Η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν συζητά, τη συγκεκριμένη στιγμή, μια πρόσκληση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.
«Θα επικεντρωθούμε τις επόμενες δύο ημέρες σε αυτό που είναι απαραίτητο τώρα. Και αυτό που είναι απαραίτητο τώρα, είναι να διασφαλίσουμε ότι η στρατιωτική βοήθεια θα φτάσει στο Κίεβο», επεσήμανε, ο γγ της Συμμαχίας όταν ερωτήθηκε εάν οι κορυφαίοι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την ένταξη της Ουκρανίας. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να επαναλάβει ότι «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ» και ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ουάσιγκτον, συμφωνήθηκε πως η ενταξιακή πορεία της είναι «μη αναστρέψιμη», προσθέτοντας ότι η Συμμαχία εργάζεται για να οικοδομήσει μια γέφυρα, «βήμα-βήμα» για την προσχώρηση της Ουκρανίας.
⚡️ NATO chief Mark Rutte: "Ukraine doesn't need more ideas on what a peace process could look like."
— UNITED24 Media (@United24media) December 3, 2024
The alliance's role is to "make sure Ukraine has what it needs to get to a position of strength when those peace talks start", Rutte says.pic.twitter.com/FxTSjhLjHf
Ελιγμοί Ζελένσκι
«Η πρόσκληση να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας», τόνισε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Όμως δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, υπάρχουν ακόμη χώρες που είναι επιφυλακτικές», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η ένταξη πρέπει να αφορά το σύνολο της χώρας.
H Ουκρανία δεν θα δεχόταν ποτέ μια μερική πρόσκληση, τόνισε, παρόλο που δεν απέκλεισε ότι η «καυτή φάση» της σύγκρουσης θα μπορούσε να τελειώσει εάν το τμήμα της χώρας που ελέγχεται από το Κίεβο τεθεί υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ.
«Η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να απευθύνεται μόνο σε ένα τμήμα της ουκρανικής γης. Αυτή είναι μια αυτόματη αναγνώριση ότι όλες οι άλλες περιοχές όχι μόνο κινδυνεύουν, αλλά και δεν ανήκουν στην Ουκρανία. Η Ουκρανία δεν θα το δεχτεί ποτέ αυτό» δήλωσε αρχικά.
Ωστόσο, στη συνέχεια, με έναν πολιτικό ελιγμό δευκρίνισε ότι το Κίεβο «κατανοεί» πως εάν η Ουκρανία γίνει τώρα μέλος του ΝΑΤΟ, το άρθρο 5 -το οποίο προβλέπει συλλογική προστασία έναντι εξωτερικού κίνδυνου- «δεν μπορεί να ισχύει για ολόκληρη την επικράτεια, επειδή τα κράτη-μέλη αντιτίθενται στους κινδύνους εμπλοκής στον πόλεμο».
