Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να μιλήσει για το αληθές» των ισραηλινών ισχυρισμών πως έξι δημοσιογράφοι του Al Jazeera είναι μέλη ένοπλων ομάδων στη Γάζα και ότι το ζήτημα πρέπει να «εξεταστεί ξεκάθαρα».
«Υποστηρίζουμε πολύ το έργο των δημοσιογράφων στη Γάζα και οπουδήποτε αλλού σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών συγκρούσεων, και είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να προστατεύονται οι δημοσιογράφοι. Πάρα πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα», είπε από την Ντόχα, όπου βρέθηκε σήμερα, ο Μπλίνκεν χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στους στοχοποιούμενους δημοσιογράφους του Al Jazeera.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι το Al Jazeera είναι ένας «ανεξάρτητος θεσμός μέσων ενημέρωσης για τον οποίο είμαστε πολύ περήφανοι».
Sec. Blinken in Doha – meets the Amir of the State of Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani at his office in Lusail Palace … It's the third leg of Blinken's Middle East trip (his 11th since Oct. 7, 2023) following visits to Israel and Saudi Arabia pic.twitter.com/yNgM5d4rvS
— Howard Mortman (@HowardMortman) October 24, 2024
«Έχουμε δει την κάλυψή τους, είτε πρόκειται για τον πόλεμο στην Ουκρανία είτε για άλλες περιοχές στον κόσμο, και δεν έχουμε δει ποτέ τους δημοσιογράφους να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που τους φέρθηκαν στη Γάζα δυστυχώς», είπε ο Αλ Θάνι.
Ο Καταριανός πρωθυπουργός είπε ότι το Al Jazeera εργάζεται με βάση τα «υψηλότερα διεθνή πρότυπα», προσθέτοντας ότι με βάση «όσα μάθαμε» από την έναρξη του πολέμου, «δεν μπορούμε να δεχθούμε κατά λέξη τις κατηγορίες του Ισραήλ».
Το Al Jazeera απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του ισραηλινού στρατού ότι έξι από τους δημοσιογράφους του που εδρεύουν στη Γάζα είναι μέλη της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ).
Το δίκτυο ΜΜΕ την Τετάρτη καταδίκασε έντονα τους «αβάσιμους ισχυρισμούς» του ισραηλινού στρατού, ο οποίος σε μια ανάρτησή του στο X κατονόμασε ορισμένους από τους ανταποκριτές του Al Jazeera ως «πράκτορες» που εργάζονται για την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς για να προωθήσουν την «προπαγάνδα» της.
Οι έξι δημοσιογράφοι είναι οι Ανάς αλ Σαρίφ, Ταλάλ Αρούκι, Αλαά Σαλαμά, Χοσάμ Σαμπάτ, Ισμαήλ Φαρίντ και Ασράφ Σαράζ.
🚨 In an obscene attempt to justify its targeting & killing of journalists, Israel’s army has released fabricated dossiers framing several Al Jazeera journalists as "Hamas operatives” trying to transform the last witnesses into killable targets. pic.twitter.com/ZXqFhbVYVK
— AHMED | أحمد (@ASE) October 23, 2024
Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε «έγγραφα» που ισχυρίζεται ότι αποδεικνύουν την «ενσωμάτωση τρομοκρατών της Χαμάς στο Al Jazeera». Ισχυρίστηκε ότι τα έγγραφα δείχνουν λίστες με άτομα που έχουν ολοκληρώσει μαθήματα κατάρτισης και μισθούς.
«Το Al Jazeera απορρίπτει κατηγορηματικά την απεικόνιση των δημοσιογράφων μας από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής ως τρομοκρατών και καταγγέλλει τη χρήση κατασκευασμένων αποδεικτικών στοιχείων», ανέφερε το δίκτυο σε ανακοίνωσή του.
«Το Δίκτυο θεωρεί αυτές τις κατασκευασμένες κατηγορίες ως μια κραυγαλέα προσπάθεια να φιμώσει τους λίγους εναπομείναντες δημοσιογράφους στην περιοχή, αποκρύπτοντας έτσι τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου από το κοινό σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η δήλωση.
Το Al Jazeera σημείωσε ότι οι «αβάσιμες» κατηγορίες προέκυψαν μετά από μια πρόσφατη έκθεση της ερευνητικής του ομάδας που αποκάλυψε πιθανά εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατά τη συνεχιζόμενη επίθεση στη Γάζα, όπου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 42.792 Παλαιστίνιοι – πολλοί από αυτούς γυναίκες και παιδιά.
Το Al Jazeera σημείωσε ότι οι ανταποκριτές του έκαναν ρεπορτάζ από τη βόρεια Γάζα και τεκμηριώνουν τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση που εκτυλίσσεται «ως το μοναδικό διεθνές μέσο ενημέρωσης» εκεί.
Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) δήλωσε στο X ότι το Ισραήλ έχει «προβάλει επανειλημμένα παρόμοιους αναπόδεικτους ισχυρισμούς χωρίς να προσκομίσει αξιόπιστα στοιχεία».
Η υπηρεσία επιτήρησης της ελευθερίας του Τύπου σημείωσε ότι ο ισραηλινός στρατός «παρήγαγε ένα παρόμοιο έγγραφο» μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου του Al Jazeera Ισμαήλ αλ-Γκουλ τον Ιούλιο, το οποίο περιείχε «αντιφατικές πληροφορίες που δείχνουν ότι ο [αλ-Γκούλ], γεννημένος το 1997, κατετάγη στρατιωτικά της Χαμάς. το 2007 – όταν θα ήταν 10 ετών».
Το Ισραήλ έχει περιορίσει σοβαρά την πρόσβαση των διεθνών μέσων ενημέρωσης στη Γάζα από τότε που εξαπέλυσε την επίθεσή του στο παλαιστινιακό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023.
«Το Δίκτυο βλέπει αυτές τις κατηγορίες ως μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου εχθρότητας προς το Al Jazeera, που προκύπτει από την ακλόνητη δέσμευσή του να μεταδώσει την αλουστράριστη αλήθεια για την κατάσταση στη Γάζα και αλλού».
Τον περασμένο μήνα, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στα γραφεία του Al Jazeera στη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και διέταξαν το άμεσο κλείσιμο μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου τον Μάιο του 2024 να κλείσει τις επιχειρήσεις του Al Jazeera στο Ισραήλ.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφους του Al Jazeera στη Γάζα από τον περασμένο Οκτώβριο.
Τον Ιούλιο, ο αλ-Γκουλ και ο εικονολήπτης του Ραμί αλ-Ρίφι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Σατί, δυτικά της πόλης της Γάζας. Οι δύο ρεπόρτερ φορούσαν γιλέκα με διακριτικά που έδειχναν ότι είναι προσωπικό του Τύπου και υπήρχαν ανάλογα αναγνωριστικά σημάδια στο όχημά τους όταν τους επιτέθηκαν.
Τον Δεκέμβριο, ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Σαμέρ Αμπουντάκα σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στην Χαν Γιούνις της νότιας Γάζας. Ο επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera στη Γάζα, Γουαέλ Αλ-Νταχντού, τραυματίστηκε επίσης σε αυτή την επίθεση.
Η σύζυγος, ο γιος, η κόρη και ο εγγονός του Νταχντού είχαν σκοτωθεί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ τον περασμένο Οκτώβριο.
Τον Ιανουάριο, ο γιος του Νταχντού, Χαμζά, ο οποίος ήταν επίσης δημοσιογράφος του Al Jazeera, σκοτώθηκε από ισραηλινούς πυραύλους στην Χαν Γιούνις.
Σε παλαιότερο συμβάν, η βετεράνος ανταποκρίτρια του Al Jazeera Σιρίν Αμπού Ακλέχ πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις καθώς κάλυπτε μια ισραηλινή επιδρομή στη Τζενίν στη Δυτική Όχθη τον Μάιο του 2022.
Ενώ το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει ότι ένας από τους στρατιώτες του πιθανότατα πυροβόλησε θανάσιμα την Αμπού Ακλέχ, δεν έχει συνεχίσει καμία ποινική έρευνα για τη δολοφονία.
Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, τουλάχιστον 128 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τον Οκτώβριο του 2023.
Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα είναι ο πιο θανατηφόρος στη σύγχρονη ιστορία για τους δημοσιογράφους, ανέφερε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων.
Διαβάστε ακόμα: