ΑΘΗΝΑ
14:25
|
08.10.2024
Το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο, μα δεν τον φοβάται, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με ομολόγους του στην περιοχή.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν δε θα βιαστεί μα ούτε θα διστάσει να χτυπήσει το Ισραήλ σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης μετά την πρόσφατη ιρανική πυραυλική επίθεση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.

«Συνιστούμε στο σιωνιστικό καθεστώς να μην δοκιμάσει τη δύναμη της θέλησης του Ιράν. Η απάντησή μας σε οποιαδήποτε επίθεση θα είναι σφοδρότερη [από την ίδια την επίθεση]. Δεν διστάζουμε, αλλά δεν βιαζόμαστε να απαντήσουμε. Οποιαδήποτε επίθεση στις εγκαταστάσεις υποδομής του Ιράν θα προκαλέσει μια αποφασιστική απάντηση», είπε ο Αραγτσί, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θέλει να κλιμακώσει τις εντάσεις. Ούτε επιδιώκει τον πόλεμο, αν και δεν τον φοβάται», τόνισε ο Αραγτσί. Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι σκοπός των επισκέψεών του στη Συρία και τον Λίβανο ήταν «να δείξει ότι το Ιράν υποστήριξε και θα στηρίξει την αντίσταση με όλες του τις δυνάμεις».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ «απέδειξε την αποφασιστικότητα του Ιράν να απαντήσει σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια».

Ο Αραγτσί θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από σήμερα, για να έχει συνομιλίες για περιφερειακά ζητήματα και για να βρεθεί τρόπος να σταματήσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Οι χώρες του Κόλπου έχουν επιχειρήσει να δείξουν στο Ιράν την ουδετερότητά τους στη σύγκρουσή του με το Ισραήλ, όπως είπαν πηγές στο Ρόιτερς την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ISNA, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον ομόλογό του από την Αίγυπτο, Μπαντρ Αμπντούλ Άτι, για τις τελευταίες εξελίξεις. Συμφώνησαν, αναφέρεται, στην ανάγκη για αυξημένες διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό των ισραηλινών σφαγών σε Γάζα και Λίβανο. Ο Αραγτσί φέρεται να είπε στον ομόλογό του πως επισκέφθηκε την Βηρυτό και πως η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Την Κυριακή, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μοχσέν Πακνετζάντ, μετέβη στο νησί Χαρκ, στον Κόλπο, το οποίο φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πετρελαϊκό τερματικό σταθμό της χώρας με δυναμικότητα αποθήκευσης 23 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου, και είχε συνομιλίες με έναν αντιπλοίαρχο, όπως μετέδωσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του υπουργείου Shana, εξαιτίας της ανησυχίας για το ενδεχόμενο ισραηλινού πλήγματος σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios επικαλέστηκε Ισραηλινούς αξιωματούχους σύμφωνα με τους οποίους οι ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μπορεί να αποτελέσουν πιθανό στόχο, κάτι το οποίο θα συνιστούσε σοβαρή κλιμάκωση που θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου. Την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι θα εξέταζε εναλλακτικές λύσεις αντί να πλήξει τις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αν βρισκόταν στη θέση του Ισραήλ. Η αναφορά και μόνο του Μπάιντεν στο ενδεχόμενο τέτοιες επίθεσης εκτιμάται πως επηρέασε προς τα πάνω τις τιμές του αργού.

Το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου, το Ιράν πραγματοποίησε μια μαζική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ ως απάντηση στις δολοφονίες βασικών προσωπικοτήτων της ηγεσίας της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (εκλεκτές μονάδες των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων).

Η Τεχεράνη δήλωσε ότι το 90% των πυραύλων έπληξαν επιτυχώς τους καθορισμένους στόχους. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 πυραύλους και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αναχαιτιστεί.

Το Γενικό Επιτελείο του Ισραήλ υποσχέθηκε να αντεπιτεθεί. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε ότι τα μελλοντικά πλήγματα στο Ισραήλ θα είναι ακόμη πιο εκτεταμένα.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Πιθανώς συνδεόμενα με τους Ναζί τα μισά ονόματα στο «Μνημείο για τα Θύματα του Κομμουνισμού»

Εκδήλωση για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες

Νεκρός σε τυροκομείο της Αχαΐας-Απόδοση ευθυνών ζητά το συνδικάτο Ποτών-Τροφίμων

Μέσα στο 2025 τα γαλλικά Mirage στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα