ΑΘΗΝΑ
18:40
|
03.10.2024
Η σύσταση της κρατικής εταιρείας εξορύξεων εντάσσεται σε ένα ευρύτερο νέο νομοθετικό πλαίσιο πλαίσιο για τα ορυκτά της Ουγκάντας.
Χρυσωρυχείο στην Ουγκάντα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Ουγκάντα ​​έχει πλέον μια εθνική εταιρεία εξορύξεων για τη διαχείριση των συμφερόντων της στις εξορυκτικές δραστηριότητες, σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας και Ανάπτυξης της χώρας.

Η Ρουθ Νανκαρίμπγουα ανακοίνωσε την κίνηση την Τρίτη σε μια διάσκεψη εξόρυξης που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ορυχείων και Πετρελαίου της Ουγκάντα ​​στην πρωτεύουσα, Καμπάλα.

«Αυτή η εταιρεία θα διαχειρίζεται τα εμπορικά συμφέροντα του κράτους στη βιομηχανία εξόρυξης. Θα το κάνει μέσω στρατηγικών συνεργασιών με νέους προγραμματιστές στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε η Νανκαρίμπγουα.

Η υπουργός Ενέργειας και Ανάπτυξης της Ουγκάντας, Ρουθ Νανκαρίμπγουα

Προηγουμένως, αδειοδοτημένες ιδιωτικές εταιρείες είχαν αναλάβει όλες τις δραστηριότητες εξόρυξης στην Ουγκάντα. Το 2022, η κυβέρνηση ενέκρινε έναν νέο νόμο που επιτρέπει τη σύσταση μιας κρατικής εταιρείας ως μέρος των προσπαθειών της Καμπάλα να αυξήσει τα ορυκτά της αποθέματα. Η νομοθεσία, η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να λάβει υποχρεωτικό μερίδιο έως και 15% σε όλες τις εξορυκτικές δραστηριότητες στη χώρα, εισήγαγε επίσης ένα ανταγωνιστικό καθεστώς αδειοδότησης για έργα εξόρυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Επενδυτική Αρχή της Ουγκάντα, η χώρα έχει μεγάλα υποεκμετάλλευτα κοιτάσματα χρυσού, πετρελαίου, κασσίτερου υψηλής ποιότητας, βολφραμίου, αλατιού, βηρυλλίου, κοβαλτίου, καολίνης, σιδηρομεταλλεύματος, γυάλινης άμμου, βερμικουλίτη, φωσφορικών αλάτων, ουρανίου και στοιχεία σπάνιων γαιών.

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας, ​​Γιουέρι Μουσέβενι, και η κυβέρνησή του ενθαρρύνουν τους επενδυτές του κλάδου να επεξεργάζονται ορυκτά στο εσωτερικό για να προσθέσουν αξία, αντί να τα εξάγουν σε ακατέργαστη κατάσταση.

Η χώρα άνοιξε το πρώτο της διυλιστήριο κασσίτερου στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, Μπαράρα, τον Απρίλιο από την εταιρεία εξόρυξης Woodcross Resources. Η εταιρεία παράγει μετάλλευμα κασσίτερου σε καθαρότητα 99,9%. Νωρίτερα αυτό το έτος, η Sunbird Resources που υποστηρίζεται από την Κίνα έλαβε άδεια μεγάλης κλίμακας για 21 χρόνια για την εξόρυξη ασβεστόλιθου για παραγωγή τσιμέντου στη βορειοανατολική περιοχή Καραμότζα της Ουγκάντα. Τον περασμένο Οκτώβριο, η αυστραλιανή εταιρεία εξερεύνησης ορυκτών Ionic Rare Earths εξασφάλισε επίσης άδεια για το έργο της για σπάνιες γαίες στην αφρικανική χώρα.

Η Καμπάλα εξήγαγε χρυσό αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, σε σύγκριση με 201 εκατομμύρια δολάρια το 2022, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε μια μεγάλη εταιρεία επεξεργασίας στην πλούσια σε ορυκτά χώρα, ανέφερε το Reuters νωρίτερα φέτος, επικαλούμενο στοιχεία της Τράπεζας της Ουγκάντα.

Το 2022, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στον Βέλγο επιχειρηματία Αλέν Γκετς και σε ένα δίκτυο εταιρειών που συνδέονται με αυτόν, συμπεριλαμβανομένης της African Gold Refinery, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας χρυσού στην Ουγκάντα. . Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Γκετς ότι εμπλέκεται στην «παράνομη διακίνηση» χρυσού από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία χρηματοδοτεί ένοπλες ομάδες που απειλούν την ασφάλεια της χώρας. Ο Γκέτς αρνήθηκε τον ισχυρισμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τις τιμές πετρελαίου ανέβασαν οι δηλώσεις Μπάιντεν για το Ιράν και το Ισραήλ

Νέα ανακάλυψη για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων: Δεν έφταιγε μόνο ένας αστεροειδής!

Ισραηλινή επίθεση σε αποθήκη της ρωσικής βάσης Hmeimim στη Συρία

Ελευσίνα: Έφτασε το C-130 με 60 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στον Λίβανο (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα