ΑΘΗΝΑ
12:39
|
17.10.2024
Ισραηλινό πλήγμα στη μεσογειακή παράκτια πόλη Λαττάκεια της Συρίας τραυμάτισε τουλάχιστον δύο πολίτες.
Χτύπημα στην Λατάκια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινό πλήγμα στη μεσογειακή παράκτια πόλη Λαττάκεια της Συρίας τραυμάτισε τουλάχιστον δύο πολίτες και είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου στις 2:50 τα ξημερώματα της Πέμπτης (23:50 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη) και έπληξε τη νοτιοανατολική είσοδο της Λατάκιας.

Ιδιωτική περιουσία στην περιοχή υπέστη ζημιές, πρόσθεσε. Το SANA είχε αναφέρει νωρίτερα ότι η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε «εχθρικούς στόχους» πάνω από τη Λατάκια.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα παρατηρητήριο με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η ισραηλινή επιδρομή «στόχευσε μια αποθήκη όπλων στην πόλη Λατάκια».

Τα πλήγματα είναι σπάνια στην πόλη-λιμάνι, προπύργιο του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ που βρίσκεται κοντά σε μια ρωσική αεροπορική βάση στο Χμεϊμίμ.

Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε αμέσως το περιστατικό, καθώς σπάνια σχολιάζει μεμονωμένα πλήγματα στη Συρία.

Το Ισραήλ διεξάγει επιθέσεις εναντίον στόχων στη Συρία που συνδέονται με το Ιράν εδώ και χρόνια, αλλά έχει αυξήσει τις επιδρομές αυτές μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του περασμένου έτους με επικεφαλής την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει στον σύμμαχο της Χεζμπολάχ, το Ιράν, να επεκτείνει την επιρροή του στη Συρία.

Το Ισραήλ έχει πλήξει τη Συρία με αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού περισσότερες από 220 φορές από τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με το αρχείο Armed Conflict Location and Event Data (ACLED), το οποίο συγκεντρώνει δεδομένα συγκρούσεων.

Η πιο σημαντική επίθεση έγινε τον Απρίλιο, όταν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν το κτίριο του ιρανικού προξενείου στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, σκοτώνοντας επτά μέλη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC).

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου μάχεται εδώ και χρόνια για την υποστήριξη της κυβέρνησης του αλ Άσαντ στη Δαμασκό και το Ισραήλ την έχει κατηγορήσει ότι βασίζεται σε χερσαίες οδούς μέσω της Συρίας για τη μεταφορά όπλων και εξοπλισμού από το Ιράν στον Λίβανο.

Από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες πλήγματα στη χώρα, κυρίως εναντίον θέσεων του στρατού και μαχητών που πρόσκεινται στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ.

Στις 10 Οκτωβρίου, τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια ισραηλινή επίθεση στις κεντρικές επαρχίες Χομς και Χάμα, με στόχο ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων και μια στρατιωτική θέση.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Δαμασκό σκότωσε επτά πολίτες, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δραματική αύξηση νεκρών από ισραηλινή επιδρομή στο δημαρχείο της Ναμπατίγιε του Λιβάνου-16 νεκροί, 52 τραυματίες (upd)

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν βαριά την πόλη. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, είπε ότι το Ισραήλ στόχευσε σκοπίμως μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
ΣΥΝΑΦΗ

Η ουγγρική προεδρία μιας αδύναμης Ε.Ε.

Πέθανε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου

Δίκη για τον Ιανό: Ένοχοι Αγοραστός και άλλοι τρεις για την πλημμύρα-Έξω με αναστολή

Η Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζει τον Νότο ως «εχθρικό κράτος» σε συνταγματική τροπολογία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα