ΑΘΗΝΑ
17:41
|
16.11.2024
Δύο ακτιβιστές κατά του πραξικοπήματος εκτελέστηκαν χθες και πέντε ακόμα θανατικές καταδίκες είναι προγραμματισμένο να εκτελεστούν σήμερα.
Ο στρατός της Μιανμάρ, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021, συγκλόνισε τον κόσμο όταν εκτέλεσε τέσσερις ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2022
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ εκτέλεσε χθες δύο ακτιβιστές κατά του πραξικοπήματος και σχεδιάζει να εκτελέσει άλλους πέντε σήμερα, Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση.

Ο Maung Kaung Htet και η σύζυγός του Chan Myae Thu εκτελέστηκαν στις 4 π.μ. ώρα Μιανμάρ στις 23 Σεπτεμβρίου, «χωρίς δίκαιη διαδικασία και δίκαιη δίκη» για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους σε βομβιστική επίθεση με δέματα στη φυλακή Ινσέιν της Γιανγκόν τον Οκτώβριο του 2022, ανέφερε το Women’s Peace Network σε δήλωσή του τη Δευτέρα.

Προειδοποίησε, δε, ότι πέντε ακόμη ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας – οι Kaung Pyae Sone Oo, Zeyar Phyo, Hsann Min Aung, Kyaw Win Soe και Myat Phyo Myint – οι οποίοι καταδικάστηκαν σε κλειστό δικαστήριο τον Μάιο του 2023 αφού είχαν φυλακιστεί από τον Σεπτέμβριο του 2021 για τον υποτιθέμενο θανατηφόρο πυροβολισμό τεσσάρων αστυνομικών σε τρένο της Γιανγκόν, κινδυνεύουν να εκτελεστούν σήμερα Τρίτη.

«Με τη δολοφονία περισσότερων ανθρώπων, η χούντα θα ενθαρρυνθεί περαιτέρω για να εκτελέσει τους υπόλοιπους πάνω από 120 κρατούμενους που παραμένουν κρατούμενοι και καταδικασμένοι σε θάνατο με ψευδείς κατηγορίες», ανέφερε η Οργάνωση.

Η Ένωση Βοήθειας για Πολιτικούς Κρατουμένους, η οποία παρακολουθεί την καταστολή από το πραξικόπημα, εκτιμά ότι περίπου 20.934 άτομα βρίσκονται υπό κράτηση και 123 κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Η ASEAN Parliamentarians for Human Rights (APHR), από την πλευρά της προτρέπει την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας , η οποία ηγείται των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης, να μιλήσει.

«Σπάστε τη σιωπή», τόνισε ο πρόεδρος της APHR και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ινδονησίας. «Οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAN πρέπει να μιλήσουν ενάντια στην πολιτική εκτελέσεων», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι πέντε ακτιβιστές που αντιμετωπίζουν την εκτέλεση έχουν υποστεί βασανιστήρια και σεξουαλική βία χωρίς καμία πρόσβαση σε αξιόπιστη νομική υποστήριξη.

«Ανησυχούμε σοβαρά ότι η θανατική ποινή χρησιμοποιείται για να φιμώσει άτομα με αντίθετες απόψεις στη Μιανμάρ», δήλωσε η Αρλίν Μπρόσας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του APHR και μέλος του κοινοβουλίου των Φιλιππινών.

Ο στρατός της Μιανμάρ, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021, συγκλόνισε τον κόσμο όταν εκτέλεσε τέσσερις ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2022 στην πρώτη χρήση της θανατικής ποινής από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Η κρίση στη Μιανμάρ έχει βαθύνει περαιτέρω έκτοτε, καθώς οι στρατηγοί αντιμετωπίζουν μια νέα επίθεση από εθνοτικές ένοπλες ομάδες που συμμάχησαν με ομάδες υπέρ της δημοκρατίας σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι: Συναγερμός στις αρχές για άντρα που έχει κλειδωθεί σε εστιατόριο

Πολυτεχνείο: Επιπρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή–Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Αμπχαζία: Η αντιπολίτευση καλεί τον Πρόεδρο να παραιτηθεί-«Όχι» σε πρόωρες εκλογές (upd)

BlueSky: Το εναλλακτικό Χ σπάει ρεκόρ λήψεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα