ΑΘΗΝΑ
13:27
|
18.09.2024
Ο Θ. Πικάσης αρνήθηκε να μεταχθεί και στις 5/7 ξεκίνησε απεργία πείνας, με σκοπό να μπορέσει να συνεχίσει απερίσπαστος τις σπουδές του.
Φυλακή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Θανάσης Πικάσης είναι ένας από τους πολλούς κρατουμένους στις φυλακές Κορυδαλλού, ο οποίος όταν συνελήφθη φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο ΙΕΚ Κορυδαλλού. Πριν δύο μήνες η διοίκηση των φυλακών διέταξε την μεταγωγή του Θ. Πικάση στη φυλακή Αγίου Στέφανου της Πάτρας.

Ο Θ. Πικάσης αρνήθηκε να μεταχθεί και στις 5/7 ξεκίνησε απεργία πείνας, με σκοπό να μπορέσει να συνεχίσει απερίσπαστος τις σπουδές του και να παραμείνει κοντά στον οικογενειακό και στον κοινωνικό του κύκλο. Με νέα εντολή της διοίκησης της φυλακής, εισέβαλαν τα ΕΚΑΜ και τον μετήγαγαν βίαια στις φυλακές Αγίου Στέφανου της Πάτρας, ενώ βρισκόταν ήδη σε απεργία πείνας.

Μέχρι και σήμερα (2 και παραπάνω μήνες μετά) ο Θ. Πικάσης συνεχίζει την απεργία πείνας διεκδικώντας την επαναμεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, για την συνέχιση των σπουδών του, για να βρίσκεται κοντά στους οικείους του και επί της ουσίας για την ίδια την αξιοπρεπή διαβίωσή του.

Τα αιτήματα του Θανάση Πικάση δεν περιέχουν κάτι το εξωφρενικό ή παράλογο. Τουλάχιστον για έναν άνθρωπο με σώας τα φρένας και ο οποίος δεν καταπίνει αμάσητη την κρατική προπαγάνδα τρομοϋστερίας, ή της απανθρωποποίησης των κρατουμένων στις φυλακές.

Παραθέτω παρακάτω τα δύο κείμενα του:

Έχω μεταχθεί από το κατάστημα της Άμφισσας για οικογενειακούς λόγους καθώς και για λόγους σπουδών. Ο πατέρας μου αντιμετωπίζει πρόβλημα στη καρδιά (μπαλονακι ) και αδυνατεί να ταξιδεύει για να με επισκέπτεται.

Σπουδάζω στο ΙΕΚ του κορυδαλλού, έχω ολοκληρώσει το πρώτο έτος χωρίς καθόλου απουσίες με άριστα και θα συνεχίσω τον δεύτερο κύκλο σπουδών τον Σεπτέμβριο. Επίσης, είμαι ενεργός φοιτητής στη ΠΑΔΑ Ηλεκτρολόγος Ηλεκτρονικός Μηχανικός και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η εξεταστική μου στις 15/07/2024 είναι προγραμματισμένη η εξέταση μαθήματος.

Η διαταγή για την μεταγωγή μου συνιστά υπονόμευση των σπουδών μου αφού ακόμα και αν θεωρητικά θα μπορούσε να μου δοθεί η δυνατότητα να εξεταστώ σε άλλο κατάστημα πρακτικά είναι βέβαιο πως η τρέχουσα εξεταστική θα χαθεί (επικοινωνία μέσω κοινωνιολόγου με καθηγητές της σχολής – email – κωδικοί πρόσβασης και λοιπά).Από την άλλη η μεταγωγή μου θα σήμαινε σίγουρα τη διακοπή των σπουδών μου από το ΙΕΚ με την μέχρι στιγμής προσπάθεια μου να τερματίζεται άδικα.

Έχω μεταχθεί ήδη μια φορά από το κατάστημα της Άμφισσας επειδή δεν είχα τη δυνατότητα να υποστηρίζομαι από το οικογενειακό μου περιβάλλον, κάθε κρατούμενος έχει το δικαίωμα να υποστηρίζεται από το οικογενειακό του περιβάλλον.Από σήμερα 05/07/2024 ξεκινάω απεργία πείνας. Είναι το μόνο μέσο αγώνα που μπορώ να χρησιμοποιήσω και αποτελεί μια απέλπιδα προσπάθεια να μην πραγματοποιηθεί αυτή η αδικία.

Πικάσης Αθανάσιος

Και το δεύτερο κατά την αρπαγή του από τα ΕΚΑΜ:

Σήμερα στις 10/7 τα ξημερώματα άνοιξε η πόρτα του κελιού μου και αντίκρισα μία διμοιρία μαυροφορεμένων αστυνομικών με κράνη και γκλοπς στο χερι. Προσπαθωντας να καταλαβω μέσα στον ύπνο μου τι γίνεται και τι θέλουν, πηρα την απαντηση απο τον επικεφαλης τους πως αν δεν βγω αμέσως θα με πάρουν ακόμα και αναίσθητο! Μάλιστα, κάνοντας πλάκα μεταξύ τους άκουσα έναν από αυτούς να λέει πως αν θέλω μπορούν να με βοηθήσουν και να με πανε στο νοσοκομείο κατευθείαν για να μην περιμένω να πάω σαν απεργος πεινας, απειλωντας με προφανως να με χτυπήσουν!…

Χωρίς να φέρω την παραμικρή αντίσταση, βγήκα από το κελί και ενώ δεν καθυστέρησα, μου δωσανε την εντυπωση πως θα κουβαλουσαν μια τσαντα με ρουχα που ειχα (εγω φοραγα χειροπεδες), τελικα την πεταξαν στο πατωμα αφήνοντάς την πίσω.

Μιλάμε για κανονική, κανονικοτατη απαγωγή!

Θεωρώ αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτή τον διεφθαρμένο αρχιφύλακα Κ. Λαμπρόπουλο και την διευθύντρια Στεφη Μαρία και εξηγώ τους λογους:

Ενώ τη Δευτέρα 8/7 επιχείρησε η υπηρεσία της φυλακης να μεταγει με την κανονική διαδικασία, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε απο την μερια μου καθως η εντολη ήταν λανθασμένη. Θεωρώντας αφελός ότι πρόκειται για κάποιο γραφειοκρατικό λάθος της ΚΕΜ (κεντρική επιτροπή μεταγωγων), ενημέρωσα τη διευθύντρια Στεφη, τοσο εγω οσο και η δικηγόρος μου, για τους λόγους που έπρεπε να ανακληθεί.

Ενημερώθηκε συγκεκριμένα πως έχω ήδη μεταχθεί πριν από ένα χρόνο με απόφαση της ίδιας επιτροπής από τις φυλακές της Αμφισσας για λόγους οικογενειακούς και συγκεκριμένα για σοβαρούς λόγους υγείας που αφορούν το κοντινό οικογενειακό μου περιβάλλον και πως εξαιτίας αυτών στερούμουν οποιαδήποτε υποστήριξης όσο διάστημα βρισκόμουν εκτός Αττικής γιατι δεν μπορούσα να έχω επισκεπτήρια. Ακόμα, οτι είμαι σπουδαστής στο ΙΕΚ κορυδαλλού και βρίσκομαι ακριβώς στο μέσο το σπουδών μου και πως είμαι ενεργός φοιτητής στο ΠΑΔΑ ηλεκτρολόγων ηλεκτρονικών μηχανικών και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η εξεταστική μου. Μάλιστα, σήμερα ήταν προγραμματισμένη η εξέταση μου σε ένα μάθημα το οποίο προφανώς έχασα…

Ολα αυτα, ενω τα εκανε γνωστα η δικηγόρος μου στην διευθύντρια του καταστήματος Στεφη Μαρία, αντι αυτη να ειδοποιήσει το μεταγωγών πώς έχει γίνει λάθος με την περίπτωσή μου ως οφειλε και να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνει αυτή η αδικία εις βάρος μου, λειτούργησε με τον πιο θλιβερο και ανεύθυνο τρόπο διατάζοντας την εκτέλεση της απόφασης!

Αλήθεια αναγνωρίζει το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση ή αυτό το κάνει μονάχα στις μεγαλόστομες ομιλίες που εκφωνεί στα πλαίσια των θεατρικων παραστασεων που δινουν οι κρατούμενοι, όταν βρίσκονται παρόν οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι του υπουργείου παιδείας προκειμένου να υποκριθεί την ευαισθητοποιημένη;Ειναι πολλά τα περιστατικά και αφορούν πολλούς κρατούμενους. Η υποκρισία της είναι πλέον κραυγαλέα. Βρισκομαι στη φυλακη και θα εκτησω την ποινη που το δικαστηριο μου εχει επιβάλει.Δεν πρόκειται ομως να πετάξω στα σκουπιδια τους κόπους και την προσπάθεια που εκανα αλλα ουτε και να παραχωρησω τα δικαιώματα που έχω σαν κρατούμενος.

Ζητώ την άμεση επαναμεταγωγη μου στον Κορυδαλλο προκειμένου να μπορώ να δέχομαι επισκεπτηρια από την οικογένεια μου.

Ζητώ την άμεση επαναμεταγωγη μου στον Κορυδαλλο προκειμένου να συνεχίσω τις σπουδές μου.

Δεν πρόκειται να σταματήσω την απεργία πείνας αν δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα μου.

Πικάσης Αθανάσιος

Είναι αυτονόητο ότι αυτή η τραμπούκικη συμπεριφορά των οργάνων δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία απόπειρα κάμψης του ηθικού του κρατουμένου και του συμβιβασμού του στα θέλω της ΕΛ.ΑΣ. Είναι γνωστό άλλωστε ότι – ανεπίσημα – τα συνταγματικά δικαιώματα και η πολυδιαφημισμένη αστική νομιμότητα και φιλελεύθερη δημοκρατία καταργείται πίσω από τα κάγκελα.

Στα πλαίσια της πολεμικής προετοιμασίας του ελληνικού κράτους, η ολοένα και αυξανόμενη καταστολή είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα μιας απόπειρας εξόντωσης του «εσωτερικού εχθρού», δηλαδή οποιουδήποτε υποκειμένου δείχνει να σηκώνει έστω και λίγο το κεφάλι του, αντί να το σκύβει και να συμβιβάζεται με τα πάντα.

Ο καιρός των πολιτικών και κοινωνικών διεκδικήσεων δείχνει να λαμβάνει τέλος, εν όψει μιας κοινωνικής απάθειας που καλλιεργεί αδιαφορία για τα πάντα, είτε αυτό λέγεται πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, είτε απεργία πείνας. Και πότε θα ξυπνήσει; Μάλλον όταν γίνει κρέας για τα κανόνια. Ας ρωτήσει τους Ουκρανούς να μάθει πόσο καλά πήγε αυτό.

Δεδομένου λοιπόν ότι ο αγώνας του Θανάση Πικάση είναι ένας δίκαιος αγώνας, είναι καθήκον κάθε συνειδητοποιημένου ατόμου που δεν έχει βουλιάξει στον βάλτο της αδιαφορίας να τον στηρίξει.

Την Πέμπτη 19/9 υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση στήριξη του αγώνα του σε διάφορες πόλεις. Παραθέτω το κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Θανάση Πικάση:

Ο δίκαιος αγώνας του απεργού πείνας Θανάση Πικάση συνεχίζεται παρά την άμεμπτη και αδιάφορη στάση τόσο των συμβουλίων όσο και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που μέσω της Γενικής Γραμματείας Αντιεγκληματικής Πολιτικής, εφαρμόζει κατά γράμμα το πρωτόκολλο διαχείρησης των ανυπότακτων φυλακισμένων που επιμελείται εδώ και χρόνια η βασανίστρια και δολοφόνος κρατουμένων Μαρία Στέφη.

Η απεργία πείνας, ως έσχατο μέσο υπεράσπισης των δικαιωμάτων όσων βρίσκονται μέσα από τα τείχη, είναι ένας αγώνας για ζωή και αξιοπρέπεια, είναι ένας αγώνας για να μπορείς να βαδίζεις στα πιο δυστοπικά μονοπάτια με ψηλά το κεφάλι. Ο Θανάσης Πικάσης δε ζητάει κάτι που δε δικαιούται. Αγωνίζεται όμως για τα αυτονόητα, βάζοντας ως ανάχωμα τη ζωή του. Γιατί αν είναι κάτι που δεν παζαρεύεται μέσα στις φυλακές, είναι το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.

Καλούμε κάθε αγωνιζόμενο υποκείμενο να σταθεί στο πλευρό αυτού του αγώνα, γιατί η ζωή κάθε κρατουμένου μετράει. Ενάντια στις μεθοδεύσεις των ανθρωποφυλάκων, ενάντια στην ατέρμονη τιμωρία όσων δε σκύβουν το κεφάλι ακόμα και μέσα στα κελιά, ενάντια σε κάθε απόπειρα οι φυλακές να μετατραπούν σε τάφους νεκροζώντανων ανθρώπων. Καλούμε σε πανελλαδική μέρα δράσης, για την αλληλεγγύη στον αγώνα του απεργού πείνας Θανάση Πικάση-την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη, για να εκφράσουμε με πράξεις το συλλογικό πάθος για την Ελευθερία.

Νίκη στην απεργία πείνας (από 8 Ιούλη) του αγωνιστή Θ. Πικάση

Νίκη στους αγώνες των κρατουμένων

Η δικτατορία του εγκλεισμού είναι ο καθρέφτης της δημοκρατίας

Ανοιχτή Συνέλευση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Θανάση Πικάση

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση στον Λίβανο: 12 οι νεκροί-Τα ίχνη των βομβητών μεταξύ Ταϊβάν και Ουγγαρίας

Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ακύρωσε πρόστιμο 1,49 δισ. ευρώ στη Google

Έφυγε από τη ζωή ο «Τοτό όλων των Ιταλών», Σαλβατόρε Σκιλάτσι

Ρωσική Σκακιστική Ομοσπονδία: Να μην μετατραπούν οι σκακιέρες σε πεδίο μάχης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα