Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, οι πολίτες της Τυνησίας για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που οι επικριτές της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν εκλογές νοθείας υπέρ του νυν προέδρου Κάις Σαϊέντ που θα σημάνουν τον θάνατο της δημοκρατίας στη χώρα.
Μόλις δύο υποψήφιοι έχουν εγκριθεί για να είναι υποψήφιοι εναντίον του κατεστημένου στην ψηφοφορία της Κυριακής: ο αριστερός εθνικιστής Ζουχαΐρ Μαζάουι, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως υποστηρικτής του νυν προέδρου, και ο φυλακισμένος ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος Azimoun, Αγιάτσι Ζαμέλ.
Εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ο Ζαμέλ καταδικάστηκε σε δύο ποινές φυλάκισης, 20 και 6 μηνών, για παραποίηση εγγράφων σχετικά με την υποψηφιότητά του, ενώ την 1η Οκτωβρίου, καταδικάστηκε σε επιπλέον 12 χρόνια φυλάκιση για τέσσερις υποθέσεις που αφορούσαν την υποψηφιότητά του. Ο ηγέτης του Azimoun αντιπολίτευσης βρίσκεται στη φυλακή από τις αρχές Σεπτεμβρίου και αναμένεται να παραμείνει εκεί κατά τη διάρκεια των εκλογών, παρότι τονίζει πως οι κατηγορίες σε βάρος του είναι ψευδείς και έχουν πολιτικά κίνητρα.
Εκτός από τον Ζαμέλ, πολλοί από τους πιο γνωστούς πολιτικούς και ηγέτες κομμάτων της χώρας που ήλπιζαν να εναντιωθούν στον Σαϊέντ στις εκλογές της Κυριακής είτε βρίσκονται στη φυλακή, είτε η υποψηφιότητά τους απορρίφθηκε από την υποτιθέμενη Ανεξάρτητη Ανώτατη Αρχή για τις Εκλογές (ISIE) – μια υποτιθέμενη ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή που πολλοί χαρακτηρίζουν ως επέκταση της προεδρίας στο πλαίσιο των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε ο Σαϊέντ από την κατάληψη της εξουσίας του τον Ιούλιο του 2021.
Η συγκεκριμένη επιτροπή κήρυξε μη επιλέξιμους 14 από τους 17 υποψηφίους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στις εκλογές. Τρεις από αυτούς – οι πρώην υπουργοί Ιμέντ Νταΐμί, Μόντερ Ζναΐντι και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αμπντελατίφ Μέκι, κέρδισαν τις προσφυγές τους κατά της απόφασης του ISIE ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου της Τυνησίας, το οποίο θεωρείται ευρέως ως το τελευταίο ανεξάρτητο δικαστικό όργανο της βορειοαφρικανικής χώρας, από τότε που ο Σαϊέντ διέλυσε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και απέλυσε δεκάδες δικαστές το 2022.
Ωστόσο, το ISIE απέρριψε την απόφαση και δήλωσε ότι η εγκεκριμένη λίστα υποψηφίων, συμπεριλαμβάνει μόνο τρία ονόματα, ενώ αμέσως μετά, στα τέλη Σεπτεμβρίου, η ελεγχόμενη από τον Σαϊέντ Γενική Συνέλευση ψήφισε νέο νόμο που αφαιρεί επισήμως από το Διοικητικό Δικαστήριο κάθε εκλογική εξουσία, τερματίζοντας ουσιαστικά την ανεξάρτητη δικαστική εποπτεία της επιλογής υποψηφίων και άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με τις εκλογές.
Η εκλογική αναταραχή και η υπονόμευση του Διοικητικού Δικαστηρίου, συνέβαλαν στην επιστροφή των διαμαρτυριών στους δρόμους της πρωτεύουσας, Τύνιδας. Ακτιβιστές από όλο το πολιτικό φάσμα συμμετείχαν σε διαδηλώσεις που ζητούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές καθώς και τον τερματισμό της καταστολής των πολιτικών ελευθεριών και της ποινικοποίησης οποιασδήποτε φωνής που ασκεί κριτική στον Σαϊέντ και τους υποστηρικτές του. Οι εκτεταμένες διαδηλώσεις ήταν οι πρώτες –εκτός από εκείνες για την υποστήριξη της Παλαιστίνης– που γνώρισε η χώρα εδώ και αρκετά χρόνια.