Ιρανοί και Ιρακινοί πολέμησαν δίπλα-δίπλα εναντίον τους.
Σήμερα και οι δύο χώρες αποτελούν βασικούς πυλώνες στον «Άξονα της Αντίστασης», πολεμώντας ενάντια στο Ισραήλ και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, σημείωσε, προσθέτοντας πως και οι δύο χώρες αντιστέκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους Ιρανούς να έχουν εκδιώξει τις ΗΠΑ από τη γη τους και τους Ιρακινούς να είναι στη διαδικασία του να πετύχουν το ίδιο.
Ο Βελαγιατί τόνισε ότι η επίσκεψη του Προέδρου Πεζεσκιάν στο Ιράκ, ως το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τις δύο χώρες για την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων και θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο μέλλον των σχέσεων Ιράν-Ιράκ και στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
Η συνεργασία μεταξύ Ιράν και Ιράκ σε όλους τους τομείς έχει γίνει θετικό παράδειγμα για τον ισλαμικό κόσμο. Και οι δύο χώρες είναι επαναστατικές και ανεξάρτητες και έχουν προοδευτικές και ευγενείς στάσεις κατά του Σιωνισμού και των Ηνωμένων Πολιτειών και παρά τις προκλήσεις που θέτουν οι εχθροί τους, συνεχίζουν με δύναμη και αποφασιστικότητα, υποστήριξε.
Ο Βελαγιατί υποστήριξε επίσης ότι όσοι συμμετέχουν σε τελετουργικές και επιδεικτικές συναντήσεις αντί να συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν τον Σιωνισμό και τους προστάτες του, και που δεν υποστηρίζουν στην πράξη τον καταπιεσμένο Παλαιστινιακό λαό, αλλά μάλλον βοηθούν κρυφά τους εχθρούς του στα εγκλήματά τους, θα πρέπει να σταματήσουν τις ενέργειές τους.
«Αντί να συνεννοούνται με τις δυνάμεις της διεθνούς καταπίεσης, τον Σιωνισμό και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να σκεφτούν πρακτικά να βοηθήσουν τους καταπιεσμένους Παλαιστίνιους που σφαγιάζονται καθημερινά», τόνισε ο Βελαγιατί, προσθέτοντας: «Καταδικάζουμε αυτούς που κάθονται σε πολυτελή ξενοδοχεία, ενισχύουν τα εγκλήματα που διαπράττουν οι Σιωνιστές εναντίον των Παλαιστινίων με το να τα αγνοούν και κατηγορούν ή αντιμετωπίζουν με χαιρεκακία το μέτωπο της Αντίστασης, το οποίο θυσιάζεται υπερασπιζόμενο τις ισλαμικές αξίες και τα ιδανικά, έχοντας δώσει χιλιάδες μάρτυρες σε αυτόν τον σκοπό».
Ο Βελαγιατί τόνισε ότι «όσοι κάνουν ψευδείς, μη ρεαλιστικούς και τραβηγμένους ισχυρισμούς για το ιρανικό έδαφος, όπως τα τρία ιρανικά νησιά στον Κόλπο», θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τέτοιου είδους αξιώσεις απλώς ωφελούν τους Σιωνιστές και τους συμμάχους τους. Υποστήριξε, «όσο το Ιράν στέκει ισχυρό, είναι αδύνατο για τους επιτιθέμενους και τους προστάτες τους στην περιοχή να καταπατήσουν έστω και μια ίντσα ιρανικού εδάφους».