Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα έχουν συνομιλίες στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση από τη Ρωσία ενός πειραματικού υπερηχητικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς, δήλωσαν διπλωμάτες την Παρασκευή.
Αντιπρόσωποι από το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία θα συναντηθούν την Τρίτη στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας σχετικά με την πυραυλική επίθεση στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πύραυλος νέας γενιάς που δοκίμασε η Μόσχα στο χτύπημα, είναι ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή. Περιέγραψε την επίθεση ως απάντηση στη χρήση από την Ουκρανία όπλων μεγάλου βεληνεκούς που προμήθευσαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον στόχων εντός του ρωσικού εδάφους.
Ο Πούτιν εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση προς τα κράτη της Δύσης, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έχει «δικαίωμα» να στοχεύει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες που επιτρέπουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα τους εναντίον της Ρωσίας.
Ένας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ υποβάθμισε τη σημασία της δοκιμής πυραύλων, δηλώνοντας: «Η ανάπτυξη αυτής της ικανότητας ούτε θα αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης ούτε θα αποτρέψει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ από το να υποστηρίζουν την Ουκρανία».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι «κλιμακώνει σε κάθε βήμα» τον πόλεμo εναντίον της Ουκρανίας, που πλησιάζει τώρα τον τρίτο χρόνο.
Η Ουκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που προμήθευσε η Δύση στο ρωσικό έδαφος.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είχε ειδοποιήσει την Ουάσιγκτον για την εκτόξευση υπερηχητικών πυραύλων της μέσω της άμεσης γραμμής πυρηνικής αποκλιμάκωσης, παρέχοντας προειδοποίηση 30 λεπτών.
Οι ιθύνοντες στις ΗΠΑ έχουν «την ευκαιρία» να αντιληφθούν το μήνυμα της Μόσχας
Ο Πεσκόφ προσέθεσε σήμερα πως το πλήγμα στην Ουκρανία με ένα νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο πραγματοποιήθηκε για να προειδοποιήσει τη Δύση πως η Μόσχα θα απαντήσει στις ΗΠΑ και τη Βρετανία για τις συνέπειες του ότι επιτρέπουν στο Κίεβο να πλήττει τη Ρωσία με τους πυραύλους τους.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προέβη στις σχετικές δηλώσεις την επομένη της δήλωσης του προέδρου Πούτιν ότι η Μόσχα εκτόξευσε το νέο πύραυλο -τον Ορέσνικ (λεπτοκαρυά)- εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής εγκατάστασης.
Ο Πεσκόφ δήλωσε πως η Ρωσία δεν ήταν υποχρεωμένη να προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πλήγμα, όμως ενημέρωσε εντούτοις τις ΗΠΑ 30 λεπτά πριν από την εκτόξευση.
Ο Πούτιν παραμένει ανοικτός στο διάλογο, τόνισε ο Πεσκόφ.
«Η χθεσινή ομιλία (του προέδρου Πούτιν) ήταν πολύ, πολύ εξαντλητική, σαφής, λογική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας. «Δεν αμφιβάλλουμε συνεπώς ότι η σημερινή κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον είχε την ευκαιρία να εξοικειωθεί μ’ αυτή τη δήλωση και να την καταλάβει».
«Στη χθεσινή του δήλωση, ο πρόεδρος τόνισε την ετοιμότητά του για οποιεσδήποτε επαφές με στόχο την αποκλιμάκωση, την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης ή την επιδίωξη ειρηνικού δρόμου. Η δεκτικότητα του προέδρου στον διάλογο παραμένει τόσο επίκαιρη όσο ποτέ, όπως δήλωσε ο ίδιος», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τα λόγια του Πούτιν, ο Ορέσνικ πλήττει στόχους με ταχύτητα 10 Mach, ή 2,5-3 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Τα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας και τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που αναπτύσσουν οι Αμερικανοί στην Ευρώπη δεν μπορούν να αναχαιτίσουν τέτοιους πυραύλους, πρόσθεσε. Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε επίσης ότι η προκλητική πολιτική της Δύσης θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για αυτήν σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Διαβάστε ακόμα: