ΑΘΗΝΑ
16:27
|
17.10.2024
Η κατάσταση στην εκκλησία φέρεται να παραμένει ρευστή, με τους εθνικιστές να συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους έξω για μια νέα επίθεση κατά των υπερασπιστών της.
Άνδρες με στρατιωτικού τύπου περιβολή εισέρχονται με τη βία σε εκκλησία του Τσερκάσι στις 17/10/24. Ο άνδρας στα αριστερά σημαδεύει τους παρευρισκόμενους με πιστόλι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άνδρες ντυμένοι με ρούχα στρατιωτικού τύπου, εισέβαλλαν σε μια εκκλησία στην κεντρική Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι άντρες φέρονται να προσπάθησαν να εκδιώξουν πιστούς από την εκκλησία, πυροδοτώντας μια βίαιη αντιπαράθεση που καταγράφηκε σε βίντεο από υποστηρικτές της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει σταθερά να αντικαταστήσει πλήρως την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC) (με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο) με την ιδρυθείσα μόλις το 2018 Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) που έχει ως επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο. Η OCU έλαβε αναγνώριση ως αυτοκέφαλη εκκλησία το 2019 από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, προκαλώντας μεγάλο σχίσμα μεταξύ των Ορθοδόξων πιστών.

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μιχαήλ στο Τσερκάσι λειτουργεί ως έδρα της τοπικής επισκοπής UOC. Επίθεση εναντίον του ναού έλαβε χώρα και στις αρχές του μήνα, χωρίς επιτυχία.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ο λογαριασμός Telegram της επισκοπής άρχισε να δημοσιεύει κλήσεις προς τους πιστούς να εμφανιστούν στην εκκλησία και να βοηθήσουν στην υπεράσπισή της από «ληστές» που προσπαθούσαν να εισβάλουν και να κινηματογραφήσουν τις ενέργειες των επιτιθέμενων ως αποδεικτικά του εν εξελίξει αδικήματος.

Μεταγενέστερες δημοσιεύσεις ανέφεραν ότι περίπου 100 άνδρες που φορούσαν μπαλακλάβες και χακί ρούχα, αλλά δεν έφεραν επίσημα διακριτικά, κατέλαβαν το κτίριο και εκδίωξαν τους πιστούς που παρακολουθούσαν μια νυχτερινή λειτουργία.

Το πρωί σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση, όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ένα εξαγριωμένο πλήθος ανδρών και γυναικών αντέδρασε. Ένας από τους επιτιθέμενους στην εκκλησία έστρεψε ένα πιστόλι εναντίον τους, όπως αποτυπώνεται σε βίντεο από το συμβάν.

Σε ένα άλλο βίντεο, άτομα που υπερασπίζονται την εκκλησία εμφανίστηκαν να πετούν στους επιτιθέμενους αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός πάγκου. Οι άγνωστοι δράστες υποχώρησαν και τράπηκαν σε φυγή από τον καθεδρικό ναό.

Η κατάσταση στην εκκλησία φέρεται να παραμένει ρευστή, με τους ριζοσπάστες εθνικιστές να συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους έξω για μια νέα επίθεση κατά των υπερασπιστών της.

Ουκρανοί αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν την κατάσταση δηλώνοντας ότι ο καθεδρικός ναός «μεταφέρθηκε στην OCU» κατόπιν αιτήματος της ενορίας και η UOC προσπαθεί να τον καταλάβει με τη βία.

«Αυτό που συμβαίνει εκεί είναι παράνομο», είπε ο δήμαρχος Αλεξάντρ Μπονταρένκο σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook το πρωί της Πέμπτης. Κάλεσε όλους να πάνε στον καθεδρικό ναό και «να εκφράσουν τις σκέψεις τους για… την παρουσία μιας εκκλησίας της Μόσχας στην πόλη μας».

Ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος, ο επικεφαλής της επισκοπής, αψήφησε τον κατ’ οίκον περιορισμό του για να εμφανιστεί στη σκηνή και να ηγηθεί των υποστηρικτών της UOC.

Ο επίσκοπος βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό από τον Απρίλιο του 2023, καθώς περιμένει τη δίκη για φερόμενες θρησκευτικές διακρίσεις.

«Αυτό που συμβαίνει στο Τσερκάσι είναι ντροπή στα μάτια όλου του κόσμου», είπε, προσθέτοντας ότι η αστυνομία και άλλοι αξιωματούχοι φαινόταν να συνωμοτούν με τους δράστες.

«Πώς μπορούμε να ζήσουμε στη χώρα μας; Είμαστε πολίτες τρίτης κατηγορίας; Πώς φτάσαμε σε αυτό;» ρώτησε.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δραματική αύξηση νεκρών από ισραηλινή επιδρομή στο δημαρχείο της Ναμπατίγιε του Λιβάνου-16 νεκροί, 52 τραυματίες (upd)

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν βαριά την πόλη. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, είπε ότι το Ισραήλ στόχευσε σκοπίμως μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
ΣΥΝΑΦΗ

Σχεδόν βέβαιο πως σκότωσε τον επικεφαλής της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, το Ισραήλ (upd)

Ένταλμα για τη σύλληψη της πρώην πρωθυπουργού εξέδωσε δικαστήριο του Μπαγκλαντές

Την καταστροφή 4 ισραηλινών Merkavas σε μια μέρα ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ

Στο Εσωτερικών Υποθέσεων το φιάσκο της διαρροής των ονομάτων των αστυνομικών του «ελληνικού FBI»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα