ΑΘΗΝΑ
18:45
|
20.09.2024
«Πώς να κανονικοποιήσεις τη βαρβαρότητα; Τρεις μόνο λέξεις, μια υποβλητική ονοματοτοπία και μια αρκούντως βάναυση φωτογραφία για να έχεις αμέσως αυτό που ζητάς».
Στα δεξιά, αξιοπρεπείς άνθρωποι αγωνιούν για τραυματίες μετά από υβριδική επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Πώς να καταστήσεις τετριμμένη τη βαρβαρότητα;»

Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ρητορικά η ισπανική ηλεκτρονική εφημερίδα Público για να το απαντήσει αμέσως με το εξώφυλλο της αμερικανικής εφημερίδας New York Post στις 18 Σεπτεμβρίου 2024, την επομένη της ισραηλινής υβριδικής επίθεσης στον Λίβανο.

Η επίθεση, την ευθύνη της οποίας, κατά την προσφιλή του πρακτική, το Ισραήλ δεν ανέλαβε ούτε αποποιήθηκε, έχει χαρακτηριστεί ευρύτατα ως τρομοκρατική. Το να τραυματιστούν ταυτόχρονα εκατοντάδες άνθρωποι την ώρα που οδηγούν οχήματα, είναι, για παράδειγμα, κάτι που είναι ιδιαιτέρως δεκτικό στο να χαρακτηριστεί τρομοκρατικό χτύπημα.

Στη 222 ετών New York Post πάντως δεν υπερίσχυσαν, αν υποτεθεί ότι υπήρξαν, οι φωνές που θα συνηγορούσαν υπέρ λίγης αιδούς, σε ό,τι αφορά -αν μη τι άλλο- το εξώφυλλο.

Ως εκ τούτου, η εφημερίδα κυκλοφόρησε στις 18 Σεπτέμβρη με μια μεγάλη φωτογραφία ενός αιμόφυρτου μοτοσυκλετιστή που έχει χάσει τις αισθήσεις του σε δρόμο του Λιβάνου συνοδευόμενη από τον υπερμεγέθη κεφαλαιογράμματο τίτλο «Beep – Beep – Boom».

«”Μπιπ Μπιπ Μπουμ”. Τίποτα σαν ένα τίτλο που να κανονικοποιεί τη βαρβαρότητα. Τρεις μόνο λέξεις, μια υποβλητική ονοματοτοπία και μια αρκούντως βάναυση φωτογραφία για να έχεις αμέσως αυτό που ζητάς: άρπαξε τον αναγνώστη από τα μούτρα και σκλάβωσέ τον με κάτι τι από είδηση, από εκείνο το είδος ειδήσεων που απανθρωποποιούν τον θάνατο κάποιων υπέρ της προπαγάνδας και της διέγερσης», σχολιάζει η Público.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «”Beep Beep Boom!”: το βάρβαρο εξώφυλλο της New York Post που ευτελίζει τον θάνατο όταν δεν είναι Ισραηλινού», η ισπανική ηλεκτρονική εφημερίδα σταχυολόγησε επιπλέον μερικούς επικριτικούς σχολιασμούς του κατάπτυστου εξωφύλλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Ας φανταστούμε ότι μια ιρανική εφημερίδα δημοσίευε ένα αντίστοιχο εξώφυλλο σε περίπτωση που η Χεζμπολάχ είχε εξαπολύσει τις ίδιες επιθέσεις στο Ισραήλ. Θα παρουσιαζόταν ως απόδειξη της ιρανικής βαρβαρότητας. Το ξέρω και το ξέρεις, το ξέρουμε όλοι», σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Όουεν Τζόουνς σε ανάρτησή του στο X.

«Υπάρχει ένα ειδικό μέρος στην Κόλαση κρατημένο για τη New York Post» σημείωσε μετά την κυκλοφορία του φύλλου ένας άλλος χρήστης του πρώην Twitter.

«Αυτό είναι το επίπεδο εξαχρείωσης στο οποίο η χορηγούμενη ισραηλινή κρατική τρομοκρατία παρασέρνει την Αμερική», σχολίασε άλλος χρήστης του μέσου.

Ο «φθηνός» τρόπος με τον οποίο η New York Post χρησιμοποιεί το θάνατο για να πουλήσει φύλλα και να «λυγίσει τη βέργα» προς τη μεριά της εξαχρείωσης επισημάνθηκε από άλλο χρήστη που επισήμανε το εξώφυλλο της εφημερίδας στις 11 Απριλίου του 2019, όταν η συντηρητική εφημερίδα θέλησε να καταφερθεί εναντίον της Ιλχάν Ομάρ, μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων και της της πτέρυγας «Squad» των Δημοκρατικών.

Όπως σημειώνει η Público, «το να ευτελίζεις τον θάνατο του άλλου αποτελεί τσαλαβούτημα στην πιο απόλυτη ατιμία. Όποια και αν είναι η συντακτική γραμμή του μέσου, υπάρχουν γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεραστούν για κανέναν λόγο. Πρωτοσέλιδα όπως αυτό της New York Post κάνουν κακό στη δημοσιογραφία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Κίνα: Ζωολογικός κήπος έβαφε σκύλους στα χρώματα των πάντα για να προσελκύσει επισκέπτες

Hellenic Train: Επανέρχονται τα δρομολόγια Κιάτο-Αίγιο στις 21/9

Πυρκαγιές στην Πορτογαλία: 7 νεκροί και 1.000.000 στρέμματα στάχτη-Ημέρα πένθους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα