ΑΘΗΝΑ
22:15
|
09.10.2024
Οι φόβοι ότι το Ισραήλ μπορεί να επιτεθεί σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, δημιουργούν ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.
Πετρέλαιο θέρμανσης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λιγότερο από μια εβδομάδα έχει μείνει, για να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα, καθώς οι τιμές στην αγορά αρχίζουν να επηρεάζονται από τις διεθνείς εξελίξεις.

Οι φόβοι ότι το Ισραήλ μπορεί να επιτεθεί σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, δημιουργούν ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.

Οι αυξήσεις σε brent και crude (αν και τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μια μικρή πτώση) επηρεάζει και την ελληνική αγορά, κάτι που φαίνεται με μια μόνο ματιά στα πρατήρια βενζίνης.

Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο άνω του 9%, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον Μάρτιο του 2023, ενώ το βρετανικό σημείωσε αύξηση 8,5%, τη μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με την Χελίμα Κροφτ της RBC Capital Markets, ο αντίκτυπος στην αγορά πετρελαίου θα είναι ιδιαίτερα σοβαρός αν το Ισραήλ στοχεύσει το νησί Καργκ, το οποίο φιλοξενεί το 90% των τερματικών εξαγωγής αργού πετρελαίου του Ιράν.

«Αναμένουμε να δούμε πού θα χτυπήσει το Ισραήλ και ποια θα είναι η αντίδραση του Ιράν», δηλώνει η Κροφτ, τονίζοντας ότι η ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλή, με την απειλή ενός περιφερειακού πολέμου να είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ.

Στις ανησυχίες για πιθανή επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, έρχονται να προστεθούν οι δηλώσεις του Άλαν Γκέλντερ. Ο αντιπρόεδρος της Wood Mackenzie επισήμανε ότι το χειρότερο σενάριο αφορά τη διακοπή της διέλευσης των τάνκερ από τα Στενά του Ορμούζ.

Αυτό το θαλάσσιο πέρασμα, από το οποίο διακινείται το 20% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, θα μπορούσε να κλείσει σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης, προκαλώντας πολύ πιο δραματικές αυξήσεις στις τιμές του αργού, σύμφωνα με αναλυτές.

Τι τιμή θα φτάσει το πετρέλαιο στην Ελλάδα

Οι καταναλωτές φαίνεται ότι θα πληρώσουν φθηνότερα το πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι, αν και οι τελικές τιμές θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές.

Όπως φαίνεται, οι διεθνείς εξελίξεις θα οδηγήσουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πιο πάνω από την αρχική εκτίμηση του 1,14 ευρώ το λίτρο. Το χειρότερο σενάριο αναφέρει ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,25 ευρώ το λίτρο και πάλι φθηνότερο σε σχέση με πέρσι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αφεντικά και δούλοι + Τα τετραπλά (video)

Ζημιές έως 100 δισ. δολαρίων μπορεί να προκαλέσει ο τυφώνας Milton

Ο Μασκ «ξαναχτυπά»: Δεν υπάρχουν εξωγήινοι, είναι μυστικά προγράμματα όπλων των ΗΠΑ

Κληρονομιές: Έρχονται έξι νέα μέτρα-Πρώτη παρέμβαση από το 1946

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα