ΑΘΗΝΑ
18:12
|
23.09.2024
Θα πρέπει να «ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τη Ρωσία» μετά τον πόλεμο, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια της συνάντησης «Φανταζόμενοι την Ειρήνη» .
Το παροιμιωδώς μεγάλο τραπέζι στο οποίο «κάθισε» τον Εμανούελ Μακρόν ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 7 Φεβρουαρίου 2022, μεσούσης της πανδημίας Covid19 και λίγες μέρες πριν την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θα πρέπει να «ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τη Ρωσία» μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας υπέρ μιας «νέας διεθνούς τάξης των πραγμάτων» στη διάρκεια της συνάντησης «Φανταζόμενοι την Ειρήνη», που διοργάνωσε χθες, Κυριακή, στο Παρίσι.

«Πρέπει να έχουμε αρκετή φαντασία για να σκεφτούμε την ειρήνη του αύριο, μια ειρήνη στην Ευρώπη με μια νέα μορφή», δήλωσε τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη «η συμφιλίωση με τα Βαλκάνια και η πραγματικότητα μιας Ευρώπης στη γεωγραφική της μορφή, η οποία δεν είναι ούτε εντελώς Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε αποφασιστικά ΝΑΤΟ».

Ο Μακρόν έκανε έκκληση για «οικοδόμηση μιας νέας διεθνούς τάξης», καθώς, όπως σημείωσε, «η τάξη σήμερα είναι ελλιπής. Χρειαζόμαστε, τόνισε, «μια τάξη, όπου ο ένας ή ο άλλος δεν θα μπορεί να μπλοκάρει τους άλλους και όπου οι χώρες εκπροσωπούνται επάξια, και επομένως να γίνει με πολύ δικαιότερα όργανα, είτε είναι τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Ανέφερε δε ότι θα επανέλθει στο θέμα αυτή την εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Η ειρήνη δεν είναι δυνατή παρά μόνο με τη συνύπαρξη» και «θα υπάρξει ένας τόπος, μια γη, ένα κράτος, μια συνύπαρξη, η αναγνώριση της ύπαρξης του καθενός, η αναγνώριση του δικαιώματος του καθενός να ζει ειρηνικά», ανέφερε ο Μακρόν τονίζοντας ότι «για αυτό που διακυβεύεται σήμερα στη Μέση Ανατολή, αυτό είναι το κλειδί».

Ο Μακρόν έχει στείλει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με τη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς η αντιπαράθεση εξελίσσεται με τα χρόνια.

Το 2022, επικρίθηκε από άλλους δυτικούς αξιωματούχους επειδή τους παρότρυνε να μην επιδιώξουν να «ταπεινώσουν» τη Ρωσία. Στις αρχές του 2024, είπε ότι η Δύση δεν πρέπει να αποκλείσει την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε ουκρανικό έδαφος – μια πρόταση που πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν απορρίψει.

Η ομιλία έρχεται καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόκειται να συναντήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να του παρουσιάσει αυτό που αποκαλεί «σχέδιο νίκης» – έναν υποτιθέμενο οδικό χάρτη για να πιεστεί η Ρωσία να παραδεχτεί ήττα. Αυτό που ζητά επίμονα από τον Μάιο ο Ζελένσκι και αποτελεί μέρος του «σχεδίου νίκης» είναι να δοθεί άδεια στο Κίεβο να διεξάγει χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία με δυτικά όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Η Γαλλία είναι μεταξύ των ελάχιστων κρατών που έχουν δωρίσει τέτοιο στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία με τη μορφή πυραύλων κρουζ SCALP/Storm Shadow, τους οποίους η χώρα παράγει από κοινού με το Ηνωμένο Βασίλειο. Βρετανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν το αίτημα του Κιέβου να χτυπήσει τη Ρωσία, αλλά η τελική απόφαση θεωρείται ότι βρίσκεται στα χέρια της Ουάσιγκτον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Αριστερά: Ζητά ακρόαση του Τζιτζικώστα στη Βουλή

Το Ιράν προειδοποιεί και το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις στο Λίβανο

Disiecta Membra #28: Οι Ρωμαίοι και μια ζουμερή θεωρία συνωμοσίας

Investigate Europe-Reporters United-ΕφΣυν: «Μέγας χορηγός των ελληνικών ενώσεων ασθενών η φαρμακοβιομηχανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα