ΑΘΗΝΑ
16:24
|
22.10.2024
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμα στη Νέα Δημοκρατία, τον Μένιο Κορομηλά και τον Νίκο Θεοδωρόπουλο.
Η πρώην ευρωβουλεύτρια, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην επιβολή προστίμου ύψους 40.000 ευρώ στη Νέα Δημοκρατία προχώρησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για τη διαρροή e-mail αποδήμων στην πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε στο κόμμα δύο πρόστιμα, ύψους 30.000 και 10.000 ευρώ.

Πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ το καθένα αποφασίστηκε να επιβληθούν επίσης στους Μένιο Κορομηλά και Νίκο Θεοδωρόπουλο.

Σύμφωνα με την απόφαση [αναρτημένη εδώ], το αρχείο με τις διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας εστάλη στον πρώην γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Νίκο Θεοδωρόπουλο, από τον τότε Οργανωτικό Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της ΝΔ, Μένιο Κορομηλά, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε ότι έφθασε στα χέρια του από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Ωστόσο, η αναφορά αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από άλλα στοιχεία, με αποτέλεσμα την απαλλαγή Σταυριανουδάκη.

Η Αρχή έκρινε πως ο Μ. Κορομηλάς έστειλε το αρχείο στον Ν. Θεοδωρόπουλο λειτουργώντας ως ιδιώτης και όχι ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, επιβάλλοντας του πρόστιμο 10.000 ευρώ. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την Αρχή, ο Μ. Κορομηλάς έστειλε τη λίστα στον Ν. Θεοδωρόπουλο, ο οποίος τη χρησιμοποίησε για στατιστικούς λόγους σχετικά με τις εκλογές του Μαίου του 2023.

Η αρχή έκρινε ότι η επεξεργασία των στατιστικών έγινε για λογαριασμό του κόμματος, δηλαδή ο κ. Θεοδωρόπουλος ενήργησε ως υπάλληλος της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, η Αρχή επέβαλε πρόστιμο στη Νέα Δημοκρατία ύψους 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την Αρχή, ο Ν. Θεοδωρόπουλος αν και έπρεπε να διαγράψει το αρχείο το κράτησε 6 μήνες και στη συνέχεια λειτουργώντας ως ιδιώτης το έστειλε στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Με αυτό το σκεπτικό η Αρχή δέχεται ότι η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε τα στοιχεία για στατιστικούς λόγους αλλά δεν έκανε η ίδια την διαρροή. Αξίζει να σημειωθεί ότι μειοψηφία διατύπωσε την άποψη ότι έπρεπε να απαλλαγούν όλοι λόγω αμφιβολιών καθώς έκριναν ότι δεν προέκυψε ξεκάθαρα από ποιον έγινε η παραβίαση.

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Μάιο η Αρχή επέβαλε στο υπουργείο Εσωτερικών, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, διοικητικό χρηματικό πρόστιμο συνολικού ύψους 400.000 ευρώ και έδωσε εντολή να προβεί σε ενέργειες που αφορούν τη συμμόρφωση των τηρούμενων μέτρων και διαδικασιών με τον ΓΚΠΔ, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Επίσης, επιβλήθηκε από την Αρχή στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ως υπεύθυνη επεξεργασίας, διοικητικό χρηματικό πρόστιμο συνολικού ύψους 40.000 ευρώ για παραβάσεις των άρθρων 5, 6 και 14 του ΓΚΠΔ, ενώ υποχρεώθηκε στη διαγραφή των επίμαχων δεδομένων.

Η Αρχή διέταξε στη σημερινή της απόφαση την Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει σε διαγραφή των αρχείων.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

BRICS: Συναντήθηκαν Πούτιν και Μόντι-Η Ινδία ανοίγει δυο νέα προξενεία στη Ρωσία

Σειρά σημαντικών χτυπημάτων ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ

Σουδάν: Αυτομόλησε προς τον στρατό διοικητής των RSF

Η Βόρεια Κορέα σχολίασε τις εικασίες πως έστειλε 10.000 στρατιώτες εναντίον του Κιέβου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα