ΑΘΗΝΑ
05:04
|
24.06.2026
Απαράδεκτη η προσάρτηση των Υψιπέδων του Γκολάν, λέει η Ρωσία. Το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Συρία, τονίζει η Άγκυρα.
Ισραηλινά άρματα μάχης κοντά στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιδράσεις προκαλεί η παραμονή ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων σε συριακό έδαφος και συγκεκριμένα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα Υψίπεδα του Γκολάν, την ίδια ώρα που η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των ισραηλινών εποικισμών στην κατεχόμενη  περιοχή.

Τους «θερμοκέφαλους» -όπως τους χαρακτήρισε- του Ισραήλ να μην «αδράξουν ευκαιρίες» εν μέσω της εξελισσόμενης κατάστασης στη Συρία, τονίζοντας ότι η προσάρτηση των Υψιπέδων του Γκολάν είναι απολύτως απαράδεκτη, προειδοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ σε συνέντευξή του TASS.

Ερωτηθείς ποιοι εξωτερικοί παράγοντες εμπλέκονται παρασκηνιακά στη συριακή κρίση, ο Ριάμπκοφ τόνισε πως είναι «αναμφισβήτητη» η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Χωρίς καμία αμφιβολία, το Ισραήλ είναι ο πρωταρχικός κερδισμένος των πρόσφατων εξελίξεων. Θα ήθελα να προειδοποιήσω ορισμένους “θερμοκέφαλους” στη Δυτική Ιερουσαλήμ να μην υπερεκτιμήσουν τα όποια πλεονεκτήματά τους. Θα τους υπενθυμίσω επίσης, μεταξύ άλλων, ότι η προσάρτηση των Υψιπέδων του Γκολάν, παραμένει εντελώς ανεπίτρεπτη και το Ισραήλ πρέπει να επιστρέψει στην πλήρη συμμόρφωση με τη γνωστή συμφωνία του 1974 με τη Συρία», πρόσθεσε.

Τουρκία: Οι ενέργειες του Ισραήλ θέτουν σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Συρία

Από την πλευρά της, και η Τουρκία καταδίκασε έντονα την απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει τους παράνομους εποικισμούς του στα Υψίπεδα του Γκολάν, δηλώνοντας ότι αυτή η κίνηση απειλεί τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Συρία.

«Καταγγέλλουμε σθεναρά την απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει τους παράνομους εποικισμούς του στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία έχει καταλάβει από το 1967. Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί μια νέα φάση στη στρατηγική του Ισραήλ να επεκτείνει τα σύνορά του μέσω κατοχής», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι ενέργειες του Ισραήλ υπονομεύουν σημαντικά τις προσπάθειες για την εδραίωση ειρήνης και σταθερότητας στη Συρία και επιδεινώνουν τις εντάσεις στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση που προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει κατά των ενεργειών του Ισραήλ και να «σταματήσει τα παράνομα μέτρα της κυβέρνησης Νετανιάχου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδική απεργία οικοδόμων στις 24 Ιουνίου-«Τέρμα τα ψέματα, λύσεις και συγκεκριμένες πράξεις»

Σε 24ωρη απεργία προχωρά η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις με φόντο τα οξυμένα προβλήματα, τα εργατικά ατυχήματα και την κλοπή των ενσήμων.
ΣΥΝΑΦΗ

Δεν συζητάμε για τους ιρανικούς πυραύλους, ξεκαθαρίζει ο Πεζεσκιάν

Έτοιμη η Μόσχα για συνομιλίες με το Κίεβο, λέει ο Πούτιν

Απορρίπτει την κατοχή λιβανικού εδάφους από το Ισραήλ ο Λιβανέζος Πρόεδρος

ΟΠΕΚΕΠΕ: Απόλυτη στήριξη της Κομισιόν στην Κοβέσι μετά τις επιθέσεις Γεωργιάδη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα