ΑΘΗΝΑ
13:01
|
03.10.2024
Δραματική αύξηση των απελάσεων μεταναστών από τη γειτονική Αϊτή, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Δομινικανής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) του ΟΗΕ, πέρυσι η Δομινικανή Δημοκρατία επέστρεψε βίαια περισσότερους από 200.000 ανθρώπους στην Αϊτή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έως και 10.000 μετανάστες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα ανακοίνωσε πως θα απελαύνει κάθε εβδομάδα η Δομινικανή Δημοκρατία, σε μία προσπάθεια όπως υποστηρίζει να αντιμετωπίσει το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα που δέχεται η χώρα, από την γειτονική σπαρασσόμενη από τη βία Αϊτή.

Το σχέδιο ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του προέδρου της χώρας Λουίς Αμπιναδέρ, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στη διεθνή κοινότητα κάνοντας λόγο για καθυστερημένη αντίδρασή της στην αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης που έχει προκαλέσει η βία των συμμοριών στην Αϊτή και την αδυναμία της να αποκαταστήσει τη σταθερότητα.

Εδώ και πολλούς μήνες, από τη στιγμή που η βία στην Αϊτή επιδεινώθηκε οι Δομινικανές Αρχές απελαύνουν καθημερινά δεκάδες μετανάστες, χρησιμοποιώντας φορτηγά μέσω του συνοριακού περάσματος Νταχαμπόν. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) του ΟΗΕ, πέρυσι η Δομινικανή Δημοκρατία επέστρεψε βίαια περισσότερους από 200.000 ανθρώπους στην Αϊτή.

Την ίδια ώρα επικριτές της κυβέρνησης της Δομινικανής Δημοκρατίας κάνουν λόγο για απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων από την γειτονική Αϊτή που δραπετεύουν από τη χώρα λόγω της ανεξέλεγκτης βίας των συμμοριών και της φτώχειας που πλήττει την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.

Μια διεθνής δύναμη ασφαλείας, περίπου 400 στρατιωτών, υπό την ηγεσία της Κένυας έχει αναπτυχθεί στο έθνος της Καραϊβικής. Ωστόσο, οι συμμορίες εξακολουθούν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας και η ανθρωπιστική κατάσταση όσον αφορά την πείνα, την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και την ιατρική φροντίδα παραμένει κρίσιμη.

Περισσότεροι από 700.000 οι εκτοπισμένοι στην Αϊτή

Την ίδια ώρα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υπολογίζει σε πάνω από 700.000 τον αριθμό των εκτοπισμένων στην Αϊτή, υπό το βάρος της κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα εξαιτίας της βίας των συμμοριών. Συγκεκριμένα,ως τις αρχές Σεπτεμβρίου ο IOM είχε καταμετρήσει συγκεκριμένα 702.973 εκτοπισμένους εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί ανήλικοι.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τη στήριξή της στους εκτοπισμένους πληθυσμούς της Αϊτής και στις κοινότητες υποδοχής που εξακολουθούν να επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο Γκρεγκουάρ Γκόλντσταϊν, αξιωματούχος του Οργανισμού στην Αϊτή.

Η πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, «όπου η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη και επικίνδυνη έχει υποδεχθεί το ένα τέταρτο των εκτοπισμένων της χώρας, οι οποίοι συχνά διαμένουν σε υπερπλήρεις χώρους, με μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διαρροή υγραερίου στην Κερατέα-Aποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Λαυρίου (upd)

Δορυφορικές εικόνες ισραηλινής αεροπορικής βάσης που χτυπήθηκε από τους ιρανικούς πυραύλους

Ευρωβαρόμετρο: Με κριτήριο ακρίβεια και οικονομία ψήφισαν οι Έλληνες στις ευρωεκλογές

CIA: «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε» για Κίνα, Ιράν και Βόρεια Κορέα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα