ΑΘΗΝΑ
16:15
|
19.10.2024
Οι πρώτοι μετανάστες που αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα από το ιταλικό ναυτικό, αναχώρησαν για την Αλβανία.
Το κέντρο «υποδοχής» στο Γκάντερ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πρώτοι μετανάστες που αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα από το ιταλικό ναυτικό, στο πλαίσιο μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας για τη μετανάστευση με την Αλβανία, είναι καθ’ οδόν προς το βαλκανικό έθνος, όπου θα κρατηθούν έως ότου διεκπεραιωθούν τα αιτήματά τους για άσυλο.

Στο πλαίσιο του συμφώνου που υπέγραψε η ακροδεξιά  πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού ξεκίνησε τη Δευτέρα «με ορισμένους παράτυπους», επιβεβαίωσε το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών. Το υπουργείο δεν έδωσε ακριβή αριθμό, αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 16 άτομα.

Οι 10 άντρες με καταγωγή από το Μπαγκλαντές και οι 6 Αιγύπτιοι, που είχαν αναχωρήσει από την Λιβύη και διασώθηκαν την Κυριακή σε διεθνή ύδατα από την ιταλική ακτοφυλακή, αναμένεται να φτάσουν αύριο στο λιμάνι Σενγκίν στη βορειοδυτική Αλβανία και από εκεί να μεταφερθούν σε κέντρο σε πρώην τοποθεσία της αλβανικής αεροπορίας στο Γκάντερ, όπου θα κρατηθούν για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις ασύλου τους.

Ως μέρος της συμφωνίας που χρηματοδοτήθηκε από την Ιταλία, τρεις εγκαταστάσεις άνοιξαν επίσημα στην Αλβανία την περασμένη εβδομάδα: ένα κέντρο με χωρητικότητα 880 αιτούντων άσυλο, ένα κέντρο προ-απέλασης γνωστό ως CPR με 144 θέσεις και μια μικρή φυλακή με 20 θέσεις.

Το σύμφωνο, το οποίο οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά το οποίο η Ε.Ε. έχει σιωπηρά επικυρώσει, υπεγράφη από τη Μελόνι και τον Αλβανό ομόλογό της, Έντι Ράμα, τον περασμένο Νοέμβριο. Η Μελόνι είπε τότε ότι σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη του Ραμί στα κέντρα, θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να υποστηρίξει την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φώφη Γεννηματά: Την Κυριακή το μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από τον θάνατό της

«Αντίσταση χωρίς σύνορα»: Προβολή και συζήτηση για το αντιπολεμικό κίνημα στο Ισραήλ

Νετανιάχου για το χτύπημα στο σπίτι του: Τίποτα δεν θα μας σταματήσει

Μέση Ανατολή και Ουκρανία στο τραπέζι των υπουργών Άμυνας της G7

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα