ΑΘΗΝΑ
11:27
|
07.10.2024
Δεσμεύτηκε πως θα εμποδίσει με βέτο την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.
Πιθανή μια επανάληψη του θρίλερ με την άρνηση Τουρκίας και Ουγγαρίας για την είσοδο της Σουηδίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να εμποδίσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, για όσο διάστημα είναι επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας του δεσμεύτηκε, χθες Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο που έχει επανέλθει πλήρως στα καθήκοντά του μετά την δολοφονική απόπειρα και τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του, τον περασμένο Μάιο.

«Όσο είμαι επικεφαλής της κυβέρνησης της Σλοβακίας, θα κατευθύνω τους βουλευτές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό μου ως πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Smer να μην συμφωνήσουν ποτέ στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Φίτσο, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης,

Τα σχόλιά του έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση του Μαρκ Ρούτε, που ανέλαβε πριν λίγες ημέρες τα ηνία του ΝΑΤΟ από τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τόνισε, την περασμένη Πέμπτη, ότι «η Ουκρανία είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ και θα συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο μέχρι να γίνετε μέλος της Συμμαχίας».

Σύμφωνα με την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ του 1949 , οι αποφάσεις για την είσοδο νέων μελών λαμβάνονται με ομοφωνία, πράγμα που σημαίνει ότι η αντίθεση του Φίκο για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία θα μπορούσε πράγματι να εμποδίσει τη συμμετοχή της τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας τού Σλοβάκου ηγέτη το 2027.

Αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμα ένα θρίλερ, αντίστοιχο με την διαδικασία ένταξης, το 2022, της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που παρεμποδίστηκε από την Τουρκία και την Ουγγαρία για σχεδόν δύο χρόνια.

Από τότε που επανεξελέγη το περασμένο φθινόπωρο, ο Φίτσο έχει αντιστρέψει την πολιτική του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου να παρέχει υλική υποστήριξη στην Ουκρανία και αντ’ αυτού υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του δεν θα στείλει «ούτε μία σφαίρα» στο Κίεβο, ενώ προσεγγίζει τη Μόσχα, όπως και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Φίκο υποσχέθηκε «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ανανέωση των οικονομικών και τυπικών σχέσεων με τη Ρωσία», ενώ χθες ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τη Μόσχα τον ερχόμενο Μάιο για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «εφόσον είμαι προσκεκλημένος» όπως είπε, απηχώντας δηλώσεις του της περασμένης εβδομάδας, κατά τη διάρκεια τελετής για την επέτειο της άφιξης Σοβιετικών στρατευμάτων στις 6 Οκτωβρίου 1944 στο απόκρημνο πέρασμα Ντούκλα, κοντά στα σύνορα της Σλοβακίας με την Πολωνία, ότι «οι ρωσικές θυσίες βοήθησαν στην απελευθέρωση της Σλοβακίας από τη ναζιστική κυριαρχία».

«Η ελευθερία ήρθε από την Ανατολή», είπε , «και απολύτως τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την αλήθεια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.

Κασσελάκης: Κατατέθηκε η υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δια αντιπροσώπου Τζάκρη

Την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μαζί με το «Πόθεν Έσχες» του.
ΣΥΝΑΦΗ

7 Οκτωβρίου: Έναν χρόνο μετά η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια

Κινέζοι χάκερ παραβίασαν τα συστήματα υποκλοπής δικαστηρίων των ΗΠΑ, αναφέρει η WSJ

Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα γιορτάζουν την 75η επέτειο των δεσμών τους

Οι Μαλδίβες θα ζητήσουν διάσωση από την Ινδία παρά τις τεταμένες σχέσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα