Η εκλεγμένη στην προεδρία του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την πρόθεσή της να ακολουθήσει μια πολιτική μη επέμβασης σε υποθέσεις άλλων κρατών, διευκρινίζοντας ότι δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει κρατική επίσκεψη στην Ουκρανία.
Η Σέινμπαουμ θα αντικαταστήσει τον στενό της πολιτικό σύμμαχο και απερχόμενο πρόεδρο της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (γνωστός και υπό το ακρωνύμιο ΑΜΛΟ), την 1η Οκτωβρίου. Η συντριπτική νίκη της στις εκλογές του Ιουνίου την καθιστά την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Μεξικού.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με μια πιθανή επίσκεψη στο Κίεβο, απάντησε «Δεν το νομίζω, το ξαναλέω, ενεργούμε σύμφωνα με τις αρχές της εξωτερικής πολιτικής και του Συντάγματος».
«Η εξωτερική μας πολιτική ορίζεται από το Σύνταγμα. Είναι πολύ ξεκάθαρο, αξιοπρεπές και ειρηνικό. Η αναζήτηση για την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής μας πολιτικής. Αυτή είναι η πολιτική μας και δεν θα αλλάξει», πρόσθεσε.
Το σχόλιο έρχεται μια εβδομάδα αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεσμεύτηκε να στείλει υψηλόβαθμο κρατικό αξιωματούχο στην ορκωμοσία της νέας προέδρου. Σε συνέντευξή του στο μεξικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Excelsior, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σέινμπαουμ θα πραγματοποιήσει μια επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο.
Η εκλεγμένη πρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση του Μεξικού να διατηρήσει διπλωματικές σχέσεις με όλες τις χώρες, εκτός από τον Ισημερινό, με το οποίο διακόπηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, λόγω «παραβίασης της κυριαρχίας». Τον Απρίλιο, ο Ομπραδόρ διέκοψε τις σχέσεις μετά τη σύλληψη του πρώην αντιπροέδρου του Ισημερινού στην πρεσβεία του Μεξικού από την αστυνομία του Κίτο, η οποία εισέβαλε στο διπλωματικό συγκρότημα μετά από πολύμηνη αντιπαράθεση.
«Θα παρευρεθώ σε ορισμένες διεθνείς εκδηλώσεις που θεωρούμε σημαντικές, αλλά δεν θα ταξιδέψουμε πολύ – η ευθύνες μας βρίσκονται εδώ», κατέληξε η Σέινμπαουμ.
Το Μεξικό έχει λάβει ουδέτερη στάση όσον αφορά την ουκρανική σύγκρουση. Ο απερχόμενος πρόεδρος επικρίνει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση. Τον Αύγουστο, οι αρχές του Μεξικού απέρριψαν αίτημα της Ουκρανίας για σύλληψη του Βλαντίμιρ Πούτιν, εάν ο Ρώσος πρόεδρος προσγειωνόταν στη χώρα για την ορκωμοσία της νέας αρχηγού του κράτους.
Η αρνητική απάντηση του Μεξικού ήρθε παρότι η χώρα είναι μία από τις 124 που αναγνωρίζουν τη δικαοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Ρώσου προέδρου.
Διαβάστε ακόμα: