Η φιλοπαλαιστίνια Γαλλίδα δημοσιογράφος Μαρίν Βλάχοβιτς βρέθηκε νεκρή στην κατοικία της στη Μασσαλία της Γαλλίας.
Το άψυχο σώμα της 39χρονης Βλάχοβιτς βρέθηκε από τους φίλους της στην ταράτσα της στις 25 Νοεμβρίου, ανέφερε την Τετάρτη η La Provence, μια γαλλόφωνη καθημερινή εφημερίδα της Μασσαλίας.
Πρόσθεσε ότι οι φίλοι της Βλάχοβιτς ανησύχησαν όταν δεν απαντούσε σε κλήσεις ή μηνύματα, με αποτέλεσμα να επισκεφτούν την κατοικία της, όπου τη βρήκαν νεκρή.
Η αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου της.
«Ο δημοσιογράφος βρισκόταν στη διαδικασία δημιουργίας ντοκιμαντέρ για τη γενοκτονία στη Γάζα και ετοιμαζόταν να αποκαλύψει πληροφορίες για τον στρατό της γενοκτονίας», έγραψε ο Λέο, ένας γαλλόφωνος χρήστης, στον λογαριασμό του στο X για την Βλάχοβιτς.
La journaliste pro-Palestine Marine Vlahovic retrouvée morte à son domicile à Marseille. La journaliste était en train de réaliser un documentaire sur le génocide à Gaza et s’apprêtait à faire des révélations sur l’armée génocidaire 🇮🇱
— Léo (@Yazid_Dz_16) November 30, 2024
Paix à son âme #marinevlahovic #Justice… pic.twitter.com/QnIoem8zVU
Η Βλάχοβιτς είχε καθιερωθεί ως ειδική στη Δυτική Ασία, έχοντας δουλέψει για μέσα όπως το RTS, το Le Soir, το RFI, το Radio France και η Libération.
Παρά το σχετικά νεαρό της ηλικίας της, ήταν διάσημη για τη βαθιά της γνώση στις υποθέσεις της Δυτικής Ασίας, με το οξυδερκές ρεπορτάζ της να έχει κερδίσει την αναγνώριση εντός και εκτός των δημοσιογραφικών κύκλων.
Η Βλάχοβιτς αφιέρωσε μέρος της σύντομης ζωής της στην παλαιστινιακή υπόθεση, συγκεντρώνοντας βίντεο και φωνητικά μηνύματα από συναδέλφους και φίλους παγιδευμένους κάτω από βόμβες στη Γάζα για το Gaza Calling, ένα ντοκιμαντέρ του 2012.
«Η δουλειά της θα λείψει στον κόσμο των ηχητικών ντοκιμαντέρ. Ολόκληρη η ομάδα σκέφτεται την οικογένειά της και τους αγαπημένους της και μετέχει στη θλίψη τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ARTE Radio.
Η Women Press Freedom θρηνεί την απώλεια της Γαλλίδας δημοσιογράφου και καλεί για διεξοδική και διαφανή έρευνα. Οι συνθήκες του θανάτου της είναι ασαφείς και απαιτούν διεξοδική έρευνα. Ενώ η αυτοψία δεν αποκάλυψε άμεσες ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια, τα τοξικολογικά αποτελέσματα εκκρεμούν, σημείωσε η συμμαχία για τις γυναίκες στη δημοσιογραφία. Το 2024, η Women Press Freedom κατέγραψε τους θανάτους τουλάχιστον 24 γυναικών δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων 10 Παλαιστινίων ρεπόρτερ που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.
