ΑΘΗΝΑ
01:52
|
19.09.2024
Προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο της Νιγηρίας κατηγορώντας τη Shell ότι παραβίασε μια προηγούμενη δικαστική απόφαση.
Νιγηριανοί κατηγορούν τη Shell για διατάραξη των όρων διαβίωσής τους λόγω της ρύπανσης από διαρροές
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κοινότητες κατοίκων των ακτών της Νιγηρίας ζητούν αποζημίωση 505 δισεκατομμυρίων νάιρα (περίπου 280 εκατομμύρια ευρώ) από τον βρετανικό ενεργειακό κολοσσό Shell για τον επανειλημμένο σχηματισμό πετρελαιοκηλίδων στην περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα, ανέφερε την Παρασκευή το Reuters, επικαλούμενο δικαστικά έγγραφα.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.200 εκπρόσωποι από την περιοχή του Ιλάτζε υπέβαλαν καταγγελία στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο στην πρωτεύουσα, Αμπούτζα, κατηγορώντας τη Shell ότι παραβίασε μια προηγούμενη δικαστική απόφαση συνάπτοντας συμφωνία για την πώληση των χερσαίων περιουσιακών της στοιχείων στο Δέλτα του Νίγηρα.

Η πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι πουλούσε τα χερσαία περιουσιακά της στοιχεία στο πολυπληθέστερο κράτος της Αφρικής σε μια συμφωνία αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πώληση στον όμιλο Renaissance – μια κοινοπραξία πέντε εταιρειών – αποσκοπεί στον εξορθολογισμό των εργασιών της Shell Petroleum Development Company of Nigeria Limited (SPDC), δήλωσε τότε η Shell.

Ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, εξέφρασαν την οργή τους για την κίνηση και προέτρεψαν τη νιγηριανή κυβέρνηση να μην εγκρίνει την πώληση έως ότου η Shell ανταποκριθεί στις ανησυχίες για περιβαλλοντικές ζημιές.

Η βρετανική εταιρεία δραστηριοποιείται στη Νιγηρία, τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου της Αφρικής, για πάνω από 80 χρόνια. Χιλιάδες ντόπιοι έχουν υποβάλει καταγγελίες, ζητώντας αποζημίωση από τον ενεργειακό γίγαντα για τη διατάραξη των όρων διαβίωσής τους λόγω της ρύπανσης από διαρροές.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι περισσότεροι από 13.000 αγρότες και ψαράδες από τις ελαιοπαραγωγικές κοινότητες Ogale και Bille θα μπορούσαν να μηνύσουν την εταιρεία για παραβίαση του συνταγματικού τους δικαιώματος σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Η Shell αρνήθηκε την υπαιτιότητα, αποδίδοντας τις περισσότερες από τις διαρροές σε δολιοφθορές αγωγών και παράνομη εξόρυξη αργού πετρελαίου.

Στην τελευταία αγωγή, μια ομάδα κοινοτήτων στο Ιλάτζε, που βρίσκεται στην πολιτεία Όντο, στη νοτιοδυτική Νιγηρία, φέρεται να ζήτησε από το δικαστήριο της Αμπούτζα να σταματήσει την πώληση περιουσιακών στοιχείων του ενεργειακού γίγαντα μέχρι να επιλυθεί μια διαμάχη που αφορά την καταβολή αποζημίωσης.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το Reuters, οι εν λόγω κοινότητες ζητούν από τους δικαστές να τιμωρήσουν τη Shell για τη συνέχιση της συμφωνίας «όταν οι ενάγοντες και ο τόπος των μελών της κοινότητάς τους υποφέρουν διαρκώς για την αποτυχία των κατηγορουμένων να υπακούσουν στις εντολές προστασίας ενός αρμόδιου δικαστηρίου».

Οι ντόπιοι στην παράκτια πολιτεία βρίσκονται σε διαμάχη με τη βρετανική εταιρεία για περισσότερο από μια δεκαετία. Το 2015, κατηγόρησαν τη Shell ότι τους απέκλεισε από τις διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες αποζημίωσης που συνήφθησαν με άλλες κοινότητες που επλήγησαν από διαρροή από το κοίτασμα πετρελαίου Bonga το 2011.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 260 οι νεκροί από τον τυφώνα Yagi στην Μιανμάρ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Λίβανο, μετά το νέο κύμα εκρήξεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα