ΑΘΗΝΑ
20:48
|
07.10.2024
Το βρετανικό υποβρύχιο HMS TROOPER, που εξαφανίστηκε τον Οκτώβριο του 1943, ανακαλύφθηκε στο Αιγαίο, μετά από 26 χρόνια έρευνας.
Βρετανικό υποβρύχιο εξαφανισμένο από το 1943
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το βρετανικό υποβρύχιο HMS TROOPER, τα ίχνη του οποίου εξαφανίστηκαν τον Οκτώβριο του 1943, ανακαλύφθηκε σε βάθος 253 μέτρων στο Αιγαίο, μετά από 26 χρόνια έρευνας.

Είναι το όγδοο βυθισμένο υποβρύχιο, που ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα του Κώστα Θοκταρίδη.

Το υποβρύχιο HMS TROOPER, με διοικητή τον υπολοχαγό Τζον Ράιτ, απέπλευσε από τη Βηρυτό στην όγδοη επιθετική της περίπολο στις 26 Σεπτεμβρίου 1943 και έλαβε εντολή να πλεύσει στο Αιγαίο.

Στις 5 Οκτωβρίου 1943, οι Βρετανοί είχαν πληροφορίες για νέα γερμανική επιχείρηση με πιθανό στόχο τη Λέρο. Έτσι το υποβρύχιο TROOPER διατάχθηκε να περιπολεί μεταξύ Δονούσας και Ικαρίας. Από εκεί και πέρα, ​​τα ίχνη της TROOPER εξαφανίστηκαν και όταν στις 17 Οκτωβρίου, που επρόκειτο να επιστρέψει στη Βηρυτό, δεν εμφανίστηκε θεωρήθηκε χαμένο.

Αρχικά, η έρευνα επικεντρώθηκε στα ναρκοπέδια της Λέρου και στη συνέχεια της Καλύμνου και της Κω. Δέκα θαλάσσια ναρκοπέδια αναζητήθηκαν χωρίς να βρεθεί ο Trooper.

Στις 14 Οκτωβρίου 1943 έλαβε χώρα ένα γεγονός, που ήταν η αιτία του αποπροσανατολισμού όλων των ερευνών σε σχέση με τη βύθισή του. Το καΐκι LS8, που άνηκε στον Στόλο Levant Schooner (LSF), είχε συνάντηση με βρετανικό υποβρύχιο κλάσης «Τ», το οποίο εμφανίστηκε δίπλα του στον κόλπο των Αλίντων στη Λέρο.

Ο καπετάνιος του καϊκιού, διοικητής Σέλιγμαν, περιέγραψε στο βιβλίο του “War in the islands” τη συνάντησή του με το υποβρύχιο, το οποίο πίστευε ότι ήταν το HMS TROOPER, καθώς όπως είπε αναγνώρισε τη δυνατή φωνή του υπολοχαγού Ράιτ.

Αυτή η πληροφορία υιοθετήθηκε, καθώς συνέπεσε με την εντολή που είχε στείλει το Βρετανικό Ναυαρχείο στο TROOPER και μεταπολεμικά αυτή η εκδοχή ενισχύθηκε περαιτέρω, όταν έγιναν γνωστά τα ναρκοπέδια στην περιοχή.

Οι ερευνητές Σ. Βουγίδης και Κ. Θοκταρίδης μελετώντας τα ευρήματα και τις αναφορές βρετανικών υποβρυχίων διαπίστωσαν, ότι η αναφορά του πλοιάρχου του HMS TORBAY περιείχε το περιστατικό στη Λέρο, όπως ακριβώς το περιέγραψε ο Σέλιγκμαν!

Δεν ήταν το TROOPER αλλά το υποβρύχιο TORBAY που είχε δει ο Σέλιγκμαν.

Έτσι, η έρευνα μεταφέρθηκε στην περιοχή όπου το Trooper περιπολούσε μεταξύ 6 και 9 Οκτωβρίου 1943, στο Αιγαίο Πέλαγος.

Το ναυάγιο του HMS TROOPER εντοπίστηκε στα διεθνή χωρικά ύδατα βόρεια της Δονούσας, σε βάθος 253 μέτρων, σε ένα από τα πέντε γερμανικά ναρκοπέδια που είχε καταθέσει το ναρκοθέτη πλοίο DRACHE στις 26 Σεπτεμβρίου 1943.

Το TROOPER μήκους 84 μέτρων κόβεται σε τρία διακριτά τμήματα, πλώρη, μεσαία και πρύμνη, γεγονός που επιβεβαιώνει τη πολύ βίαιη βύθιση μετά από έκρηξη νάρκης. Η βύθιση του υποβρυχίου προκλήθηκε από γερμανική νάρκη EMF που περιείχε 350 κιλά εξανίου.

Αποτέλεσμα της έκρηξης ήταν η άμεση βύθιση του υποβρυχίου, με το υποβρύχιο να σπάει σε τρία κομμάτια. Πρώτα βυθίστηκε η πλώρη, μετά η πρύμνη και τέλος το μεσαίο τμήμα, που έμεινε στην επιφάνεια για λίγα λεπτά. Η πλώρη και η πρύμνη βρίσκονται στον βυθό σε κοντινή απόσταση, ενώ ο πύργος του υποβρυχίου έχει αποκολληθεί και βρίσκεται πολύ πιο μακριά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξερεύνησης δεν έγινε καμία παρέμβαση στο ναυάγιο, καθώς πρόκειται για υγρό τάφο 64 ανδρών του πληρώματος του HMS TROOPER.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, η κηδεία του Μίμη Πλέσσα

Εποχές Χούντας σε Δημοτικό σχολείο της Αττικής: Γονείς ζητούν επαναφορά της μαθητικής στολής

Μήνυμα από 112 στους κατοίκους του Πειραιά για τη φωτιά κοντά στο λιμάνι (upd)

«Ερωτική» πτήση από Σίδνεϊ προς Τόκιο: Το αεροπλάνο έπαιζε ακατάλληλη ταινία non-stop

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα