ΑΘΗΝΑ
05:41
|
27.06.2026
«Η χρεοκοπία του Ν. 5021 συνεχίζεται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Ένα από τα πέντε μουσεία χωρίς πωλητήριο είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι επισκέπτες σε πέντε από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας –Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης– βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των πωλητηρίων, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 5021/2023, όλα τα αιτήματα που έθετε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και οι εργαζόμενοι/εργαζόμενες στα μουσεία παραμένουν επίκαιρα και -δυστυχώς- δικαιωμένα», τονίζει χαρακτηριστικά ο ΣΕΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΑ:

 Κλειστά παραμένουν από 1/11/2024 τα πωλητήρια και των πέντε μεγάλων μουσείων που μετατράπηκαν σε ΝΠΔΔ με τον νόμο 5021/2023. Σε εφαρμογή της παρ. 13 άρθρου 34 του Ν. 5021/2023, τα πωλητήρια από 1.11.2024 έχουν περάσει στη δικαιοδοσία των Μουσείων-ΝΠΔΔ. Έτσι σήμερα οι επισκέπτες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των πωλητηρίων. Οι απευθείας διορισμένες από την Υπουργό διοικήσεις των πέντε μεγάλων μουσείων, που έχουν τοποθετηθεί από την άνοιξη 2023, δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στις βασικές μουσειακές λειτουργίες, με άμεσες επιπτώσεις στο επιστημονικό, διδακτικό, κοινωνικό έργο που επί χρόνια είχαν χαράξει τα μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας, αλλά πλέον και στα έσοδά τους.
 
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την ψήφιση του Ν. 5021, το ‘έργο’ των διοικήσεων των πέντε μεγάλων μουσείων έχει αποδώσει μόνο δυσλειτουργίες, κακοδιοίκηση, μειωμένα ωράρια, κλειστές αίθουσες ακόμη και τη θερινή περίοδο, εκθέσεις που εξαγγέλλονται και δεν πραγματοποιούνται, το πρωτοφανές περιστατικό της διοργάνωσης γάμου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τη διακοπή της λειτουργίας των πωλητηρίων με άγνωστη ακόμη την ημερομηνία επαναλειτουργίας τους!
 
Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, όλα τα αιτήματα που έθετε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και οι εργαζόμενοι/εργαζόμενες στα Μουσεία ενάντια στον Ν. 5021, παραμένουν επίκαιρα και -δυστυχώς- δικαιωμένα. Τα επιχειρήματα περί «οικονομικής αυτοτέλειας» και δήθεν ‘εκσυγχρονισμού’ των πέντε μεγάλων Μουσείων αποδεικνύονται προπέτασμα καπνού, που χρησίμευε μόνο για να κρύψει τον μοναδικό στόχο της θεσμικής εκτροπής: τον διορισμό από την κυβέρνηση, με μόνη απόφαση της Υπουργού, δοτών οργάνων διοίκησης στα πέντε μεγάλα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία, και την αποκοπή τους από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.


Ως μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων συνεχίζουμε να παλεύουμε για την επαναφορά των δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων στον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με την προσφυγή μας μαζί με άλλα σωματεία στο Συμβούλιο της Επικρατείας και με τις καθημερινές μας δράσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ορατός ο κίνδυνος επαναφοράς του εμφυλίου στον Λίβανο λέει βουλευτής της Χεζμπολάχ

Η Κιμίκο Γιοσίντα στην Ύδρα ως τις 26/7- Δεν θα την ξεχάσεις

Είμαι ένοχος, είπε ο Τζον Μπόλτον στους δικαστές

Αναβλήθηκε η «Παρέλαση Περηφάνειας» από την αστυνομία στο Παρίσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα