ΑΘΗΝΑ
10:56
|
14.11.2024
Ψηφίζουν οι πολίτες της Σομαλιλάνδης, εν μέσω μιας περιφερειακής διαμάχης που πολλοί φοβούνται πως θα κλιμακωθεί περαιτέρω.
Η διεθνής αναγνώριση της χώρας στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εν μέσω κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, οι ψηφοφόροι στην αυτοανακηρυχθείσα πολιτεία της Σομαλιλάνδης,θα ψηφίσουν, σήμερα Τετάρτη, στις τέταρτες γενικές εκλογές από την απόσχιση της περιοχής από τη Σομαλία το 1991.

Παρότι η Σομαλιλάνδη έχει τώρα τη δική της κυβέρνηση, κοινοβούλιο, νόμισμα, διαβατήρια και άλλα χαρακτηριστικά μιας ανεξάρτητης χώρας, ωστόσο, η κυριαρχία της παραμένει μη αναγνωρισμένη διεθνώς καθώς η Σομαλία συνεχίζει να την αντιμετωπίζει ως μέρος της επικράτειάς της.

Ο νυν Πρόεδρος Μουσέ Μπιχί Άμπντι επιδιώκει να ανανεώσει τη θητεία του στις εκλογές που πραγματοποιούνται με καθυστέρηση δύο ετών λόγω χρονικών και οικονομικών περιορισμών, σύμφωνα με τις Αρχές.

Ο κύριος αντίπαλος του είναι ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου και υποψήφιος της αντιπολίτευσης Αμπντιραχμάν «Ιρο» Μοχάμεντ Αμπντουλαχί του Εθνικού Κόμματος της Σομαλιλάνδης, γνωστό και ως κόμμα Wadani, το οποίο έχει υποσχεθεί μεγαλύτερο ρόλο για τις γυναίκες και τους νέους στην κυβέρνησή του.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής και οι εδαφικές εντάσεις με τους αντάρτες στο αμφισβητούμενο Las Anod, που διεκδικείται από  το Puntland, μια άλλη αυτόνομη περιοχή που αποσχίστηκε από τη Σομαλία το 1998, έχουν αναδειχθεί ως τα βασικά ζητήματα στην προεκλογική περίοδο.

Η ψήφος διαμορφώνεται επίσης, από το διεθνές κύρος των υποψηφίων και το πόσο θα είναι σε θέση να συμβάλουν ώστε η Σομαλιλάνδη, να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητη χώρα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος Άμπτι, προβάλει ως ατού το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε τον Ιανουάριο με την γειτονική Αιθιοπία, σύμφωνα με το οποίο η Σομαλιλάνδη θα διαθέσει στην μεσόγεια γειτονική χώρα πρόσβαση στο λιμάνι Μπερμπέρα στην Ερυθρά Θάλασσα, σε αντάλλαγμα της αναγνώρισής της.

Η συμφωνία προκάλεσε οργή στη Σομαλία και οι σχέσεις μεταξύ Μογκαντίσου και Αντίς Αμπέμπα έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει.

Η Αίγυπτος –μακροχρόνιος αντίπαλος της Αιθιοπίας– και η Τουρκία, στενός σύμμαχος της Σομαλίας, έχουν μπει στη μάχη. Η Τουρκία έχει αναλάβει τον ρόλο του ειρηνοποιού διευκολύνοντας τις συνομιλίες, ενώ η Αίγυπτος στηρίζει τη Σομαλία παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Είμαστε έτοιμοι για επαφές με την κυβέρνηση Τραμπ, η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ

Μπορέλ: Αναστολή του πολιτικού διαλόγου Ε.Ε.-Ισραήλ προτείνει καθώς φεύγει… από τις Βρυξέλλες

Τούλσι Γκάμπαρντ: Μια πρώην Δημοκρατική βάζει ο Τραμπ στο τιμόνι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Πορφύριος: Ο διάλογος μεταξύ των θρησκειών δεν είναι προσηλυτισμός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα