ΑΘΗΝΑ
13:49
|
19.09.2024
Η διαδικασία αποχώρησης προσωπικού και εξοπλισμού των ΗΠΑ από τον Νίγηρα, ολοκληρώθηκε, αναφέρει κοινό ανακοινωθέν.
Αποχώρησαν περίπου 1.000 στρατιώτες από δύο αεροπορικές βάσεις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τον Νίγηρα ολοκληρώθηκε επίσημα χθες, Τρίτη, σύμφωνα με κοινή δήλωση των υπουργείων Άμυνας και των δύο χωρών, η οποία υπογραμμίζει τον «ασφαλή, οργανωμένο και υπεύθυνο» τρόπο με τον οποίο υπήρξε «αποτελεσματική συνεργασία και επικοινωνία», μεταξύ των δύο πλευρών

Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι η διαδικασία ξεκίνησε στις 19 Μαΐου «μετά την αμοιβαία συμφωνία όρων αποχώρησης» και συνεχίστηκε με την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων και στρατιωτικού εξοπλισμού από την αεροπορική βάση 101 στη Νιαμέι στις 7 Ιουλίου και από την αεροπορική βάση 201 στο Αγκαντές στα βόρεια της χώρας στις 5 Αυγούστου .

Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που ήταν εγκατεστημένα στον Νίγηρα από το 2012, ακολούθησε την καταγγελία από τους στρατιωτικούς που κυβερνούν τον Νίγηρα των αμυντικών συμφωνιών που δέσμευαν τις δύο χώρες.

Η δήλωση τονίζει ότι η διαδικασία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων κατέστη δυνατή χάρη στην «αποτελεσματική συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Νιγηρίας, η οποία επέτρεψε να διασφαλιστεί μια ασφαλής, οργανωμένη και υπεύθυνη απόσυρση χωρίς επιπλοκές και εντός των συμφωνημένων προθεσμιών».

Σύμφωνα με τη δήλωση, «κατά την τελευταία δεκαετία, τα αμερικανικά στρατεύματα εκπαίδευσαν τις δυνάμεις της Νιγηρίας και υποστήριξαν κοινές αντιτρομοκρατικές αποστολές κατά του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στην περιοχή».

«Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Νίγηρα», αναφέρει το ανακοινωθέν, «αναγνωρίζουν τις θυσίες που έγιναν από τις δυνάμεις και των δύο χωρών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νατζίμπ Μικάτι: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που αγνοεί όλους τους νόμους»

Στη Νέα Υόρκη ο Γεραπετρίτης για την 79η Σύνοδο του ΟΗΕ

Στα άκρα ο Λίβανος μετά τις νέες εκρήξεις

Υβριδική επίθεση στη Βηρυτό: Προοίμιο χερσαίας επίθεσης ή απόγνωσης;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα