ΑΘΗΝΑ
02:19
|
29.09.2024
Ο αρχαίος χάρτης, ηλικίας σχεδόν 3.000 ετών, σε βαβυλωνιακή επιγραφή βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο αποκρυπτογραφήθηκε από τους επιστήμονες.
Αρχαίος χάρτης από τη Μεσοποταμία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όπως φαίνεται, αποκρυπτογραφήθηκε αρχαίος χάρτης ηλικίας σχεδόν 3.000 ετών σε βαβυλωνιακή επιγραφή. Ο εν λόγω χάρτης θεωρείται ένας από τους αρχαιότερους χάρτες, που έχουν αποκαλυφθεί έως σήμερα και μας αποκαλύπτει μια γνώριμη ιστορία.

Ο χάρτης είναι τοποθετημένος (σκαλισμένος) σε μια πήλινη πλάκα της Βαβυλώνας και αποκρυπτογραφήθηκε, σύμφωνα με πρόσφατο βίντεο που δημοσίευσε το Βρετανικό Μουσείο.

Η πλάκα που χρονολογείται τον 6ο αιώνα π.Χ. δείχνει έναν χάρτη της Μεσοποταμίας και αποκαλύπτει για το τι πίστευαν οι Βαβυλώνιοι ότι βρισκόταν πέρα από τον τότε γνωστό κόσμο. Το αρχαίο τεχνούργημα, που ανακαλύφθηκε στη Μέση Ανατολή, αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1882, αλλά παρέμεινε ένα μυστήριο μέχρι πρόσφατα που οι επιμελητές βρήκαν ένα τμήμα που έλειπε και μετέγραψαν τη σφηνοειδή γραφή του.

Η επιγραφή έχει αρκετές παραγράφους της σφηνοειδούς γραφής στην πίσω πλευρά της και πάνω από το διάγραμμα του χάρτη που περιγράφει τη δημιουργία της Γης και τι πίστευε ο συγγραφέας της ότι υπήρχε πέρα από αυτήν.

Ο χάρτης δείχνει τη Μεσοποταμία να περιβάλλεται από έναν διπλό δακτύλιο, τον οποίο ο αρχαίος γραφιάς ονόμασε «πικρό ποταμό», έναν ποταμό που δημιούργησε τα σύνορα γύρω από τον γνωστό κόσμο των Βαβυλωνίων.

Μέσα στον πικρό ποταμό, μικροί κύκλοι και ορθογώνια αναπαριστούν διάφορες πόλεις και φυλές της Μεσοποταμίας, συμπεριλαμβανομένης της Βαβυλώνας, ενώ ένα άλλο ορθογώνιο αναπαριστά τον Ευφράτη ποταμό.

«Έχει περιοριστεί σε αυτό το κυκλικό διάγραμμα, ολόκληρο τον γνωστό κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι έζησαν, άκμασαν και πέθαναν», δήλωσε στο βίντεο ο επιμελητής του Βρετανικού Μουσείου και ειδικός στη σφηνοειδή γραφή Δρ. Ίρβινγκ Φίνκελ. «Ωστόσο, υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτόν τον χάρτη από αυτό», υπογράμμισε.

«Όταν πρόκειται να λειτουργήσουμε πέρα από τα όρια του γνωστού κόσμου στον κόσμο της φαντασίας, η επιγραφή αυτή είναι απαραίτητη», πρόσθεσε ο Φίνκελ.

Ο Βαβυλώνιος γραφέας χαρτογράφησε, επίσης, αυτό που πίστευε πως υπήρχε έξω από τον κόσμο του, συμπεριλαμβανομένων μυθικών πλασμάτων και εδαφών, καθώς και μια αναφορά σε μια γνωστή σήμερα ιστορία, τη βαβυλωνιακή εκδοχή της βιβλικής ιστορίας της Κιβωτού του Νώε.

Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι πίστευαν, ότι τα απομεινάρια της γιγάντιας κιβωτού που κατασκεύασε το 1800 π.Χ. η δική τους εκδοχή του Νώε, ονόματι Ουτναπιστίμ, κατόπιν εντολής του Θεού, βρίσκονταν πέρα από τον πικρό ποταμό στην πίσω πλευρά ενός βουνού, το ίδιο βουνό στο οποίο συνετρίβη η Κιβωτός του Νώε, σύμφωνα με τη Βίβλο.

«Αυτό είναι κάτι αρκετά ενδιαφέρον για να το σκεφτεί κανείς, επειδή δείχνει ότι η ιστορία ήταν η ίδια και, φυσικά, ότι το ένα οδήγησε στο άλλο», κατέληξε ο Φίνκελ.

Για την ιστορία…

Για την ιστορία λοιπόν, να τονίσουμε, για να μην παρεξηγούμαστε, ότι δεν πρόκειται για τον αρχαιότερο χάρτη του κόσμου, όπως διαβάζουμε σε πολλές ελληνικές ιστοσελίδες τις τελευταίες ώρες. Καλό είναι, να προσέχουμε τι γράφουμε για χάρη του εντυπωσιασμού και βέβαια των… clicks!

Στα γρήγορα:

Abauntz Lamizulo Rock Map-περίπου 14.000 π.Χ στην Ισπανία

Lascaux Cave Star Map-περίπου 17.000 π.Χ στη Γαλλία

Χάρτης Μαμούθ Τουσκ περίπου 25.000 π.Χ στη Τσεχία

και πάει λέγοντας…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε οικογένεια στον Λίβανο-Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου

Δημοσκόπηση θέλει τη δημοτικότητα του Νετανιάχου να αυξάνεται στο Ισραήλ, που συνεχίζει να χτυπά τον Λίβανο, ξεκληρίζοντας μια οικογένεια σε ένα από τα χτυπήματά του.
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Μάγκι Σμιθ

Μακεδόνων Χώρα: Πολιτικές της Μνήμης/Πολιτισμός, Τέχνη, Κινηματογράφος

ΣΕΑ κατά Βυζαντινού Μουσείου λόγω γάμου οικογένειας Γλύξμπουργκ: Καλεί σε διαμαρτυρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα